Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technologie pro publikování na webu 1
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 2.  Struktura stránky  hlavička  meta tagy  titulek stránky  připojení stylů,...  CSS.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Selektory 1 1. Selektor elementu Deklarované styly budou použité při každém vyskytování elementu v dokumentu. Selektor elementu se obvykle používá pro.
TNPW1 Cvičení
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
Tomáš Pijáček, PIJ006.  CSS – Cascading Style Sheets  Jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML, XML  Oddělení vzhledu.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
Odkazy Pomocí odkazu se lze pohybovat mezi stránkami. Cílem může být další stránka nebo identifikátor na aktuální stránce. Pomocí odkazu se lze pohybovat.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 8.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
Centrování, Box model, Plovoucí fotogalerie Ing. Jiří Štěpánek.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 7.  Úvod do kaskádových stylů  Připojení stylů k (X)HTML  Syntaxe  Selektory  Přiřazování hodnot  Dědičnost.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
TNPW1 Cvičení
KASKÁDOVÉ STYLY SYNTAXE STYLŮ PRAVIDLO DEFINUJÍCÍ STYL SE SKLÁDÁ Z NEJMÉNĚ TŘÍ ZÁKLADNÍCH ČÁSTÍ: * SELEKTOR ZNAČKY * SLOŽENÉ ZÁVORKY A V NICH JE.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 3
CSS: šířka prvku, rámečky, okraje, výplně plovoucí prvky #CSS – šířka prvku, rámečky, okraje, výplně #CSS – plovoucí prvky.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Textový procesor (MS Word)
Textový procesor (MS Word)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.12/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
Formátováním textu se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného textu,
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 7 Menu Martin Adámek.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
CSS – selektory Mgr. Lenka Švancarová. CSS – selektory Hromadná deklarace slouží ke zkrácení zápisu.  Místo h1 { color: #996666; background-color: rgb(255,255,102);}
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
CSS – float a clear Mgr. Lenka Švancarová. CSS – float Vlastnost určuje obtékání prvku. Hodnoty:  right – prvek bude zarovnán vpravo, okolní obsah stránky.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 9 Boxmodel Martin Adámek.
Informační a komunikační technologie Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK Učební obor: Kadeřník, Kuchař-číšník Ročník: Styly.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Mgr. Vlastislav Kučera lekce č. 5.  Boxy  Vlastnosti ◦ width ◦ height ◦ padding ◦ border ◦ margin.
INFORMATIKA 7 Odstavec V. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
CSS – selektor class.tx { color: black; /* nastaví černou barvu písma */ } Selektor class (třída) použijeme pokud chceme určité vlastnosti definovat pro.
1. 2 Hypertextové odkazy Na stránce se mohou nacházet místa, na která když klepnete myší, dostanete se na jinou stránku, na jiný server nebo na jinou.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Cvičení 2 - Řešení příkladu
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Ing. Jiří Štěpánek. Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek.
Ing. Jiří Štěpánek.  V tomto případě je barva písma i použitý font definován jako atribut elementu font. Tento způsob znemožňuje znovupoužitelnost.
1 Kurz XHTML a CSS Část 2: Popis vzhledu dokumentu za pomocí CSS - kaskádových stylů.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
HTML a CSS Rostislav Miarka.
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Úvod do CSS.
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Ing. Jiří Štěpánek

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

div.paticka { /* definice stylu pro paticku */ } div.paticka a { /* definice stylu odkazu, ktery je v paticce */ color: Red; } V tomto případě se odkaz naformátuje červeně a to pouze v patičce. Druhý selektor říká: Odkazy umístěné v divu s třídou „paticka“ budou červené. Nezáleží, jak hluboko je odkaz zanořen, stačí aby byl někde uvniř. Je jedno, zda bude přímo v divu, nebo ještě obalen např. odstavcem. Odkaz v tomto případě není třeba opatřovat atributem class nebo id – protože je deklarován styl pro „čísté“ a

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

#paticka p a.nepodtrzeny { text-decoration: none; } V tomto případě je nutné odkaz opatřit atributem class s hodnotou „nepodtrzeny“

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek div#paticka a, p.mujodstavec a, span.podtrzenytext { text-decoration: underline; /* spolecna definice stylu pro 3 ruzne selektory */ /* jedina spolecna vlastnost je podtrzeny text */ }

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

Tabulka převzata z SelektorPříkladFunkce :linka:linkVybere všechny nenavštívené odkazy :visiteda:visitedVybere všechny navštívené odkazy :activea:activeVybere aktivní odkazy :hovera:hoverVybere odkazy nad kterými je kurzor myši :focusinput:focusVybere vstupní prvek na kterém je fokus (je vybrán) :first-letter:first-letter *p:first-letterVybere první písmeno každého odstavce :first-line:first-line *p:first-lineVybere první řádek každého odstavce :first-child:first-child *p:first-childVybere prvního potomka každého odstavce :before:before *p:beforeVloží obsah před každý odstavec :after:after *p:afterVloží obsah za každý odstavec :lang(language)p:lang(it) Vybere každý odstavec, jehož atribut lang začíná hodnotou it

:nth-last-child(n) p:nth-last-child(2)Vybere všechny odstavce, které jsou druhé od konce ve výčtu potomků předka. :nth-of-type(n) p:nth-of-type(2)Vybere všechny odstavce, které jsou druhé v pořadí ve výčtu potomků předka :nth-last-of-type(n) p:nth-last-of-type(2)Vybere všechny odstavce, které jsou druhé od konce ve výčtu potomků předka. :last-child p:last-childVybere všechny odstavce, které jsou posledním potomkem svého předka :root Vybere kořenový element dokumentu :empty p:emptyVybere všechny odstavce, které nemají žádné potomky :target #news:targetVybere právě aktivní #news element (kliknutí na kotvu obsahující news) :enabled input:enabledVybere všechny enabled elementy :disabled input:disabledVybere všechny disabled elementy :checked input:checkedVybere všechny zaškrtnuté elementy :not(selector) :not(p)Vybere všechny elementy, které nejsou odstavce ::selection Vybere uživatelský výběr (označení kurzorem)

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek a { color: Black; text-decoration: underline; } a:hover { text-decoration: none; }

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek h1:before { content:url(smiley.gif); } Pro další příklady viz reference na

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek SelektorPříkladPopis [atribut][title]Vybere všechny elementy s atributem title [atribut=hodnota][title=titulek]Vybere všechny elementy které mají title s hodnotou titulek (element|třída|id)[atribut=hodnota]Img[width=120]Vybere všechny obrázky s šířkou nastavenou na 120 (element|třída|id)[atribut=~hodnota]Img[title=~flower]Vybere obrázky s atributem title který obsahuje flower Kompletní přehled na

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek

X Z pohledu modrého boxu je X margin, z pohledu červeného boxu se jedná o padding

Technologie pro publikování na webu 1, Ing. Jiří Štěpánek