Souborný katalog ČR v sobotu večer a v neděli ráno (Úspěchy? Problémy? Otázky?) Seminář pro účastníky SK ČR Praha, Městská knihovna, 25.11. 2010 PhDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR České Budějovice, prosinec 2006 Danuše Vyorálková.
Advertisements

Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Seriály v Souborném katalogu ČR Olomouc, 21. září 2006 Danuše Vyorálková.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Adresář o vás a pro vás Danuše Vyorálková Seč, 2006.
Výsledky dotazníkové akce SK ČR Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Akviziční seminář Havlíčkův Brod října 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Seriály v Souborném katalogu ČR.
Školení JVK České Budějovice
Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Školení KKFB Zlín, Souborný katalog ČR jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Školen - Zlín, Dílčí báze Seriály Souborný katalog ČR Danuše Vyorálková – Národní knihovna ČR.
ŠKOLENÍ SVK Plzeň Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Služby Souborného katalogu ČR.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK)
Sekce SDRUK pro regionální funkce Centrální adresář knihoven stav aktualizace – květen 2016 NK ČR Praha PhDr. Eva Svobodová.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK)
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NTM ČR Praha – května 2011 Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR ŠKOLENÍ pro knihovníky v kraji Vysočina Havlíčkův Brod 18. května 2010.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR 40. seminář knihovníků muzeí a galerií Muzeum východních Čech v Hradci Králové září 2016.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
jako výsledek a nástroj spolupráce mezi knihovnami
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Registr digitalizace Registr digitalizace Helena Dvořáková
Souborný katalog ČR v roce 2012
Souborný katalog ČR v roce 2016
Seriály v Souborném katalogu ČR
Centrální adresář knihoven a informačních institucí v ČR
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
Souborný katalog ČR v roce 2014
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Souborný katalog ČR v sobotu večer a v neděli ráno (Úspěchy? Problémy? Otázky?) Seminář pro účastníky SK ČR Praha, Městská knihovna, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR

Pár slov úvodem Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 si vytkla jako hlavní cíl vytvořit pro uživatele spolehlivý a účinný nástroj pro snadné, rychlé a bezbariérové zjišťování a získávání klasických i digitálních dokumentů v knihovnách ČR a pro knihovny efektivní nástroj pro vzájemné sdílení záznamů, fondů a služeb. Podařilo se ?

Národní knihovna ČR bude připravovat novou Koncepci rozvoje Souborného katalogu do roku 2014 v návaznosti na Koncepci rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Jednou z příloh Koncepce by měl být i dotazník, jehož vyhodnocení nám přinese potřebnou zpětnou vazbu „z terénu“ a významně pomůže při realizaci Koncepce.

DOTAZNÍK Písemně či elektronicky ? mailer / mailer / Koho se chceme zeptat ?

Koho se chceme zeptat Všech knihoven přispívající do SK ČR Krajské knihovny Knihovny ústavů AV ČR Knihovny muzeí a galerií Vysokoškolské knihovny Vybrané menší specializované knihovny Knihovny s regionální funkcí Knihovny ve městě nad obyvatel

DOTAZNÍK krok za krokem První část dotazníku totožná s dotazníkem z roku 2006 / příprava Koncepce rozvoje Souborného katalogu ČR do roku 2010 / vyhodnocení dotazníku / Koncepce rozvoje Souborného katalogu ČR do roku 2010 vyhodnocení dotazníku srovnání výsledků 2006/2010

DOTAZNÍK krok za krokem- část 1 Kdo nám odpovída ? Sigla knihovny Název knihovny Adresa knihovny Ulice, město, PSČ Jméno kontaktní osoby kontaktní osoby

DOTAZNÍK krok za krokem – část 1 Přispíváte do SK ČR a jak často ?

DOTAZNÍK krok za krokem – část 1 Co používáte při katalogizaci ?

DOTAZNÍK krok za krokem – část 1 Co používáte ve službách ?

DOTAZNÍK krok za krokem -1.část tato otázka v roce 2006 v dotazníku nebyla možná jste nikdy neotevřeli tuto adresu a nehledali podle sigly, názvu knihovny, města nebo kraje, kde knihovna sídlí, ale …

.. ale vyhledali jste knihu v SK ČR

Báze ADR Adresář knihoven a informačních institucí v ČR cca 2000 „živých“ institucí část „odborné knihovny“ spravuje OSK: - změna kontaktu (v roce 2010 aktualizováno vše ) část „veřejné knihovny“ spravuje Knihovnický institut : Knihovny jsou pravidelně vyzývány em k aktualizaci údajů /telefonicky upomínány k dispozici on-line formulář pro aktualizaci

DOTAZNÍK krok za krokem -1.část tato otázka v roce 2006 v dotazníku nebyla Adresář naposled vyšel v roce díly /dle sídel knihoven /dle sigel Na rozdíl od databáze rychle zastarává

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení

a) Velikost katalogu ( záznamů / výskytů v poli 910 ) S čím porovnat ? v NK ČR je knih.jednotek v českých knihovnách 100 mil. knih jednotek a na webu zjistíme, že :

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení b) Obsah katalogu (české a zahraniční monografie, seriály a speciální druhy dokumentů) Každý potřebuje něco jiného/ jiný druh dokumentu/ jiný jazyk ……

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení c) Kvalita záznamů (pro přebírání záznamů) - liší se knihovna od knihovny - nové přírůstky / retrokonverze Snaha ponechat v SK ČR nejlepší záznam z dodaných SK ČR – kontroly před zahájením spolupráce automatické kontroly při importu dat ruční namátkové kontroly cílené analýzy ….. školení /školení AACR2 přesto …….

…. i takto může vypadat kartografický dokument

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení d) Počet duplicitních záznamů Správce SK ČR cíleně vyhledává duplicity, aby je odstranil Situace se nelepší  stále něco nalézáme

Záludná scifi a temná fantasy aneb Názvové údaje

Jak se to vlastně jmenuje a který je to díl ? aneb Název díla nebo název edice ?

Kdo nejlépe sečte stránky aneb i takový titul může být v SK ČR 4x

„Se shora a ze zdola“ aneb díla vícesvazková

Kniha nebo seriál ? aneb Druhy dokumentů

Kombinace všeho + hrátky s ISBN: celkem 4x ? Odlišné názvové údaje + stránky +

+ 1x ISBN v nesprávném poli (v poznámce místo v poli pro ISBN)

+ 1 x ISBN neobsahuje a je zpracováno jako seriál

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení e) Aktuálnost katalogu dosažitelnost nově vycházejících titulů pro půjčování (MVS) nebo sdílení záznamů ( k – s vročením záznamů)

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení f) Zastoupení literatury starší 100 let k celkem záznamů s rokem vydání menším než 1910 g) Možnost vyhledávat podle věcného hlediska

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení h) Použitelnost SK ČR pro MVSMVS (možnost odeslat ovou obj. ze SK ČR) 293 knihoven má možnost obj. MVS odeslat 227 je ochotno obj. MVS (ze SK ČR) přijmout v letošním roce využito : 6076 x

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení i) Informace o dostupnosti plného textu dokumentu (např. digitální kopie) k záznamu připojena digitální kopie předpokládáme, že budou přibývat

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení j) Přítomnost obálek, obsahů a odkazů na Google Book Search

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení j) Přítomnost obálek, obsahů a odkazů na Google Book Search

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení j) Přítomnost obálek, obsahů a odkazů na Google Book

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení k) Počet knihoven přispívajících do SK ČR (cca 300) (cca 300) seznam spolupracujících knihoven na : knihovny/seznam-zasilajicich-knihoven/ knihovny/seznam-zasilajicich-knihoven/ l) Složení knihoven přispívajících do SK ČR

DOTAZNÍK krok za krokem – část 2 - hodnocení m) dostupnost informací o SK ČR chystáme rubriku : Nejčastěji kladené otázky ( prosím klaďte těšíme se ) Králíček pochází z knihy:

DOTAZNÍK krok za krokem – část 3 Které služby Souborného katalogu ČR využíváte? a) Vyhledávání dokumentu

DOTAZNÍK krok za krokem – část 3 Které služby Souborného katalogu ČR využíváte b) Propojení do lokálního katalogu vlastníka dokumentu - není u všech knihoven (knihovna nemá svůj katalog na webu / nedodala údaje pro navázání propojení) - ne vždy funguje (dočasné problémy cílového zdroje / knihovna změnila url adresu / knihovna přečíslovala databázi / knihovna zrušila záznam  ) Dejte nám vědět !!!

Knihovna bez propojení do lokálního katalogu Knihovna nemá propojení / je v testování dll?cll~KN dll?cll~KN

Knihovny s propojením do lokálního katalogu nd-c&ccl_term=IDN=uzp nd-c&ccl_term=IDN=uzp

Dodatečně zřízení propojení do lokálního katalogu při výměně knih. systému / přečíslování Dodat seznam pro převod čísel ze „ starého“ knih. systému na čísla z „nového“ knih. systému + novou adresu pro vytvoření propojení

DOTAZNÍK krok za krokem – část 3 Které služby Souborného katalogu ČR využíváte c) Propojení na plné texty dokumentů

DOTAZNÍK krok za krokem – část 3 Které služby Souborného katalogu ČR využíváte d) Objednávky MVS (odesílané z prostředí SK ČR)

DOTAZNÍK krok za krokem – část 3 Které služby Souborného katalogu ČR využíváte e) Aktualizaci dat v SK ČR prostřednictvím on-line formuláře - aktualizace záznamu v SK ČR - evidence digitalizace v SK ČR - aktualizace záznamu dat v bázi ADR

Formulář pro aktualizaci slouží k Připsání sigly do záznamu Odepsání sigly ze záznamu K opravám signatur, let odběru (u seriálů) … (vše co je v poli 910) k odeslání zprávy správci SK ČR – např. hlášení duplicity, chyby v bibliografickém záznamu, chybné autoritě ….. atd.

DOTAZNÍK krok za krokem – část 3 Které služby Souborného katalogu ČR využíváte f) Stahování záznamů z SK ČR prostřednictvím protokolu Z39.50 SK ČR si můžete nastavit jako zdroj ke sdílení Informace na hovani-zaznamu-ze-sk-cr hovani-zaznamu-ze-sk-cr

DOTAZNÍK krok za krokem – část 3 Které služby Souborného katalogu ČR využíváte g ) Export záznamů „vlastních“ dokumentů z SK ČR Některé knihovny neposílají záznamy v elektronické podobě, ale připisují své sigly k záznamům jiných knihoven pomocí on-line formuláře pro aktualizaci záznamů Záznamy, které mají vaši siglu si můžete převzít dávkově

DOTAZNÍK krok za krokem – část 4 - náměty

Děkujeme za vyplnění dotazníku A na závěr …v sobotu večer a v neděli ráno