Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

AEROBNÍ A ANAEROBNÍ TRÉNINK
Otázky z fyziologie – přednášky
Fyziologie pro trenéry
Látková výměna (metabolismus)
Svalová tkáň Anatomie II..
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
Pohybová soustava Soustava svalová
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyziologie a biochemie svalového stahu
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Trénink podle prahových hodnot
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Svalstvo.
Biochemie svalové a nervové tkáně
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
Svalová tkáň MUDr. Marián Liberko.
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
Pohybová soustava-svaly 1
Biomechanika kosterního svalu
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fyziologie svalů.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
RYCHLOSTNÍ SCHOPNOSTI. Struktura přednášky –Charakteristika rychlostních schopností –Taxonomie rychlostních schopností –Biologické předpoklady –Ontogeneze.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
SVALY Obecná charakteristika.
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Svalová (pohybová) soustava
BIGY, 2009, HCl.  Svaly dělíme dle tvaru - ploché - kruhové -dvouhlavé -tříhlavé -čtyřhlavý - dlouhé - krátké - hranaté,… Celkem asi 600 svalů!
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
INTERMEDIÁRNÍ METABOLISMUS
Poznámky k metabolismu
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
VYTRVALOST Mgr. Michal Botek, Ph.D. Centrum kinatropologického výzkumu.
Látková výměna Školení trenérů licence A
BIOENERGETIKA SVALOVÉ ČINNOSTI
Soustava pohybová – SVALOVÁ
FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE.
METABOLISMUS.
FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE.
SPECIFICKÉ ADAPTACE NA ZÁT Ě Ž ADAPTACE ENERGETICKÝCH ZÁSOB FUNKČNÍ ADAPTACE (aerobní, anaerobní kapacita) FUNKČNÍ ADAPTACE (smysly) MORFOLOGICKÉ ZMĚNY.
Rozvoj pohybových schopností ve školní TV Pohybové schopnosti jsou souhrnem integrovaných a relativně samostatných dispozic subjektu, potřebných ke splnění.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
CORIHO CYKLUS Aneta KOPECKÁ Monika PUNČOCHÁŘOVÁ Ivana REDROVÁ Josef ŘÍHA Sandra VAŇKOVÁ.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
SVALOVÁ SOUSTAVA.
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Svalová soustava.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
SVALY ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_28_Svaly.
Test Svalová soustava.
Fyziologie ASEBS Martina Bernaciková.
Metabolismus a energetické krytí při sportu
Anaerobní práh.
VY_52_INOVACE_08_01_opěrná a pohybová soustava
zpracovaný v rámci projektu
Fyziologie sportovních disciplín
Transkript prezentace:

Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení – pevná (srůsty) X pohyblivá (klouby)  Aktivní část - kosterní svalstvo = příčně pruhované

Stavba kosterního svalu  Svalové bříško + úponové šlachy (začátek – úpon)  Sval – snopce – snopečky – svalová vlákna (obaleny vazivovou blánou - fascie)  Aktin + myozin  Krevní zásobení, inervace

Typy svalových vláken  Červená vlákna – SO (Slow oxidative) obsahují mnoho myoglobinu = protein vážící kyslík (podoba s hemoglobinem), cytochrom → červená barva svaloviny.myoglobinuhemoglobinem Vlákna pracují nepřetržitě delší dobu. Energie oxidativní fosforylací → mnoho mitochondrií.mitochondrií Kontrahují se pomaleji, ale vytrvale.  Bílá vlákna -2 typy: FG (fast glycolitic) + FOG (fast oxidative glycolitic) mají nízký obsah myoglobinu, cytochromu, málo mitochondrií. Jsou objemnější, schopné rychlé kontrakce, ale ne vytrvalá.  Intermediární vlákna – mezityp

Typy svalových vláken - charakteristika

Práce kosterního svalstva Každý sval má určité klidové napětí – tzv. „tonus“ a svou délku. Prací svalů je tzv. svalový stah neboli kontrakce :  izotonická, při níž se nemění napětí, ale délka svalu. Navenek se projevuje pohybem těch částí těla, mezi kterými se pracující sval rozepíná. Někdy také mluvíme o dynamické práci svalů. Pokud dochází ke zkrácení svalu mluvíme o kontrakci koncentrické. Ta je základním způsobem svalové práce a probíhá při většině běžných pohybů. Pokud dochází naopak k protažení svalu, mluvíme o kontrakci excentrické. Ta vzniká pouze při působení nějakých vnějších sil na sval, např. pokud nějaký pohyb brzdíme.  izometrická, při které se délka svalu nemění, ale vzrůstá jeho napětí. Navenek se neprojevuje pohybem, ale „ztvrdnutím“ pracujícího svalu. Mluvíme o statické práci. Uplatňuje se při udržování polohy těla nebo jeho částí, při držení předmětů v dané poloze apod.

Způsoby energetického krytí svalové práce Podmínkou svalové práce je dodávka energie – sval ji získává štepením ATP. Zdroje ATP  Vlastní zásoba  Kreatin (součást svalu)  Cukr (glykogen) – ve svalové buňce a v játrech  Tuk uložený ve svalové buňce

Způsoby energetického krytí svalové práce  Anaerobně (bez přísunu kyslíku) Takto se štěpí především nejpohotovější zdroje energie v buňkách, tzv. makroergní fosfáty (adenosintrifosfát = ATP, adenosindifosfát = ADP a kreatinfosfát = CP). Tyto jsou přítomny v buňkách v tzv. mitochondriích a jejich zásoba vystačí na cca 5-7 s. při maximální intenzitě kterou u sprintu předpokládáme.  Aerobně (za přísunu kyslíku = oxidativně) K oxidativnímu štěpení jsou určeny především cukry a tuky. Pouze při extrémních zátěžích a nedostatku těchto živin může docházet i ke štěpení bílkovin. Jako nejběžnější zdroje energie při zvýšené potřebě organismu jsou používány krevní cukry (glukóza) a svalový glykogen, dále pak tukové zásoby především v podobě podkožního tuku. V průběhu aerobního výkonu stoupá potřeba kyslíku v organismu. Ten se používá na úplnou oxidaci živin za vzniku vody (H 2 O) a oxidu uhličitého (CO 2 ). Tím pádem nevzniká pro svaly „jedovatý“ laktát (viz. níže) a ty jsou tak schopny poměrně dlouhodobé činnosti bez poklesu intenzity. Limitujícím faktorem pro intenzitu práce je právě rovnováha mezi dodaným kyslíkem a jeho potřebou na „výrobu“ dostatečného množství energie pro pracující svaly. Pokud je dosaženo této rovnováhy, pracuje organismus v tzv. „setrvalém stavu“.

Zdroje energie pro pohybovou činnost

AEROBNÍ PRÁH

ANAEROBNÍ PRÁH

Při intenzitě zatížení nad ANP jsou dvě příčiny k ukončení svalové práce : 1.Vyčerpání zásob glykogenu a glukózy 2.Zakyselení organismu

Superkompenzace Při práci sval spotřebovává energetické zásoby, ve fázi odpočinku dochází k doplňení a k vytváření „rezervy“ – energetický potenciál se zvýší = superkompenzace

Superkompenzace

Typy tréninku – anaerobní trénink

Typy tréninku – aerobní trénink