Čeština Kolikátého je dnes? Jak je vám? Je mi dobře/špatně/veselo/smut no. Baked pork knee.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Die Tagesernährung (Denní strava) Základní škola Bohutín, okres Příbram VY_32_INOVACE_CIJ15_Denní strava Autor materiálu:Mgr. Pavel Hájek Materiál je určen.
Advertisements

ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_AJ3E Ročník: II. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
ČAS – TIME (čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá + minuty)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Grand restaurant pana Septima
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Syrovátková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Jméno autora: Mgr. Olga Bayerlová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_AJ2V Ročník: I. Anglický jazyk Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková.
Restaurace Jídlo.
Polsko
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady31Číslo DUM.
ČAS – TIME (čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá + minuty)
BE soup 1 Zeleninový vývar s drobením 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Kuřecí krém se smetanou 16,60 Kč / 21,- Kč Čtvrtek.
CZECH REPUBLIC. Jaroslav Seifert ( ) Nobel prize laureate for literature Jaroslav Heyrovský ( ) Nobel prize laureate for polarography.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3B_09_Food and drink 1 TÉMA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ Jazyk anglický TEMA: Food and drink ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová Název: VY_22_INOVACE_ANGLICKÝ JAZYK1_15. AT THE RESTAURANT Téma: At the restaurant Číslo.
Středa BE soup 1 Kuřecí s drobením 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 2 Kulajda s houbami 16,60 Kč / 21,- Kč.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková polévka 25,- Kč.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor VY_32_Inovace_10B_daily routine.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Dagmar Suchomelová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6/09_Daily meals TEMA: DINNER ČÍSLO PROJEKTU:
ČTVRTEK Polévka Zeleninový vývar s drobením 20,- Kč Polévka Gulášová 25,- Kč.
ČTVRTEK Polévka Kuřecí vývar se zeleninou a nudlemi 20,- Kč Polévka Dršťková 25,- Kč.
STŘEDA Polévka Hovězí vývar s játrovou rýží 20,- Kč Polévka Jemná zeleninová polévka se smetanou 25,- Kč.
BE soup 1 Zeleninový vývar s rýží a hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Zelná s uuzeninou 16,60 Kč / 21,- Kč Pátek.
PÁTEK Polévka Slepičí vývar s drůbky a těstovinou 20,- Kč Polévka Rybí polévka 25,- Kč.
ČTVRTEK Polévka Hovězí vývar s játrovou rýží 20,- Kč Polévka Špenátový krém 25,- Kč.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
STŘEDA Polévka Hovězí se zeleninovými noky 20,- Kč Polévka Žampionová 25,- Kč.
ÚTERÝ Polévka Hovězí s těstovinou 20,- Kč Polévka Frankfurtská 25,- Kč.
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PÁTEK Polévka Čínská hovězí 20,- Kč Polévka Zelňačka 25,- Kč.
Zeleninový vývar s krupicí a vejcem
Kolikátého je dnes? Jak se vám líbí tento obraz?
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
PÁTEK Polévka Kuřecí vývar s nudlemi 20,- Kč Polévka Fazolová 25,- Kč.
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
BE soup 1 BE soup 2 Česnečka s bramborem Kulajda s houbami
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
září 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Nabídka pro SPOLEČNOST :
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zeleninový vývar s rýží a hráškem
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.6. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
10. – 14. října PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Čeština: 2. lekce Czech language: 2nd lesson
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Slepičí vývar s nudlemi
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Describing photos. Food
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Jídelníček od 3. do 7. června 2019 změna jídelníčku je možná
AUTOR: Mgr. Alena Kaĺavská NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Food TEMA: Food
Transkript prezentace:

Čeština Kolikátého je dnes? Jak je vám? Je mi dobře/špatně/veselo/smut no. Baked pork knee

Najděte parafráze find 1.Vlak je tady. 2.Vlak je pryč. 3.Zuzka je ráda. 4.Zuzka nemá peníze na auto. 5.Ještě čekám na autobus. 6.Vstával/a jsem dnes až odpoledne. a.má radost. b.odjel. c.pozdě. d.přijel. e.stále nejede. f.si nemůže dovolit.

Typ počasí type Bylo světlo. Pršelo. Bylo teplo. Bylo horko Bylo venku ošklivo. Byla tma. Mrzlo. (-X C) Bylo venku krásně, hezky, pěkně. Bylo sluníčko. Slunce svítilo. Bylo slunečno. Sněžilo. Foukal vítr a byla zima. Byla hustá mlha. Bylo zataženo. Krásné a optimistické počasí Smutné a pesimistické počasí

V kolik hodin… What time…? V 1.00 začíná hodina češtiny. – V jedna hodina – V jednu hodinu Ve 2.00 je konzultační hodina paní profesorky. – Ve dva hodiny – Ve dvě hodiny Ve 3.00 chodím do fitca a cvičím (fitco). – Ve tři hodina – Ve tři hodiny Ve 4.00 chodím do kurzu historie. – Ve čtyři hodina – Ve čtyři hodiny At one o`clock – what case? Observe: dvě, tři, čtyři + hodin…? How about 5 and above? Same as kolik + hodin

Snídáte? Kdo snídá? Kdo občas snídá? Kdo vůbec nesnídá? (=nikdy nesnídá) Co si dáváte k snídani? Dávám si … chlebík se šunkou (ham) chlebík se sýrem chlebík s máslem lupínky (cereal) kaši (porridge) Vepřoknedlozelo (pork, dumplings + red cabbage) guláš pivo slivovici Nom sg.

Co děláš každý den? V kolik hodin? Ask your partner(s) V kolik hodin vstáváš? V kolik hodin snídáš? (Vůbec snídáš? Co si dáváš k snídani?) V kolik hodin začíná hodina češtiny? V kolik hodin obědváš? Co si dáváš k obědu? V kolik hodin začínají jiné kurzy? Svačíš? (snack) V kolik hodin svačíš? V kolik hodin večeříte? Co si často dáváš k večeři? Kolik hodin pracuješ každý den? Kolik hodin spíš každý den? Contrast V kolik hodin (what what time) vs. Kolik hodin (for how many hours) Notice: k snídani, k obědu, k večeři for breakfast, for lunch, for dinner Nail down the difference: Co si dáváte vs. co si dáte.

Jaká kombinace je pravděpodobná? likely 1.chléb/chleba 2.rohlík 3.vepřové 4.houska 5.smažený kapr 6.vepřový řízek 7.kuře (chicken, neut. to kuře) 8.špagety a.s máslem b.s džemem, se zavařeninou c.s rajskou omáčkou d. of tomato e.se sýrem f. cheese g.s brambory h.s rýží i.s bramborovým salátem j.se zelím a knedlíky Nom.sg. of the right column? máslo džem, zavařenina rajská omáčka sýr brambor (brambora) rýže bramborový salát zelí, knedlík

Co si dáme? (jídelní lístek) menu Diskutujte, co si dáme k obědu. a)Jakou polévku si můžeme dát? b)Jaké si dáme hlavní jídlo? (main course) c)Jakou si dáme přílohu? (side dish) d)Jaký si dáme dezert?

Buď …. nebo... Decide on what to drink. A: Co si dáme k pití? B: Dáme si budˇ…., nebo…, Co myslíte? C: Nevím, radši si dáme … minerálka (perlivá, neperlivá, jemně perlivá) rum tuzemský džus (hruškový, jablečnýs) kofola domácí citronáda vídeňská káva irská káva alžírská káva

Dialog 1: Snídaně Eva: Jirko, co ty jíš k snídani? Jiří (Jirka): K snídani jím chleba se salámem nebo se sýrem. A piju džus. A ty? E: Buď nesnídám vůbec, nebo si dám jen rohlík s máslem a s džemem. A k obědu? J: Během týdne obědvám v menze. Kde je dativ? Kde je instrumental? Kde je akuzativ? Kde je lokál?

Dialog 2: Oběd (ran out of time) Eva: Co jsi jedl včera? Jiří: Včera jsme měli zeleninovou polévku a kuře s rýží. Měli taky vepřový řízek a bramborový salát. E: To máte skvělou menzu! Téměř jako v restauraci. J: Naše menza je opravdu dobrá, i když je poměrně drahá. although relativně Infinitivum? jedl – jíst jsme měli – mít máte - mít

Slovní zásoba Jím k snídani/k obědu X Buď …. Nebo…. Vůbec nesnídám (not at all) Dám si X – rohlík s máslem a s džemem – chleba se salámem/se sýrem – polévku (zeleninovou, bramborovou) – kuře s rýží. – vepřový řízek – bramborový salát. Naše menza je opravdu dobrá, I když je poměrně drahá. although