MOTORY Mgr. Martin Tichý MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/01.0012 „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: 4. 10. 2013 Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracoval: Jan Filka ZŠ a MŠ Horníkova 1
Advertisements

Tepelné motory Jan Nguyen 2.D Telskol.
Spalovací motory zážehové
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Čtyřdobý zážehový motor (čtyřtakt)
TEPELNÉ MOTORY.
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Výuka předmětu automobily
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Spalovací motory.
Spalovací motory vznětové
ZÁŽEHOVÝ MOTOR.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Tepelné motory.
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Pístové stroje . Pístové stroje s klikovým ústrojím se vyznačují vratným pohybem některých jejich mechanických částí. Pístové stroje mohou.
Tepelné stroje -motory
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Spalovací motor zážehový
Pístové spalovací motory
(čtyřdobý zážehový motor)
SPALOVACÍ MOTORY.
Spalovací motory s pístem
Čtyřdobý zážehový motor
Čtyřdobý motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 1.Čtyřdobý spalovací motor 2.Carnotův cyklus 2.Carnotův.
Čtyřdobý zážehový motor – konstrukce, popis činnosti
Tepelné motory.
SPALOVACÍ MOTORY (TEORIE)
Rozvody dvoudobých a čtyřdobých motorů
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Vznětové motory Střední odborná škola Otrokovice
Pohyblivé díly motoru Střední odborná škola Otrokovice
Mgr. Lenka Hanáková 2.ročník Gymnázium Otrokovice
Čtyřdobý vznětový motor – konstrukce, popis činnosti
Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. Druhá úroveň Třetí úroveň Čtvrtá úroveň Pátá úroveň Klepnutím lze upravit styly předlohy textu. –Druhá úroveň.
Spalovací Motory Benzínové
Vynalezl ho německý vynálezce Rudolf Diesel Patří do skupiny vznětových motorů Palivo je do motoru dopravováno odděleně od vzduchu Do spalovacího prostoru.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co mají tyto věci společného?
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:F8 - 8 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Konstrukce zážehových a vznětových motorů Konstrukce zážehových a vznětových motorů OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Tučímová. Dostupné.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
AnotacePracovní list k procvičení znalostí o tepelných motorech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Ročník: 2. ročník strojírenských učebních oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor: Strojnictví Téma: Spalovací.
KONTROLA A ÚDRŽBA AUTOMOBILU (PROVOZNÍ KAPALINY) Mgr. Martin Tichý.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_23-01 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Tepelné stroje z pohledu základního kursu fyziky 3. Poznámky k přednášce.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Pístové spalovací motory
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Pořadové číslo projektu
Spalovací motory 1 VY_32_INOVACE_21_420
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_11 Tepelné motory –opakování
Spalovací motory VY_32_INOVACE_29_Spalovací motory
Název prezentace (DUMu): Funkce a použití zapalování
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Uničov, Školní 164
Cyklus čtyřdobého motoru
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Spalovací motor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Spalovací motory čtyřdobé (mění tepelnou energii na mechanickou)
Rozdělení Podle způsobu zapálení pohonné směsi  Zážehové motory  Vznětové motory Podle počtu pracovních dob  Dvoudobé motory  Čtyřdobé motory.
Člověk a technika – TEPELNÉ STROJE
Transkript prezentace:

MOTORY Mgr. Martin Tichý

MOTORY Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník: 2 stupeň ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor - předmět: Řemesla, fyzika Tematický okruh: Spalovací motory Téma (klíčová slova): Zážehový motor, vznětový motor Časová dotace ve výuce: 4 hodiny Název souboru: REMESLA_TIC_2_SPALOVACI_MOTORY Tvůrce DUM: Mgr. Martin Tichý

Motory zážehové (palivo benzín) vznětové (palivo nafta) SPALOVACÍ MOTORY MOTORY

HLAVNÍ ČÁSTI: Pevné části motoru: víko hlavy válců, hlava válců, válce, kliková skříň, spodní víko motoru Klikové ústrojí: písty, ojnice, kliková hřídel Ventilový rozvod: ventily, zdvihátka, vahadla, ventilové pružiny, vačkový hřídel, rozvodová kola Palivový systém: vstřikovací zařízení nebo karburátor, sací potrubí ČTYŘDOBÝ ZÁŽEHOVÝ MOTOR MOTORY

HLAVNÍ ČÁSTI: MOTORY Hlava válců Ventilové pružiny Vahadlo

HLAVNÍ ČÁSTI: MOTORY Kliková hřídel Písty Ojnice

HLAVNÍ ČÁSTI: MOTORY Víko hlavy válců Vačkový hřídel Rozvodová tyčka

HLAVNÍ ČÁSTI: MOTORY Hlava válců Sací a výfukový ventil Blok motoru Vložka válce motoru

PRINCIP ČINNOSTI ČTYŘDOBÉHO ZÁŽEHOVÉHO MOTORU: MOTORY Jeden pracovní oběh (cyklus) se skládá ze čtyř dob (fází): 1. sání - 2. stlačování - 3. výbuch - 4. výfuk

1. DOBA - SÁNÍ MOTORY Píst se pohybuje z horní úvratě do dolní úvratě – ve válci vzniká podtlak V sacím systému se mísí palivo se vzduchem – vzniká zápalná směs Tato směs proudí přes otevřený sací ventil do prostoru válce motoru Ideální poměr zápalné směsi je 14,7 dílů vzduchu ku 1 dílu benzínu (14,7:1)

2. DOBA - STLAČOVÁNÍ MOTORY Píst se pohybuje z dolní úvratě do horní úvratě Oba ventily jsou uzavřené – dochází ke stlačení směsi Stlačováním vzniká zvýšení teploty a tlaku ve válci (400°C/ 1,8 MPa) Zápalná směs je dokonale připravena pro zažehnutí a spálení

3. DOBA – VÝBUCH (EXPANZE) MOTORY Jediná pracovní doba čtyřdobého motoru Zápalná směs je zažehnuta elektrickou jiskrou – ta vznikne mezi elektrodami zapalovací svíčky Oba ventily jsou uzavřené Píst se pohybuje z horní úvratě do dolní úvratě Teplota ve spalovacím prostoru je až 2500°C a tlak 4 - 6,5 MPa

4. DOBA - VÝFUK MOTORY Výfukové plyny začínají proudit otevřeným výfukovým ventilem (rychlostí zvuku) do výfukového kanálu a dále do výfukového potrubí Píst se pohybuje z dolní úvratě do horní úvratě Dochází k výplachu válce a spalovací prostor je opět připraven k sání

JEDEN PRACOVNÍ CYKLUS ČTYŘDOBÉHO MOTORU: MOTORY sání stlačování výbuch výfuk

ROZVODY: MOTORY Vačkový hřídel zajišťuje otvírání a zavírání ventilů ve správném pořadí Vačkový hřídel je pomocí ozubeného řemenu nebo řetězu spojen s klikovým hřídelem = rozvody vačkový hřídel, rozvody Podle technologického řešení rozlišujeme rozvody typu: SV, OHV, OHC, DOHC rozvody vačkový hřídel

TYPY ROZVODŮ – PODLE UMÍSTĚNÍ VAČKOVÉHO HŘÍDELE: MOTORY V.H. = vačkový hřídel

DĚKUJI ZA POZORNOST MOTORY

V prezentaci jsou použity vlastní fotografie pořízeny při stážích žáků 6. – 9. ročníku ve školním roce 2012/2013 na SPŠ v Ostrově nad Ohří. Vlastní materiály vytvořené k těmto stážím MOTORY