PJV16 1 Dokumentace Tvorba dokumentace byla vždy útrpnou záležitostí neboť: programátoři ji krajně neradi dělají - a pokud - tak až nakonec, nebývala žádná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IKT PHP PHP Tvorba formuláře - 10 Mgr. Josef Nožička
Advertisements

Seminář C++ 5. cvičení Dědičnost Ing. Jan Mikulka.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Semestrální práce KIV/PT Martin Kales Hana Hůlová.
ÚVOD DO CPP 7 Dědičnost - pokračování
PJV151 Vnořené a vnitřní členy mohou být členy tříd a interfejsů. Je-li X obalem Y a Y je obalem Z, pak Z získá jméno X$Y$Z - kompilací vzniknou classy.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
VY_I/2_INOVACE_66_Word Word Miroslav Kaňok.
Čtvrté cvičení Objektové programování Objektový model v Javě
Desáté cvičení Java Core API Java Collection Framework JavaDoc.
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá Mat.metody příklady.
KIV/PPA1 cvičení 11 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Souborový vstup a výstup Práce s textovými soubory.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B10 Příkazový řádek: úvod AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníListopad 2012 Ročník / věková kategorie3. ročník.
Hana Kotinová Struktura a cíl práce Metody předzpracování dat Systémy předzpracování dat Historie vývoje DPT Jak program pracuje Budoucnost.
VY_III/2_INOVACE_35_Složky, soubory a programy Složky, soubory a programy Miroslav Kaňok.
PHP – Základy programování
Objektové programování
Ant Připravil: Ing. Jan Kolomazník. strana 2 Proč vznikl Potřeba sestavovat komplexní Nezávisle na platformě Popis založený na xml Spouštění různých úloh.
Alg91 Textové soubory Na rozdíl od jiných typů souborů jsou textové soubory určené pro gramotné lidské oko. Textový soubor je posloupnost znaků členěná.
Počítačová grafika a prezentace 1 Radek Pinc
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
Algoritmizace a programování Objektově orientované programování - 16 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Návrhový vzor Factory v JAVA API Martin Kot Katedra informatiky VŠB – Technická univerzita Ostrava
IB111 Programování a algoritmizace
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Dědičnost - inheritance dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti B A Třída A je předkem třídy B Třída.
PHP Souhrnné cvičení Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
Digitální učební materiál
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
XML na papír Dušan Fencl
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Sedmé cvičení Soubory Vstupně/výstupní proudy. Java cv72 Soubory Třída File Objekt popisující soubor na filesystému Nedá se z něho přímo číst a psát Představuje.
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Šesté cvičení Výjimky Balíky.
Referát č.8 Daniela Venusová.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Anotace: Popisují kamaráda podle zadaných bodů.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: listopad.
© BBMP: BAM015, BAR487, MAL305, POH015 1 Prezentace projektu Adresář kontaktů Autoři: Kateřina Bambušková, BAM015 Martina Bartošíková, BAR487 Alena Malovaná,
ADRESÁŘ (SLOŽKA). ADRESÁŘ - SLOŽKA „pořádek“ na disku  ukládáni do složek „pořádek“ na disku  ukládáni do složek soubory, které k sobě logicky patří.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Datové typy, výrazy vstup, výstup Jazyk JAVA A0B36PRI - PROGRAMOVÁN Í v1.02.
Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Internetové technologie Petr Kašpar KAS265. Obsah Formát PDF Možnosti tvorby v PHP Třída FPDF České fonty Ahoj světe! Buňky Záhlaví/zápatí Pluginy Komplexní.
Hybridní mobilní aplikace pro Android Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
Moduly.
Instalace Javy ( pro Windows )
VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Připravil: Ing. Jan Kolomazník, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Hybridní mobilní aplikace pro Android
Návrhový vzor Flyweight
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
HTML Vojtěch novotný 9.a.
C# přehled vlastností.
Transkript prezentace:

PJV16 1 Dokumentace Tvorba dokumentace byla vždy útrpnou záležitostí neboť: programátoři ji krajně neradi dělají - a pokud - tak až nakonec, nebývala žádná vodítka jak ji dělat, a byla-li – tak velmi rozmanitá, vytvářená různými technikami, odděleně od popisovaných programů, a na různých nosičích, často neaktuální, obtížně modifikovatelná, těžko dosažitelná nebo dokonce ztracená. Velevýznamným přínosem Javy k metodice programování je také originální způsob podpory dokumentace softwarového díla programem javadoc. Tím se dokumentační utrpení velmi zmírňuje, neboť vnitřní ( technická ) dokumentace je součástí zdrojových souborů, celosvětově stylově jednotná ve tvaru důmyslně provázaných HTML stránek.

PJV16 2 javadoc Součástí jdk je také dokumentační program javadoc a jeho popis: jdk.*.*/bin/javadoc jdk.*.*/docs/tooldocs/solaris/javadoc.html jdk.*.*/docs/tooldocs/windows/javadoc.html Pro úplné informace o projektu javadoc: html

PJV16 3 javadoc Vstupem do programu javadoc jsou zdrojové soubory, výstupem je adresář obsahující tzv. doclety ve tvaru.html. Programátor píše do zdrojových souborů tzv. dokumentační komentáře ( začínají lomítkem a dvěma hvězdičkami ) a to před popisované části, tj. třídu, interfejs, atribut, metodu a konstruktor. Zavináč vyznačuje tzv. tag pro strukturaci význačných složek. Příklad popisu metody: /** Tato metoda počítá cosi * a nějak. * bla bla bla..... i int NullPointerException int */ IDE usnadňují psaní těchto komentářů.

PJV16 4 javadoc Javadoc je velmi složitý program ( ve verzi j2sdk1.4 má 56 opcí ). Následuje několik jednoduchých možností k vytvoření dokumentace celých balíčků v rámci projektu. Pro spouštění z řádky: javadoc.exe -breakiterator // doporučeno -d projekt\doc // výstupní adresář [ -overview povidani.html ] // do přehledu [ -public | -protected | -private ] // hloubka výběru -sourcepath projekt\src // cesta ke zdrojům [ balik1 balik2... ] // jednotlivé balíčky [ -subpackages // probírat strom balik3 balik4... ] // kořenové balíčky Soubor povidani.htm umožnuje dodat vlastní komentáře, obrázky či dokonce i interaktivní aplety.

PJV16 5 Podpora v Netbeans Vytvoření dokumentace balíčku je velmi jednoduché: Run -> Generate Javadoc nebo Project -> Generate Javadoc Dokumentace se vytvoří v distribučním adresáři dist