Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Podstatná jména procvičujeme rod pád číslo vzor
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.19 Název pro školu:
Autorem je PaedDr. Štěpánka Vondrášková Zdroj: Český jazyk, 4.ročník, Alter ISBN
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Motýli sešity koně autobusy domy míče strojvedoucí přátelé skákaly jezdily poletovali stávkovali se rozdávaly se bavili dupali se stavěly K daným podstatným.
KDE JSOU MÍČE – NA, POD, ZA, PŘED aktivita
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VYBER SPRÁVNOU VĚTU K DANÉMU OBRÁZKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martina Gřundělová. Dostupné z Metodického portálu.
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá: jablka auta kuřata rajčata kola srdce světla polena bila dozrávala hořela troubila padala pípala.
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
PŘEDLOŽKY PŘED NÁMI S VČELKOU MIJOU
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Podstatná jména – pád, číslo, rod Název sady: Český jazyk 4.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu středního
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
VZORY PODSTATNÝCH JMEN ROD STŘEDNÍ Jméno: třída: Zopakuj si: podstatné jméno vzor koření hnízdo prase hospodářství slunce rizoto dříví pole ucho vejce.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eliška Kopečná VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Český jazyk_30_Rod podstatných.
JÍT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Podstatná jména procvičujeme pád číslo rod vzor.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Bc. Naďa Salačová ZŠ a MŠ Kamenná 404/4 Jablonec nad Nisou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Rod a číslo podstatných jmen
VY_32_INOVACE_04_04_podstatná jména (rody)
Začínáme s podstatnými jmény I
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
RODINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
KVARTETO vzory podstatných jmen
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Co jsou to podstatná jména?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
PRASE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
K daným podstatným jménům doplň vhodná příčestí minulá:
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Opakujeme druhy slov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Skloňování podstatných jmen
HOW MUCH CHEESE HAVE YOU GOT?
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Najdi dva stejné obrázky
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Metodický list: Slovní druhy 1. část
SČÍTÁNÍ DESETINNÝCH ČÍSEL S PŘECHODEM
Český jazyk 2 Podstatná jména 2. část.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Skloňování přídavných jmen po členu určitém
Orofacionální cvičení III.
Podstatná jména Pád VY_32_INOVACE_1_ČESKÝ JAZYK_1_PODSTATNÁ JMÉNA-PÁD
Transkript prezentace:

Přiřaď k podstatnému jménu správný pád: k tatínkovi pod listím u stromu vedle domu na návsi přes švihadlo Jirko! za dveřmi balónky odlétly na dopis na rostlinách každý den do skladu kočku slepicím Kůzlátka! Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Zapiš za podstatné jméno do závorky jeho pád. V síti ( ) se chytila kouzelná rybka ( ). Před naším domem ( ) stojí vzrostlý strom ( ). Bratrovi ( ) jsem připravila svačinu ( ) do tašky ( ). Ve vjezdu ( ) do dvora ( ) se objevila auta ( ). Děti ( ), rozlučte se s babičkou ( )! Na tu dobrotu ( ) se všem sbíhaly sliny ( ). Na obrázku ( ) jsme viděli cizokrajného motýla ( ) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Napiš podstatná jména v množném čísle: okno hříbě počítač stůl stádo hrneček láhev židle v lodi na koni s houskou v sešitě ke štěněti v tašce od výrobce bez člověka okna hříbata počítače stoly stáda hrnečky láhve židle v lodích na koních s houskami v sešitech ke štěňatům v taškách od výrobců bez lidí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přepiš podstatná jména do jednotného čísla: mláďata učitelé žáci koberce klávesnice ruce chlapci sloni s koťaty konec návštěv na koláčích mezi obláčky barevní motýli před ohradami ze sídlišť po jezerech mládě učitel žák koberec klávesnice ruka chlapec slon s kotětem konec návštěvy na koláči mezi obláčkem barevný motýl před ohradou ze sídliště po jezeru Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Přiřaď podstatná jména k jejich rodům: komín, nádraží, cíl, přízemí, kolmice, slunce, hokejista, silnice, přátelé, program, obuv, hmotnost, jitrocel, výzdoba, house, lvíčata, fotografie, slova, koberce, dopoledne Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

A jak to má být správně? komín nádraží cíl přízemí kolmice slunce hokejista silnice přátelé program obuv hmotnost jitrocel výzdoba fotografie house lvíčata slova koberce dopoledne Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Některá podstatná jména jsou v chybném tvaru. Najdi je a oprav. Včera jsem s mamince pekla koláčích. Na jara se všechno zazelenalo. Moje sestry každému všechno řekne. Z kina se hrnuly davech lidů. Kuchařky daly do polévku hodně zelenině. Z toho mráček pršet nebude. Do třídě se nahrnuli žáky z jiné školy. O prázdnin pojedeme s rodičích k moři. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Máš to správně? Včera jsem s maminkou pekla koláče. Na jaře se všechno zazelenalo. Moje sestra každému všechno řekne. Z kina se hrnuly davy lidí. Kuchařky daly do polévky hodně zeleniny. Z toho mráčku pršet nebude. Do třídy se nahrnuli žáci z jiné školy. O prázdninách pojedeme s rodiči k moři. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Napiš podstatná jména ve větách ve správném tvaru: Na (pole) ………….... jsou lány s (obilí) …………. Nad (skály) ………….. krouží dva (jestřáb) …………. Dej to (Petr) ………… do (taška) ………… Jeli jsme z (Praha) ………do (Karlovy Vary) ………………..... Vítězství našich (hokejista) ……………. bylo zasloužené. Máme záhony s (pórek) …………. a se (zelí) ………… (Včela) ………… poletují nad (květiny) ……………… V (jezera) …………….. je vidět až na dno. poli i polích obilím skalami jestřábi Petrovitašky Prahy Karlových Varů hokejistů pórkem zelím Včely květinami jezerech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Každému patří tři věci. Seřaď je tak, aby: na 1. místě bylo podstatné jméno r. mužského, na 2. místě r. ženského a na 3. místě r. středního. Dítě má lopatku, sítko a kyblíček. Správce parku má koště, rýč a lopatu. Učitel má křídy, kalendář a ukazovátko. Opravář má kleště, kladivo a šroubovák. Prodavač prodává sýr, pečivo a mouku. Zelinář má zelí, mrkev a květák. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podařilo se ti slova takto seřadit? Dítě má kyblíček, lopatku a sítko. Správce parku má rýč, lopatu a koště. Učitel má kalendář, křídy a ukazovátko. Opravář má šroubovák, kleště a kladivo. Prodavač prodává sýr, mouku a pečivo. Zelinář má květák, mrkev a zelí. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Roztřiď podstatná jména rodu středního podle jejich vzorů: poupě, křeslo, náměstí, parkoviště, bláto, Labe, přízemí, slovo, zvíře, zrcadlo, sídliště, rajče, údolí, nebe, štěně, zdraví Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Máš to správně? křeslo bláto slovo zrcadlo parkoviště Labe sídliště nebe poupě zvíře rajče štěně náměstí přízemí údolí zdraví Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Roztřiď podstatná jména rodu ženského podle jejich vzorů: lavice, řeči, dlaně, šťávy, neděle, starosti, aktovky, větve, skupiny, otepi, knihovny, tabule, konve, pece, hmotnost, večeře Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

šťávy aktovky skupiny knihovny lavice neděle tabule večeře dlaně větve konve pece řeči starosti otepi hmotnost A jak je to správně? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Roztřiď podstatná jména rodu mužského podle jejich vzorů: počítač, malíř, člověk, obrázek, čáp, host, kuchař, sněhulák, obchod, vítěz, úkol, cíl, jitrocel, chlapec, koberec, komín Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Správné řešení: člověk čáp host sněhulák obrázek obchod úkol komín malíř kuchař vítěz chlapec počítač cíl jitrocel koberec Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použitá literatura a zdroje: Šulc, P. a kol.: Procvičování z češtiny pro 4. třídu ZŠ 62. vyd. Praha: Pierot ISBN Mikulenková, H. a kol.: Český jazyk díl. 1.vyd. Olomouc: Prodos ISBN Štěrbová L., Bednářová L.: Čeština pro 4. ročník základní školy – pracovní sešit 3. vyd. Úvaly: Jinan EAN Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.