Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti a několik koderských technik navíc..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
Technologie pro publikování na webu 1
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Tvorba webových stránek
Martin Holý.  HTML  xHTML  CSS  JavaScript  PHP.
Jak vzniká mobilní stránka Seznamu
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
TNPW1 Cvičení
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Radek Štěpán, VIII.A Referát č Osnova  A) Standardy pro tvorbu webových stránek  B) Základní pravidla pro vytváření internetových stránek  C)
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Návrh a tvorba WWW Cvičení 2 CSS 3. Cascading Style Sheet Cascading Style Sheet (kaskádové styly) je stylový jazyk, který se používá pro popis vzhledu.
PHP – vkládání souborů a html 5
Adobe Dreamweaver CS4 Ing. Martin Dosedla.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Veronika Hladíková. V dnešní době se dají webové stránky zhotovit mnoha způsoby, ale zdaleka ne všechny jsou ty správné. V následující prezentaci se Vám.
Třídy, generické třídy, pseudotřídy
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TNPW1 Cvičení
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Tvorba webu Úvod do CSS 1.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
CSS – style Mgr. Lenka Švancarová. CSS – značka style (textstyle.html)
TNPW1 Cvičení
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
CSS styly Kaskádové styly (CSS – Cascading Style Sheets) jsou prostředkem, který zajišťuje jednotný vzhled publikovaných stránek. Technologii CSS podporují.
KASKÁDOVÉ STYLY 1. 2 PRVNÍ STANDARD (CSS1) BYL PŘEDSTAVEN V ROCE 1996, PROTO STARŠÍ PROHLÍŽEČE ("ČTYŘKOVÉ" VERZE) IE A NN KASKÁDOVÉ STYLY NEPODPORUJÍ.
CSS Cascading Style Sheets Kaskádové styly
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
Internetový prohlížeč
WWW stránky – Úvod Mgr. Lenka Švancarová.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Jak vytvořit webovou stránku HTML Je základ každé webové stránky. Naučit se jej není složité a můžete říct „tento web jsem udělal/a já“
Tvorba statických stránek Mgr. Lenka Švancarová. Tvorba statické stránky Volba Uložit jako XHTML Editor Vizuální Frontpage Nevizuální PSPad Poznámkový.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.06/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS pozicování.
Tvorba www stránek CSS (Úvod do kaskádových stylů (Úvod do kaskádových stylů) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Zásady tvorby prezentace
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.07/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS formátování.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Styly CSS VýhodyDruhyZápis. Výhody CSS oddělení struktury od formátování oddělení struktury od formátování přilinkováním souboru styl.css lze formátovat.
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
JavaScript úvod. Jazyky webového vývojáře Dynamická stránka  aktivně mění svůj obsah v reakci na činnost uživatele  zpracování na straně serveru (PHP,
Návrh a tvorba WWW Semestrální práce. Termíny –20. října – odevzdání popisu práce pár větami popsat, jak bude vypadat a fungovat Vaše semestrální práce.
Úvodní hodina Martin Krčál Tereza Venerová Brno, KISK FF MU, Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví.
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Martin Krčál Brno, FF MU,
Tvorba internetových stánek V programu Microsoft FrontPage Petr Neterda
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Tereza Balabánová Martin Krčál Brno, FF MU,
Vědecká komunikace - PSY475 ( ) Mgr. Michaela Širůčková
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1 Kurz XHTML a CSS Část 1: Náš první XTHML dokument a jeho publikace na internetu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_034.ICT.34 Tvorba webových stránek – PHP technologie.
Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti?
as4u advanced system for you
Kaskádové styly CSS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Tvorba webových stránek
Transkript prezentace:

Webdesign prakticky Jak probíhá tvorba webu pro střední a velké společnosti a několik koderských technik navíc..

Vývoj webu ● Analýza ● Programování ● Tvorba grafického návrhu ● Copywriting ● Kódování šablon stránek ● SEO/SEM ● a další...

Ideální web je: ● Dostupný (naleznu ho ve vyhledávačích) ● Přístupný (je jedno, co mám za prohlížeč) ● Použitelný (dobře se mi s ním pracuje) ● Přesvědčivý (přesvědčuje mě ke konverzi) ● A tudíž nese zisk ● Ziskový web zdaleka nemusí být: vytvořen dle standardů, semantický, líbivý... ale může tak být ještě ziskovější

Analýza webu ● Důkladná analýza je nutným předpokladem úspěšného projektu ● Výstup: cíle, smlouva, wireframy - obrazovky s náčrtem stránek, definice funkčnosti webu, důkladné ocenění práce...

Programování stránek ● Na straně klienta / serveru ● Jazyky: PHP, ASP.NET, Java, Python, spousta dalších ● Výstup: funkční část webu (přes web už v tuto chvíli můžete nakoupit, ale nákup rozhodně nebude příjemný)

Grafický návrh webu ● Výstup: soubor v Adobe Photoshopu (reálná velikost, vrstvy) ● Grafika je vždy největší třecí plocha webové studio / klient

Grafický návrh II ● Pozor na nakódovatelnost (web není plakát) ● Grafika významně ovlivňuje celkovou použitelnost webu ● Grafický návrh by se měl maximálně podobat výsledku (vyhlazování písma, apod.) ● „Méně je více“ x „dostatek detailu“

Copywriting ● „psaní textů pro web“ ● Web není reklamní leták ● Web není kniha ● Web je web :-), což znamená: ● Všechny texty zkraťte na polovinu ● Všechna vypustitelná slova vypusťte ● Pište jednoduše ● Pište stručně, nikoliv stroze ● Používejte nadpisy a krátké odstavce

Kódování webu ● Vstup: grafický návrh ● Výstup: šablony webových stránek ● XHTML + CSS ● Kód: Semantika + well formed + validita (kvůli chybám) ● Dobrý kód zajišťuje přístupnost webu ● Svatá trojice (FF, Opera, IE6, IE7, Safari?, Links?)

Rady pro psaní ● Nejdříve napište XHTML (logická struktura), pak postupně nakódujte CSS ● Kód přehledně odsazujte, popř. i komentujte ● Vhodné pojmenování tříd vyjadřuje CO, ne KDE (class=“vlevo“ x class=“menu“)

CSS zeširoka ● Vizuální formátování stránky ● Zápis CSS: inline do elementu, hlavička webu, externí soubor p {color: red}

CSS čitelně ● Styly uvnitř dělíme na související celky ● Styl pro moderní browsery ● Styl pro IE (vhodné pro všechny menší projekty)

Praktická řešení XHTML + CSS ● Vynulování přednastavených vlastností prohlížečů ● Náhrada textu obrázkem ● Vícesloupcový layout ● Stejně vysoké sloupce i bez tabulek

Vynulování CSS ● Problém: Každý prohlížeč má svou vlastní sadu přednastavených vlastností a každý je má přednastavené trochu jinak ● tj. nemáte kontrolu nad výsledkem, když tu a tam zapomenete něco vynulovat ● Řešení: hvězdičkový selektor, lépe reset.css * {margin: 0;padding: 0;}

Náhrada textu obrázkem ● Problém 1: chci dostat na web obrázky pouze pomocí CSS, abych je pak mohl pomocí CSS i měnit (alternativní styly) ● Problém 2: přístupnost pro uživatele s vypnutými obrázky / zapnutými CSS ● Řešení: náhrada textu obrázkem ●

Vícesloupcový layout ● Problém: jak udělat více sloupců, když nemáme tabulky ● Řešení 1: absolutní pozicování ● Řešení 2: plaváčci ●

Stejně vysoké sloupce ● Problém: Tabulky poskytovaly jednoduchou možnost mít stejně vysoké sloupce o rozdílné výšce obsahu, CSS to jednoduše neumožňuje ● Řešení: Falešné sloupce z obrázků ● ●

Odkazy pro další četbu ● ● ● ● ● ● KNIHY o typografii, použitelnosti, SEO,...

Nový web FI ● Při troše štěstí bude redesign ● Více obsahu, změna informační architektury ● Lepší, skvělejší a intuitivnější ● Dostačuje vám aktuální web? Jsou na něm informace, co hledáte? ● Chybí vám na něm nějaký obsah? Chybělo vám na něm něco, když jste se sem hlásili?