Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Advertisements

Bezdrátové technologie
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
Způsoby přesné družicové navigace
Orientujeme se na planetě Zemi
Jak funguje GPS VY_32_INOVACE_GPS_BU_02 Sada: GPS ve výuce
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Pohyb a jeho druhy Co je to pohyb? Co všechno lze nazvat pohybem?
GPS.
PŘEDNÁŠKA 0. Jiří Šebesta MRAR – Radiolokační a radionavigační systémy
Elektronické dálkoměry
GPS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
TomTom GO 910„Nejinteligentnjší přenosný automobilový navigátor“ TomTom GO 910„Nejinteligentnější přenosný automobilový navigátor“
Inerciální měřící systémy
Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh
Registrační číslo projektu
Global Positioning Sytem
Autor: Jakub Dubrovský www:  Analýza procesu kontroly silnic  Získat data z GPS  Zobrazit data na mapě  Odesílat data do GPS  Vytvoření.
GPS – Global Positioning System
Jméno a příjmení: Marek Janoušek Téma: GPS Třída: 5.A
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Systémy rozšíření GNSS na palubě letadla.  Rozšíření GNSS jsou způsoby zlepšení a zpřesnění navigačních schopností GNSS, za použití dodatečných informací,
servis v postřikové technice. NAVIGACE G lobal P ositioning S ystem.
Elektromagnetické záření 2. část
Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. GNSS Globální navigační satelitní systémy.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Navigační systém GPS GPS - Global Positioning System (úplný název je GPS Navstar) je satelitní navigační systém. Tento systém byl původně vybudovaný americkou.
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Navigační systémy pro určení polohy na Zemi
Radioreleové spoje.
EKO/GISO – GPS. 2 The Global Positioning System (GPS) navigační systém pro určení polohy kdekoliv na zemském povrchu, bez ohledu na počasí a na dobu měření.
Tomáš Vambera. Přístroje  Mobilní telefony  Přenosné počítače (Pda)  GPS Přístroje.
Globální družicové polohové systémy Galileo a GLONASS
Pavel Středa 1.ME. -GPS je družicový navigační systém -Systém NAVSTAR GPS.
ZÁKLADY NAVIGACE.
Navigace a mapování pomocí GPS vedoucí: Doc. Petr Rapant Jiří Hanslian.
Pedagogická přednáška pro habilitační řízení
Princip určování polohy pomocí satelitu
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
GSM.
Výstupní zařízení počítače monitor Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Satelitní měření polohy
Služba RDS-TMC Jednotný systém dopravních informací
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čas Číslo DUM: III/2/FY/2/1/11 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich.
Globální polohovací systémy Global Position Systém (GPS)
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
HISTORIE NAVIGACE. Vývoj navigačních systémů ► rozvoj lodní dopravy – ekonomická nutnost  příbřežní plavby – navigace dle orientačních bodů  plavba.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Handsfree sady I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Workshop Uherské Hradiště Principy fungování GPS a geocaching Jakub Trojan
GPS  Navigace nám slouží k orientaci na našich silnicích.
internet věcí Vzájemné propojení věcí přes Internet nebo Bluetooth Internet of Things (IoT)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Navigační systémy Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní proud Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.
Trigonometrie v praxi, aneb Obrázek přejat z: outdoors.com.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Palubní přístroje I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových.
GPS souřadnice Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 GPS a Geocaching - teorie Kde se GPS využívá? START.
Navigační systémy + úkol na konci prezentace
DUM - Digitální Učební Materiál
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
AIRCRAFT BASED AUGMENTATION SYSTEMS
Úvod do Globálních Navigačních Satelitních Systémů
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Navigační technologie Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh

Global Positioning System, zkráceně GPS je vojenský globální družicový polohový systém provozovaný Ministerstvem obrany Spojených států amerických, s jehož pomocí je možno určit polohu a přesný čas kdekoliv na Zemi nebo nad Zemí s přesností do deseti metrů.

Turistické navigace Obrázek: [cit. 2010–07–17]. Volné dílo na WWW:.

Historie 70. leta minulého století do devadesátých let byl systém GPS přístupný pouze armádě zlom v roce 2000 do té doby byla navigace pro civilní použití záměrně armádou omezena na přesnost v řádech desítek metrů z důvodu obav zneužití systému GPS teroristy zpřístupnění GPS pro všechno obyvatelstvo podstatně urychlilo vývoj, přišly nové moderní přístroje, které se stále zmenšovaly a

Jak GPS navigace funguje Po nebi nám krouží celkem 24 nestacionárních satelitů Navstar. Každá družice vysílá informace o své poloze, přesný čas z atomových hodin a dále přibližné polohy ostatních satelitů. GPS navigace, která musí mít přímou viditelnost na oblohu, pak pro výpočet polohy využívá exaktního časového rozdílu mezi okamžikem vyslání a okamžikem přijmutím dat. Pokud GPS navigace takto získá a zpracuje data ze tří družic, dokáže určit přesnou zeměpisnou šířku a délku. Pro výpočet nadmořské výšky pak GPS navigace potřebuje signál ze satelitů čtyř - získáte pak tzv. 3D polohu. Samozřejmě platí, že čím lepší je viditelnost na nebe, tím více satelitů GPS navigace zachytí a tím přesnější bude i výpočet aktuální polohy.

Navigace GPS navigace do auta ruční GPS navigace (turistická) GPS navigace k notebooku GPS navigace integrovaná v mobilním telefonu.

Moderní GPS navigace do auta jsou kompaktní zařízení s přehlednými dotykovými displeji a mnoha doplňkovými funkcemi. přehrávání hudby a videa příjem digitálního televizního vysílání fotoaparáty vyspělý navigační software, který bere v potaz stav dopravní situace, den a čas jízdy nebo i stav vozovky, a podle toho určí nejvhodnější cestu.

Jednoduchý přijímač signálu GPS pro se skládá z: antény předzesilovače procesoru časové základny (často křemíkový krystal o přesnosti <10-6s) komunikačního rozhraní

Autonavigace Obrázek: [cit. 2010–07–17]. Svobodné licence GNU na WWW: autor: Emmanuel Boutet.

Základní rozdělení přenosné vestavěné Obrázek: [cit. 2010–07–17]. Volné dílo na WWW: autor: joho345.

Funkce Zobrazení jízdních pruhů - jak se řidič má zařadit v jízdních pruzích Hlasová navigace neboli upozornění na změnu směru jízdy, blížící se křižovatku apod. RDS-TMC - úprava trasy dle aktuální dopravní situace Upozornění na maximální rychlost v daném úseku POI (nebo také Points of Interrest, česky Body zájmu) - nejbližší bankomat, nemocnice nebo také upozornění na rychlostní radar, apod. Kamionová navigace

Výrobci navigační přístrojů TomTom TomTom WORK - specifická oblast pro fleet management a kamionovou navigaci TomTom WORK Garmin Navigon Mio Navon Blaupunkt

Turistická navigace Obrázek: [cit. 2010–07–17]. Svobodné licence GNU na WWW: autor:Skarabeusz.

Turistické navigace Přístroje fungují jako přijímače signálu z družic GPS. Nedokáží jej vysílat. Dávají informace o aktuální rychlosti, směru, nadmořské výšce vzdálenosti do definovaného cíle.

Ostatní funkce Přístroje zpravidla disponují dodatečnými funkcemi jako např: Čas Datum Převod souřadic Agenda nalezených pokladů Kalkulačka, hodiny,... Lov/Rybolov Východ slunce/měsíce

Výrobci Mezi přední světové výrobce turisttických navigací patří společnost Garmin. Mezi dalšími například Leadtek.GarminLeadtek

GALILEO Evropský navigační (polohovací) družicový systém financovaný státy Evropské unie, který má být spuštěn nejdříve v roce Systém má být tvořen celkem 30 družicemi a má být evropskou alternativou pro GPS jehož provoz je závislý na libovůli americké armády.

Zdroje: Alza. [online]. [cit ]. Dostupný z URL: Wikipedie, otevřená encyklopedie. [online]. [cit ]. Dostupný z URL: Wikipedie, otevřená encyklopedie. [online]. [cit ]. Dostupný z URL: Wikipedie, otevřená encyklopedie. [online]. [cit ]. Dostupný z URL: Obrázky: Soukromý archív Černá Wikipedie – volná díla, GPU licence