Security hardening III Šifrování ve Windows Jiří Hýzler, MCT, MVP OKsystem s.r.o. 17/01/08.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

Mobilně a (ne)bezpečně
Autor Ing. Martin Allmer Škola Euroškola Strakonice Datum
Obecně o operačních systémech
Seznámení s počítačem.
Základy databázových systémů
Skupinová politika Windows 200x - požadavky
Výkonná a pohodlná správa zařízení se systémem Windows Mobile® 6.1 v podnikovém prostředí Mezi nabízené funkce patří: Centralizovaná, bezdrátová správa.
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
ZMVŠ. Bezpečnost Windows 8 Dynamic Access Control (DAC) Volně – Dynamický kontrolní přístup) rozšíření NTFS access control listů (ACL) o složitá pravidla.
Požadované vybavení pro připojení a komunikaci s IS OTE (CDS)
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Nové Bezpečnostní prvky MS Windows 8
Analýza síťového provozu
Softwarové zabezpečení serveru
Petr Šetka, MVP Exchange, MCSE:Messaging, MCT Windows Small Business Server 2003 R2.
Adresářová služba Active directory
Bezpečnost na platformě Microsoft & Petr Hartmann Solution Specialist Microsoft.
Nepodceňujte ochranu firemních dat Martin Ondráček & Adriana Gregr Product Director & Sales Director.
Šifrovaná elektronická pošta Petr Hruška
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public ITE PC v4.0 Chapter 1 1 Operating Systems Networking for Home and Small Businesses – Chapter.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Co je VPN? Virtuální privátní síť
JEDINÉ ŘEŠENÍ – OD HESEL K ČIPOVÝM KARTÁM! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Advanced Technologies 05 Jak zabezpečit váš Web Server Martin Pavlis (MCSE, MCT) Konzultant.
Exchange Server 2003 představení Tomáš Kutěj Systems Engineer Microsoft, s.r.o.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 9. Politika systému Administrace OS Windows 1Miroslav Prágl.
Základy informatiky část 6
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-15.
OCHRANA DAT – JEDNODUŠE A ZCELA BEZPEČNĚ! T-Soft s.r.o. Mgr.Pavel Hejl, CSc.,
T - SOFT spol. s r.o. Systém integrované bezpečnosti Mgr. Pavel Hejl, CSc 2007.
Síť a MS Windows.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Bezpečnost sítí s IP Michal Horák ČVUT, Praha 1. Bezpečnost sítí s IP Minimalizace zranitelných míst Systémy na detekci útoků  analyzátory  manažeři.
Šifrovací algoritmy EI4. DES – Data Encryption Standard  Soukromý klíč  56 bitů  Cca 7,2 x klíčů  Rozluštěn v roce 1997.
Pohled uživatele.
VPN - Virtual private networks Přednášky z Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
Zabezpečení nových mobilních sítí LIBOR DOSTÁLEK.
Protokol SSL Petr Dvořák. Obsah prezentace  Co je SSL  Popis protokolu  Ukázka  Použití v praxi.
Digital Rights Managment Diplomová práce Petr Švenda MASARYKOVA UNIVERSITA Fakulta Informatiky Brno 06/2004
Protokoly vzdálených terminálů
Internet Key Exchange Projektování distribuovaných systémů Ing. Jiří ledvina, CSc.
Feistlovy kryptosystémy Posuvné registry Lucifer DES, AES Horst Feistel Německo, USA IBM.
Pavel Olšan & Ondřej Mrzena.  Co je server  Funkce  Verze Windows a instalace  Active Directory  Účty  DNS  DHCP  .
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
Windows 7. stejné HW požadavky jako Vista dokonce možná i o malinko nižší snaha prosadit i do netbooků, nettopů a podobných zařízení s nižším výkonem.
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Šifrování Boot možnosti Sedí dva velmi smutní informatici v serverové místnosti. Přijde k nim třetí a ptá se: "A.
Bezpečnost systémů 2. RSA šifra *1977 Ronald Rivest *1947 Adi Shamir *1952 Leonard Adelman *1945 University of Southern California, Los Angeles Protokol.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
Bezpečnostní technologie I IPSec Josef Kaderka Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
3. Ochrana dynamických dat
Operační systém Windows
Operační systém Windows
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Virtuální privátní sítě
Feistlovy kryptosystémy
Elektronický (digitální) podpis
Fresh IT 2019 BitLocker – šifrování disků nejen pro firmy
Transkript prezentace:

Security hardening III Šifrování ve Windows Jiří Hýzler, MCT, MVP OKsystem s.r.o. 17/01/08

O čem bude seminář Dnes se podíváme na zabezpečení dat: Ochrana uložených dat BitLocker EFS (Encrypting File System) Ochrana dat při přenosu po síti SSL (Secure Socket Layer) SMB a LDAP signing IPSec Diskuse

“BitLocker Drive Encryption nabízí silnou ochranu pro data uložených na Windows Vista a Windows Server 2008 systémech – i když je systém držen v nepovolaných rukách nebo běží pod jiným nebo útočícím systémem. BitLocker tedy šifruje celý disk a to zabrání zloději, aby nastartoval jiný OS a mohl tak přistoupit k vašim dokumentům, ům, kešovaným datům, mohl resetovat heslo lokálního administrátora apod.” BitLocker BitLocker BitLocker

Řeší problém s umístění šifrovacího klíče TMP je implementací Root-of-Trust  HW řešení je více bezpečnější než softwarové  a robustnější proti útokům Provádí kryptografické funkce  RSA, SHA-1, RNG Provádí operace digitálního podpisu Má implementovány ochranné metody pro vlastní ochranu proti útokům TPM 1.2 spec: Co je Trusted Platform Module? Je to modul na základní desce počítače podobný čipové kartě

pouze TPM Ochraňuje proti : většině SW útokům Zranitelnost : HW útok Uživatel musí: N/A TPM + PIN Ochraňuje proti : většině HW útokům Zranitelnost : HW útok Uživatel musí: zadat PIN při startu OS pouze USB Ochraňuje proti : HW útokům Zranitelnost : krádež USB key bez validace startu Uživatel musí: chránit USB key TPM + USB Ochraňuje proti: HW útokům Zranitelnost: krádež USB key Uživatel musí: chránit USB key Jednoduchost nasazení / údržby 4 možnosti použití BitLockeru

Požadavky pro BitLocker minimálně 2 NTFS partitions, jedna jako System Partition (ta nebude šifrována), druhá jako Boot Partition (ta bude šifrována). System partition musí být nastavena jako aktivní a musí mít min. 1.5 GB. Pro použití TMP čipu: TMP čip verze 1.2 TGC-compliant BIOS Pro použití USB Flash disku: BIOS musí mít nastaveno, že bude startovat OS nejprve z HDD a ne z USB OS Windows Vista Enterprise nebo Ultimate Edition, Windows Server 2008

Static Root of Trust Measurement

Struktura BitLockeru

K zašifrování disku D:, uložení klíče na flash disk F: a zobrazení recovery hesla: cscript manage-bde.wsf –on D: -recoverykey F:\ -recoverypassword Pro automatické zpřístupnění zašifrované (ne-system) partition: cscript manage-bde.wsf –autounlock –enable D: (To způsobí, že se dešifrovací klíč uloží na systémovou partition, která samozřejmě musí být zašifrovaná a automaticky se použije k dešifrování datového disku). V případě, že nechcete automaticky dešifrovat disk: cscript manage-bde.wsf –unlock D: -rk F: Pro zjištění stavu šifrování disků: cscript manage-bde.wsf -status BitLocker – šifrování dalších disků

Ztráta / zapomenutí autentizační metody  ztráta USB key, uživatel zapoměl PIN Upgrade „Core“ souborů  změna ve startovacích souborech OS, upgrade BIOSu, atd. Změna hardwaru  HDD byl přesunut na nový systém Záměrný útok  Modifikace nebo ztráta v pre-OS souborech (hacked BIOS, MBR, atd. …) Kdy bude potřeba BitLocker Recovery

Doporučené řešení pro počítače v doméně  Na konfigurovat uchovávat klíče v Active Directory  Uchovávat klíče v centrálním úložišti Doporučené řešení pro počítače ve workgroup  Uložit Recovery Key na USB flash disk  Uložit Recovery Key na webové úložiště  Uložit Recovery Key do souboru  Vytisknout Recovery Key Vypnutí BitLockeru (přes Ovládací panely):  Disable BitLocker Drive Encryption (disk zůstává zašifrován, dešifruje se pouze klíč)  Decrypt the volume (disk se kompletně dešifruje) Metody obnovy

Co je EFS? EFS: Nabízí šifrování na NTFS svazcích Zajišťuje, že citlivá a důvěrná data jsou více v bezpečí Nabízí šifrování na NTFS svazcích Zajišťuje, že citlivá a důvěrná data jsou více v bezpečí Windows XP a Windows Server 2003 EFS features: Několik uživatelů současně můžete šifrovat a dešifrovat data v jednom souboru (max. cca 800 FEK, DDF má limit 256KB) Offline soubrory mohou bý šifrovány Autoenrollment uživatelských certifikátů Několik uživatelů současně můžete šifrovat a dešifrovat data v jednom souboru (max. cca 800 FEK, DDF má limit 256KB) Offline soubrory mohou bý šifrovány Autoenrollment uživatelských certifikátů Windows Vista a Windows Server 2008 EFS features: EFS certifikát je možné uložit na čipovou kartu Rozšířené GP nastavení, podpora šifrování pagefile.sys Implicitní délka RSA klíčů 2048 bitů (WS08) EFS certifikát je možné uložit na čipovou kartu Rozšířené GP nastavení, podpora šifrování pagefile.sys Implicitní délka RSA klíčů 2048 bitů (WS08)

Šifrování a dešifrování souboru pomocí EFS

Zabezpečení klíčů a algoritmy Operační systémImplicitní algoritmusDalší algoritmy Windows 2000DES (56-bit) DESX (128-bit po HEP nebo SP2) Windows XP RTMDESX (128-bit)3DES (po FIPS 140-1) Windows XP SP1AES (256-bit)3DES, DESX Windows Server 2003AES (256-bit)3DES, DESX Windows VistaAES (256-bit)3DES, DESX Windows Server 2008AES (256-bit)3DES Uživ. Heslo (nebo privátní klíč na čip. kartě): používá se pro generování dešifrovacího klíče na dešifrování uživatelova DPAPI Master Key DPAPI Master Key: používá se pro dešifrování uživatelova RSA privátního klíče (klíčů) RSA private/public key: používáse pro dešifrování/šifrování FEK File Encryption Key (FEK):symetrický klíč pro šifrování/dešifrování dat Uživ. Heslo (nebo privátní klíč na čip. kartě): používá se pro generování dešifrovacího klíče na dešifrování uživatelova DPAPI Master Key DPAPI Master Key: používá se pro dešifrování uživatelova RSA privátního klíče (klíčů) RSA private/public key: používáse pro dešifrování/šifrování FEK File Encryption Key (FEK):symetrický klíč pro šifrování/dešifrování dat

EFS omezení Potencionální ztráta dat, jestliže přijdete o privátní EFS klíč Závislost na uživatelském hesle (reset hesla  ) Sdílení souborů je obtížnější z důvodu nutnosti přístupnosti veřejného klíče během šifrování Síťová komunikace není zabezpečena Potencionální ztráta dat, jestliže přijdete o privátní EFS klíč Závislost na uživatelském hesle (reset hesla  ) Sdílení souborů je obtížnější z důvodu nutnosti přístupnosti veřejného klíče během šifrování Síťová komunikace není zabezpečena

EFS Při kopírování/přesunu souborů se dává přednost atributu šifrování (chová se to jinak než NTFS oprávnění CIPHER.EXE Zakázání EFS (přes Vlastnosti na „Šifrování systému souborů“): Copy /Move = =

Hrozby při přenosu dat po síti Spoofing Replay Man in the Middle Denial of Service Packet Sniffing

Secure Socket Layer (SSL/TLS)

SMB a LDAP Signing Cryptographic features: Tato metoda digitálního podpisu používá hash k zajištění integrity každého SMB a LDAP paketu Chrání proti man-in-the-middle a TCP/IP session hijacking Používá MD5 algoritmus k digitálnímu podepisování komunikace Tato metoda digitálního podpisu používá hash k zajištění integrity každého SMB a LDAP paketu Chrání proti man-in-the-middle a TCP/IP session hijacking Používá MD5 algoritmus k digitálnímu podepisování komunikace Mutual authentication Message integrity Mutual authentication Message integrity

Funkce a vlastnosti IPSecu Funkce Nové IPSec vlastnosti ve Windows Server 2003 Funkce Nové IPSec vlastnosti ve Windows Server 2003 Paketový filtr Zabezpečení host-to-host komunikace (v lokální síti) L2TP/IPSec pro VPN spojení a site-to-site tunneling Chrání proti spoofing, sniffing, man-in-middle a replay útokům Paketový filtr Zabezpečení host-to-host komunikace (v lokální síti) L2TP/IPSec pro VPN spojení a site-to-site tunneling Chrání proti spoofing, sniffing, man-in-middle a replay útokům Persistentní politiky Pouze IKE komunikace je vyjmuta z IPSec filtrování Podpora pro Network Load Balancing Zahrnuto IPSec rozšíření do RSoP Schopnost procházet přes NAT server (NAT-T) Persistentní politiky Pouze IKE komunikace je vyjmuta z IPSec filtrování Podpora pro Network Load Balancing Zahrnuto IPSec rozšíření do RSoP Schopnost procházet přes NAT server (NAT-T)

Omezení IPSec Zvažte dopad použití IPSecu na výkonnost PC Používejte preshared-key pouze pro testovací účely Ne všechna komunikace je IPSecem chráněna (broadcast, multicast, RSVP, IKE, Kerberos) Zvažte dopad použití IPSecu na výkonnost PC Používejte preshared-key pouze pro testovací účely Ne všechna komunikace je IPSecem chráněna (broadcast, multicast, RSVP, IKE, Kerberos)

IPSec módy Pomocí ESP se šifruje a pomocí AH se digitálně podepisuje komunikace Router Tunnel mode Transport mode – pro šifrování komunikace mezi libovolnými 2 počítači Tunnel mode – pro šifrování komunikace mezi 2 sítěmi ESP AH Router Transport mode

IPSec – zabezpečení komunikace TCP Layer IPSec Driver TCP Layer IPSec Driver Internet Key Exchange (IKE) Negotiation Encrypted IP Packets Active Directory 1 1 IPSec Policy

AH a ESP bit bit bit bit Next headerPayload lengthRESERVED Security parameters index (SPI) Sequence number Authentication data (variable) bit bit bit bit Security parameters index (SPI) Sequence number Payload data (variable) Padding (0-255 bytes) Pad LengthNext Header Authentication Data (variable) ESP packet diagram: AH packet diagram:

Odkazy BitLocker Drive Encryption (Step-by-Step Guide, FAQ, Design and Deployment Guide, atd.): Identity and Access Control: 65bce923cdb51033.mspx?mfr=true 65bce923cdb51033.mspx?mfr=true AES-CBC + Elephant diffuser - A Disk Encryption Algorithm for Windows Vista: A8D6-8B0034C92555&displaylang=en A8D6-8B0034C92555&displaylang=en BitLocker Drive Encryption - Changes in Functionality from Windows Server 2003 with SP1 to Windows Server 2008: d389cad285f51033.mspx?mfr=true d389cad285f51033.mspx?mfr=true BitLocker Drive Encryption Step-by-Step Guide for Windows Server Code Name „Longhorn“: mspx?mfr=truehttp://technet2.microsoft.com/windowsserver2008/en/library/cbc mspx?mfr=true Download Bitlocker Drive Preparation Tool: 0Preparation%20Tool.zip 0Preparation%20Tool.zip Specs and Whitepapers: TCG:

Odkazy Encrypting File System in Windows XP and Windows Server 2003: Resource Kit article on EFS in Windows 2000: _xhkd.mspx?mfr=true _xhkd.mspx?mfr=true Using Encrypting File System in Windows XP: us/library/bb aspxhttp://technet.microsoft.com/en- us/library/bb aspx How EFS Works in Windows 2000: _duwf.mspx?mfr=true _duwf.mspx?mfr=true Network Associates technical article on EFS in Windows Server 2003: Roberta Bragg meta-article linking to many EFS resources: EFS presentation on deployment, threat mitigation and operational best practices – webcast: US&EventID= http://msevents.microsoft.com/CUI/WebCastEventDetails.aspx?culture=en- US&EventID= SSL 2.0 specification (published 1994): SSL 3.0 specification (published 1996): The IETF TLS Workgroup: The TLS Protocol - Version 1.0: SSL Security Forum: SSL tutorial:

Odkazy Security Architecture for the Internet Protocol: IP Security Document Roadmap: Securing Data in Transit with IPSec: Using Internet Protocol Security: e7b5ce6a1033.mspx?mfr=true e7b5ce6a1033.mspx?mfr=true Step-by-Step Guide to Internet Protocol Security (IPSec): TechNet Support WebCast: How to isolate servers by using Internet Protocol security: IPsec: How to Use Internet Protocol Security to Secure network traffic between two hosts in Windows 2000: Chapter 13 - Internet Protocol Security and Packet Filtering: IPSec Concepts: 40b9-95dd-368ab7025bba1033.mspx?mfr=truehttp://technet2.microsoft.com/windowsserver/en/library/60841b94-a4fd- 40b9-95dd-368ab7025bba1033.mspx?mfr=true

Diskuse S/MIME, … snad někdy příště Otázky ?