Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.1526 Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO4 Vytvořeno:14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
Advertisements

Hmyz s proměnou dokonalou
HMYZ s proměnou dokonalou
HMYZ s proměnou dokonalou
ZOOLOGIE ŘÁD: MOTÝLI.
Upraveno (pro ZŠ) z materiálu:
ŽIVOČICHOVÉ V LESÍCH Kmen: MĚKKÝŠI.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Hmyz Motýli.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis
VY_52_INOVACE_PRV.3.29_Živá příroda _ dřeviny_pracovní list
Pří_082_Rozmanitost přírody_Noční motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_PŘ _Dvoukřídlí,motýli,prac
Hmyz s proměnou dokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou vajíčko – larva –kukla –dospělec zdroj:www
VY_32_INOVACE_409, 21. sada, Přírodověda
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Martina Čejková Petr Harmach
NOČNÍ MOTÝLI Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_328.
Motýli.
Poznávačka : HMYZ.
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Hmyz s proměnou dokonalou
ČLENOVCI - HMYZ Řád: DVOUKŘÍDLÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_295.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_02_MOTÝL Autor:Mgr. Libuše Stonawská Předmět:Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Motýli Hmyz Holometabolia vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Hmyz Jak vypadá a jak se dělí?. Členovci  - představují největší kmen živočišné říše  - ve větvi prvoústých dosáhli největšího stupně dokonalosti.
Denní motýli (hmyz). Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO3.
Jinany a cykasy. Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.BOT15.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_133_Škodlivý hmyz TÉMA: Živá.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_18_Hmyz Téma: Hmyz
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_130_Hmyz - motýli
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_40_Hmyz s proměnou dokonalou
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Etologie ptáků.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
SŠ, ZŠ A MŠ, KARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kde například mohou žít bezobratlí v lese?
HMYZ S PROMĚNOU DOKONALOU
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Motýli Autor: Mgr.Diana Mücksteinová
Přesličky, plavuně.
Kapradiny.
Lišejníky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Č. DUMu VY_32_INOVACE_02_13_Zvířata
MOTÝLI VY_32_INOVACE_XVII-C-19.
Řád: Motýli sací ústrojí se sosákem Živí se rostlinnými šťávami
Výukový materiál VY_52_INOVACE_16_HMYZ-V LESE
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hradec Králové
VÝZNAM MOTÝLŮ.
NOČNÍ MOTÝLI.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Hmyz s proměnou dokonalou
Hmyz s proměnou dokonalou
Transkript prezentace:

Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Veronika Kurišová Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.ZOO4 Vytvořeno: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Přírodopis Tematický okruh:Biologie živočichů (hmyz) Určeno pro:6. ročník Anotace: Noční motýli Výukový materiál slouží jako podklad pro vedení vyučovací hodiny a shrnutí poznatků. Inovace – využití ICT (PC, interaktivní tabule). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Veronika Kurišová.

Noční motýli hmyz

Znaky motýlů - opakování 2 páry křídel krytých šupinami Ústní ústrojí sací - sosák Vývin nepřímý – proměna dokonalá Housenky potrava nejčastěji listy, dospělci šťávy z květů Dělení denní a noční motýli

Lišaj smrtihlav Tažný motýl. K nám přilétá z jihu v červnu Housenky vývoj na lilkovitých rostlinách (brambory) V našich podmínkách nedochází k dokončení proměny v motýla

Martináč hrušňový Jeden z největších středoevropských motýlů Housenky na ovocných stromech

Mol šatní Housenky požírají vlnu a kožešiny, peří – obsahují keratin V případě nouze i bavlnu a len Nepotřebuje pít – vodu vyrábí metabolismem Ochrana - průvan, mráz, mýdlo, levandule, vratič, pelyněk Délka životního cyklu závisí na podmínkách

Přástevník medvědí Složená křídla mají ochranné zbarvení – motýl splývá s kůrou stromu Na zadních křídlech výrazná barva

Bourec morušový chován člověkem kvůli vláknu housenky se živí listy moruše vlákno z jednoho zámotku téměř 3 km první zpracování vlákna Číňané (před let ), odsud rozšíření do světa Vývoj - ukázkaukázka Zpracování hedvábí - ukázkaukázka

Bekyně mniška Škůdce jehličnatých stromů Housenky ožírají jehlice smrků a borovic Přirození nepřátelé bekyně Housenky - střevlíci, krajníci, kukačky Vajíčka – sýkory

Obaleči Housenky žijí jako škůdci v pupenech, plodech rostlin, mezi listy Obaleč jablečný Housenky způsobují tzv. červivost jablek Samice kladou vajíčka na nezralá jablka, vývoj housenek uvnitř plodu, na podzim jablko opustí a přezimují, kuklí se až na jaře. Další druhy - o. dubový, o. sítinový (viz obrázek), modřínový

Zavíječ paprikový drobný motýl potravinový škůdce sklady a kuchyně (rýže, sušené ovoce………)

Shrnutí Noční motýli Lišajové – př. smrtihlav, borový, paví oko Martináč hrušňový jeden z největších motýlů u nás Přástevník medvědí Bourec morušový – chován pro hedvábné vlákno Bekyně mniška - škůdce jehličnatých lesů Mol šatní - domácí škůdce – housenky požírají přírodní tkaniny Zavíječ paprikový – domácí škůdce – spíž Obaleči – škůdci na pupenech, listech a plodech (př. červivost jablek)

Hádanka Jeden z básníků si vypůjčil pro svoje dílo jméno nočního motýla. Báseň Stužkonoska modrá napsal Petr ? Příjmení zjistíš, když vypíšeš …. 1. písmeno z názvu motýla chovaného pro hedvábné vlákno 2. písmeno z označení motýla, jehož housenky požírají jehlice smrků a borovic 1. písmeno z označení potravinového škůdce, postrachu skladů a kuchyní. 3. písmeno největšího středoevropského nočního motýla 2. písmeno z označení předposledního vývojového stadia motýlů. Poslední písmeno z označení motýla způsobujícího červivost jablek

? Bezruč Řešení 1. bourec 2. bekyně 3. zavíječ 4. martináč 5. kukla 6. obaleč Stužkonoska modrá je vzácný druh můry

Zdroje Lišaj smrtihlav JEFFDELONGE. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Martináč hrušňový AJOR933. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Mol šatní LEILLINGER, Olaf. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY-SA-2.5 and GNU FDL na WWW:. Přástevník medvědí TLUSŤA. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

Zdroje Bourec morušový housenka COOK, Michael. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY-SA-2.5 na WWW:. Bekyně mniška KULAC, Kurt. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí CC-BY-SA-2.5 and GNU FDL na WWW:. Obaleč sítinový JAMES LINDSEY AT ECOLOGY OF COMMANSTER. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Zavíječ dospělec KALDARI. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Zavíječ housenka PUDDING4BRAINS. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Bezruč BIBIOFIL. cs.wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.