Základy toxikologie v klinické laboratoři Václav Senft.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DROGY.
Advertisements

Problematika drog v dopravě
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík.
Osud xenobiotik v organismu ______________
PREZENTACE O DROGÁCH JMÉNEM: VYPRACOVAL: JAN ŠIMEČEK
AB rovnováha plíce ledviny CO2 HCO3- + H+ H+ titrovatelná acidita
Toxikologické analýzy pro neznámé noxy Cílené analýzy různého typu
Toxikologická analýza
Osud xenobiotik v organismu ______________
Významné noxy v akutních otravách ____________
95% konfidenční interval
DĚLENÍ DROG.
Hodnocení zdravotních rizik škodlivin v ostravském ovzduší
Toxikologie Organická rozpouštědla prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Smrtící jedy.
Intoxikace (otravy).
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Drogy Výchova ke zdraví.
Portál eVIM.
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Biotransformace xenobiotik ____________
Praktika z farmakokinetiky MUDr, P. Potměšil, PhD.
Metody pro monitorování terapie
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
Screeningové metody v toxikologii _________
GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE Sledování genotoxických účinků faktorů prostředí (fyzikálních i chemických) a popis jejich biologických účinků na živé organismy.
Choroby jater a žlučových cest
Závislost na nealkoholových drogách
Š ABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_Těžké kovy - jedy. Anotace: prezentace slouží k rozšíření učiva - Kovy Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Cvičeni Rizika spojená s toxickými látkami Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
H E P A T O T O X I C I T A prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc. Klinika pracovního lékařství 1. LF UK Játra – cílový orgán řady chemických látek, hrají.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Obsah: Obecná toxikologie Toxikinetika a biotransformace toxických látek Testové otázky.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Zdroj obrázků: Sociálně patologické jevy společensky nežádoucí jevy.
rozbor vod kovy ve vodách
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Drogy
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
INTOXIKACE Dle prezentce Bc. Zuchové upravila pro výuku Mgr. Kubíková 11/2007.
seminář a praktika z chemie
Etanol Miroslava Beňovská.
číslo: VY_32_INOVACE_14_10 číslo:
NAUKA O POVAZE A MECHANISMU ÚČINKŮ CHEMICKÝCH LÁTEK
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Toxikologické vyšetření
Drogy – nebezpečí návykových látek
Drogy Chemie ohrožuje zneužívané přírodní látky a návykové látky
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU
Transkript prezentace:

Základy toxikologie v klinické laboratoři Václav Senft

Definice toxikologie Toxikologie je věda, která se zabývá negativními účinky látek na živé organizmy. Toxikologie je věda, která se zabývá negativními účinky látek na živé organizmy. Název je odvozen od řeckého slova „toxikón“, které označovalo jed do kterého se namáčely hroty šípů.

Historie toxikologie Starověk : Sokrates a bolehlav Středověk: Paracelsus: „Všechny látky jsou jedy, liší se jen dávkou“. Současnost: Velký rozvoj rizik.

Podobory toxikologie Toxikologie Ekotoxikologie Průmyslová Vojenská Klinická

Příčiny intoxikací

Definice jedu Jed je látka vyvolávající negativní efekty v živém organizmu již v malém množství Dest. voda 10 litrů Kyanid 0,1 ml

Označování chemikálií

Výskyt toxických látek

Dávka – tox. efekt

Deficit – optimum - toxicita

Toxikokinetika 1 – co organizmus dělá s noxou Distribuce jedu v organizmu OrgányTkáně Absorpce – překonávání membránových bariér GIT, kůžeplíce, intravenózní Expozice Akutní, chronickáPožití, inhalace, vstřebání

Toxikokinetika 2 – co organizmus dělá s noxou Vylučování (exkrece) jedu z organizmu Ledviny, plíce, kůževlasy, mléko, pot Biotransformace (metabolismus) – fáze II Konjugacenapř. s kys. glukuronovou Biotransformace (metabolismus) – fáze I Oxidace, redukcenapř. alkohol – aldehyd - kyselina

Biologický poločas - kumulativní jedy

Toxikodynamika – co noxa dělá s organizmem Závažnost negativních efektů vyvolaných toxickou látkou závisí nejen na dávce, ale na celé řadě faktorů a okolností:

Tox. efekty různých forem niklu Alergie, dermatitidy Nefrotoxicita Poškození plic Karcinogen Síran niklenatý rozpustný ve vodě Oxid nikelnatý nerozpustný ve vodě Ni kov Tetrakarbonyl Ni plyn

Způsoby hodnocení (kvantifikace) toxicity Dávka, která usmrtí polovinu jedinců v exponovaném souboru Nejvyšší přípustná koncentrace noxy v ovzduší pracoviště Nejvýše přípustná koncentrace v biologickém materiálu exponovaných osob LD50 NPK BET

Typy toxikologických událostí 1

Typy toxikologických událostí 2

Typy toxikologických událostí 3

Druhy toxikologických vyšetření Neznámá intoxikace (toxikologický screening) Rychlost, stačí kvalitativní výsledek, obtížné Monitorování známé expozice Kvantitativní výsledek, lze se připravit

Toxikologické indikace v klinických laboratořích

Používané biologické materiály Krev, sérum, plazma Moč Vlasy, nehty, sliny, aj.

Doba od intoxikace

Analytické techniky Spektrální systémy (UV, VIS, IR, AAS, ICP MS,…) Chromatografické systémy (TLC, GC-MS, LC, HPLC,…) Imunochemické systémy (FPIA, MEIA, AMIA, CMIA, EIA,…)

Nejčastější intoxikace Otravy alkoholy Otravy lékyDrogy Otravy těžkými kovy Ostatní intoxikace

Otravy alkoholy Poruchy rovnováhy, vědomí, poškození jater. Etanol Osmolalita měřená – počítaná (2xNa+urea+glukóza) = osmolární gap CDT (karbohydrát deficientní transferin) – průkaz chronické expozice Ethyl glukuronid – metabolit – průkaz abstinence Poškození očního nervu – slepota, Metanol Většinou záměna za etanol Metabolizuje se na formaldehyd a kyselinu mravenčí Antidotum je etanol Poškození ledvin, silný pokles pH krve Etylénglykol Obsažen v nemrznoucích kapalinách (FRIDEX) – záměny neoznačených lahví Metabolizuje se na kyselinu šťavelovou Antidotum je etanol, terapie hemodialýzou

Otravy léky Sebevraždy, záměny, předávkování. TDM (např. digoxin, teofylin, cyklosporin,…)

Drogy 1 Morfin, heroin, kodein, buprenorfin, metadon Opiáty Kokain, metamfetamin (pervitin), extáze Stimulační drogy Kyselina lysergová (LSD), psilcybin (lysohlávky) Halucinogeny

Drogy 2 “ Měkké drogy “ Konopné látky, THC - marihuana, hašiš Nové drogy GHB (gama-hydroxybutyrát ) = kapalná extáze 1,4 – butandiol = bouřlivý nektar Tryptaminy – syntetické i přírodní (ropuchy)

Detekce drog

Otravy těžkými kovy Poškození krvetvorby, dlouhodobé paměti,… Olovo Poškození proximálních tubulů ledvin Kadmium Neurologická poškození Rtuť