Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Slide 1 Modul č.13 Potraviny a zdraví Přehled základních diet
Slide 2…atd Základní dietní systém rozlišuje následující druhy diet: Dieta č. 0 (tekutá) Dieta č. 1 (kašovitá) Dieta č. 2 (šetřící) Dieta č. 3 (racionální) Dieta č. 4 (s omezením tuků) Dieta č. 5 (bezezbytková, s omezením zbytků)
Slide 2…atd Dieta č. 6 (nízkobílkovinová, s omezením bílkovin) Dieta č. 7 (nízkocholesterolová) Dieta č. 8 (redukční) Dieta č. 9 (diabetická) Dieta č. 10 (neslaná) Dieta č. 11 (výživná) Dieta č. 12 (batolecí) Dieta č. 13 (strava větších dětí) Dieta č. 14 (výběrová)
Slide 2…atd Dieta č. 0 (tekutá) většinou se předepisuje na kratší čas, ojediněle se ale podává i delší dobu. nejčastěji se podává v prvních dnech po operaci ústní dutiny, odstranění krčních mandlí, nemoci hltanu (ztížené polykání) podává se sondou (ústní, nosní) připravuje se krupicová kaše, omáčky, masové vývary, glukopur
Slide 2…atd Dieta č. 1 (kašovitá) podává se při vředech žaludku a dvanáctníku, při poleptání jícnu, karcinomu jícnu. základem diety je nenadýmavá strava, která je vždy uvedena do formy kašovité
Slide 2…atd Dieta č. 2 (šetřící) podává se při chronické gastritidě, žaludečních a dvanáctníkových vředech, při chorobách jater, zánětu tlustého střeva atd. strava by měla být měkká, bez nestravitelných zbytků a bez tvrdých kůrek, lehce stravitelná. nevhodné potraviny: tučná masa, vnitřnosti, uzeniny, smažené potraviny, luštěniny, česnek, zelí, kapusta, čerstvé pečivo, alkohol, ostré koření
Slide 2…atd Dieta č. 3 (racionální) podává se pacientům, u kterých není potřeba žádné dietní omezení (není léčen trávicí trakt nebo metabolická funkce organismu) úprava pokrmů odpovídá správné výživě, u ležících pacientů se snižuje energetická hodnota stravy
Slide 2…atd Dieta č. 4 (s omezením tuků) podává se pacientům, u kterých odeznívá akutní onemocnění slinivky břišní, onemocnění jater, žlučníku a po rekonvalescenci žloutenky. dieta je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, droždí
Slide 2…atd Dieta č. 5 (bezezbytková) podává se pacientům při střevních vředech, při zánětu tlustého střeva, Crohnově chorobě. dieta je plnohodnotná, nenadýmavá, velmi omezený výběr ovoce a zeleniny (kvůli vláknině) – vhodný pouze květák a špenát nevhodné potraviny: syrová zeleniny a ovoce, celozrnné pečivo, houby, luštěniny, mléko
Slide 2…atd Dieta č. 6 (nízkobílkovinová, s omezením bílkovin) podává se pacientům při onemocnění ledvin, pacientům s močovými kameny a pacientům při dně snižuje se příjem bílkovin na polovinu, výživa je neslaná, vhodná jsou sladká jídla nevhodné potraviny: potraviny, které obsahují puriny (hlavně maso a vnitřnosti), špenát, červená řepa, meruňky (obsahují kyselinu šťavelovou, která může tvořit kameny)
Slide 2…atd Dieta č. 7 (nízkocholesterolová) podává se pacientům se zvýšenou hladinou lipoproteinů, při ateroskleróze, při angině pectoris, po infarktu myokardu a po mozkové cévní příhodě. Klade důraz na pravidelný příjem potravy, zvyšuje množství vlákniny, nepoužívá smažení (olej dáváme až do hotových pokrmů) Nevhodné potraviny: uzeniny, slanina, sádlo, vnitřnosti, vepřové a hovězí maso, majonézy, žlotky, cukrovinky a cukrářské výrobky, tučné mléčné výrobky Dieta č. 8 (redukční) podává se pacientům, kteří jsou obézní vylučují se potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (mouka, knedlíky, ovesné vločky, krupice), vylučují se volné tuky a tzv. skryté tuky. nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, pivo, med, sladkosti, bílé pečivo. Dieta č. 9 (diabetická) podává se pacientům s onemocněním diabetes mellitus (cukrovka) strava je plnohodnotná a pestrá, důležité je správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel (jídlo je rozloženo do pěti až šesti dávek denně, abychom zabezpečili rovnoměrný příjem sacharidů), dieta je určena k trvalému užívání, dávky potravin se odvažují omezují se potraviny, které obsahují polysacharidy (škrob, mouka) a sacharidy (med, džem, čokoláda) důležitá je tzv. druhá večeře u diabetiků Dieta č. 10 (neslaná)¨ podává se pacientům při chorobách srdce a cév, všem pacientům, u kterých dochází k zadržování tekutin v těle (např. v těhotenství, při hypertenzi – vysoký krevní tlak). v této dietě je zakázáno používat a zařazovat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (uzeniny, konzervy, šunka). Neslanou chuť zastíráme použitím vhodného koření. Nevhodné potraviny: uzeniny, šunka, slané pečivo, kypřící prášky do pečiva, minerální vody, instantní polévky. Dieta č. 11 (výživná) podává se pacientům s oslabenou imunitou, po infekčních chorobách, po ozařování a všude tam, kde je potřeba zvýšit váhu pacienta. strava se podává šestkrát za den, podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předešli případnému nežádoucímu přejídání. Zvyšujeme dávku bílkovin, proto do jídelníčku zahrnujeme potraviny jako maso, mléko a mléčné výrobky Dieta č. 12 (batolecí) podává se dětem do tří let věku zařazujeme více sladkých pokrmů ve formě sladkých kaší, jogurtů, maso se podává namleté. strava nesmí být ostrá a dráždivá Dieta č. 13 (strava větších dětí) podává se dětem do patnácti let věku. strava musí být pestrá, chutná s dostatečným množstvím vápníku, z důvodu růstu a vývoje. Do stravy proto zařazujeme mléčné svačiny v podobě tvarohových krémů, mléčných pamlsků. důležitý je také na dostatečný přísun ovoce a zeleniny Dieta č. 14 (výběrová) podává se pacientům v těžkých stavech, kdy pacient trpí nechutenstvím a netoleruje základní dietu pacient si jídlo vybírá sám, dle toho, na co má chuť předepisuje se také pacientům s potravinovou alergií, kde je výběr omezený a je potřeba individualizace jídelního lístku.
Slide 2…atd Dieta č 8 (redukční) podává se pacientům, kteří jsou obézní vylučují se potraviny, které obsahují volné koncentrované cukry (cukr, med, čokoláda), omezují se dávky potravin, které obsahují cukry ve formě polysacharidů (mouka, knedlíky, ovesné vločky, krupice), vylučují se volné tuky a tzv. skryté tuky. nevhodné potraviny: tučná masa, uzeniny, šlehačka, čokoláda, kakao, alkohol, pivo, med, sladkosti, bílé pečivo.
Slide 2…atd Dieta č. 9 (diabetická) podává se pacientům s onemocněním diabetes mellitus (cukrovka). Strava je plnohodnotná a pestrá, důležité je správné časové rozložení mezi jednotlivými chody jídel (jídlo je rozloženo do pěti až šesti dávek denně, abychom zabezpečili rovnoměrný příjem sacharidů), dieta je určena k trvalému užívání, dávky potravin se odvažují omezují se potraviny, které obsahují polysacharidy (škrob, mouka) a sacharidy (med, džem, čokoláda)
Slide 2…atd Dieta č. 10 (neslaná) podává se pacientům při chorobách srdce a cév, všem pacientům, u kterých dochází k zadržování tekutin v těle. v této dietě je zakázáno používat a zařazovat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použita sůl (uzeniny, konzervy, šunka). Neslanou chuť zastíráme použitím vhodného koření. Nevhodné potraviny: uzeniny, šunka, slané pečivo, kypřící prášky do pečiva, minerální vody, instantní polévky.
Slide 2…atd Dieta č. 11 (výživná) podává se pacientům s oslabenou imunitou, po infekčních chorobách, po ozařování a všude tam, kde je potřeba zvýšit váhu pacienta. strava se podává šestkrát za den, podáváme i druhou večeři, která se skládá jen z lehčího studeného jídla. Hlavní zásadou je, že množství sacharidových pokrmů nijak nezvedáme, abychom předešli případnému nežádoucímu přejídání. Zvyšujeme dávku bílkovin, proto do jídelníčku zahrnujeme potraviny jako maso, mléko a mléčné výrobky
Slide 2…atd Dieta č. 12 (batolecí) podává se dětem do tří let věku zařazujeme více sladkých pokrmů ve formě sladkých kaší, jogurtů, maso se podává namleté. strava nesmí být ostrá a dráždivá
Slide 2…atd Dieta č. 13 (strava větších dětí) podává se dětem do patnácti let věku. strava musí být pestrá, chutná s dostatečným množstvím vápníku, z důvodu růstu a vývoje. Do stravy proto zařazujeme mléčné svačiny v podobě tvarohových krémů, mléčných pamlsků. důležitý je také na dostatečný přísun ovoce a zeleniny
Slide 2…atd Dieta č. 14 (výběrová) podává se pacientům v těžkých stavech, kdy pacient trpí nechutenstvím a netoleruje základní dietu pacient si jídlo vybírá sám, dle toho, na co má chuť předepisuje se také pacientům s potravinovou alergií, kde je výběr omezený a je potřeba individualizace jídelního lístku.