ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: 466 026 189 Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

Formáty pro zaručené elektronické podpisy Libor Dostálek.
Enterprise řešení pro elektronický podpis VerisignIT
REÁLNÉ ZAČÁTKY ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE S VEŘEJNOU SPRÁVOU Vladislav Krásný PilsCom, s.r..o.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronický podpis.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Asymetrická kryptografie
Global network of innovation e-government – Užití IT v sociálním pojištění E-government Užití informačních technologií v sociálním pojištění.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Nové funkcionality systému Ing. Michal Pajr IZIP 2005.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Zavedení hash algoritmů SHA - 2 V návaznosti na oznámení Ministerstva vnitra o změně v kryptografických algoritmech,
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Bc. Jan Kotlařík. Pojmy  Naslouchání  Falšování  Napodobování – podvádění, zkreslení  Šifrování a dešifrování  Detekce falšování  Autentizace 
Šifrovaná elektronická pošta Petr Hruška
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Zákon o elektronickém podpisu
Certifikáty, certifikační autority, certifikační služby, elektronická komunikace První certifikační autorita, a.s. Valtice, 18.dubna 2007.
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Certifikační autorita v praxi
Komerční využití systému ISDS
Public Key Infrastructure Přednášky z Distribuovaných systémů Ing. Jiří Ledvina, CSc.
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Provedení autorizované Ověření provedení autorizovanékonverze Úvodní kurz k problematice datových schránek eGON centrum HOLEŠOV provedení autorizované.
Autor: Ing.Holenda Jiří
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Šifrovací algoritmy EI4. DES – Data Encryption Standard  Soukromý klíč  56 bitů  Cca 7,2 x klíčů  Rozluštěn v roce 1997.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Hybridní kryptosystémy
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá IX.
Elektronický podpis Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_16. SYMETRICKÉ ŠIFRY  Používající stejný šifrovací klíč jak pro zašifrování, tak pro dešifrování.  Výhoda.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Elektronick ý podpis v Lotus Notes Josef Honc, M-COM LAN solution
Základy práce s portálem CzechPOINT HW, SW, tokeny, certifikáty, administrace.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace Monitorovací systém
Prezentace – X33BMI Petr PROCHÁZKA
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Virtuální privátní sítě
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Aplikace Monitorovací systém
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Elektronický (digitální) podpis
HASH.
DUM - Digitální Učební Materiál
Petr Kuchař ředitel odboru Hlavního architekta eGovernmentu MV ČR
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap

Elektronický podpis (e-podpis) jsou podle Zákona číslo 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu údaje v elektronické podobě, které jsou připojené k datové zprávě nebo jsou s ní logicky spojené a slouží k jednoznačnému ověření identity podepsané osoby ve vztahu k této konkrétní datové zprávě. Zaručený elektronický podpis je ovšem ten, který je jednoznačně spojený s podepisující se osobou a umožňuje její identifikaci ve vztahu k datové zprávě, byl vytvořen a ke zprávě připojen pomocí prostředků, které může kontrolovat výhradně podepisující se osoba, a je ke zprávě připojen tak, že je možné zjistit jakoukoliv dodatečnou změnu dat.

Příklady e – Podání Česká správa sociálního zabezpečení Česká daňová správaVšeobecná zdravotní pojišťovna Evidenční listy důchodového pojištění Daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob Přehled o příjmech a výdajích OSVČ Přihlášky a odhlášky zaměstnanců k důchodovému pojištění Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků Oznámení pojištěnce Přehled o příjmech a výdajích OSVČ Daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob Oznámení o změnách v evidenci zaměstnavatele Daňové přiznání k dani z nemovitostí Příklad použití zaručeného elektronického podpisu:

Principy elektronického podpisu Trocha teorie … Kdy se používá elektronický podpis ?  Chceme-li distribuovat elektronickou zprávu ve formátu prostého textu a příjemce musí identifikovat a ověřit odesílatele zprávy.  Podepsání zprávy nemění vlastní zprávu, ale vytvoří řetězec znaků elektronického podpisu. Tento řetězec znaků se připojí ke zprávě.  Formát předání zprávy a elektronického podpisu se řídí definovanými pravidly (standardy), kterých existuje celá řada, a hraje důležitou roli v celém procesu.

Elektronický podpis jsou data, která jsou zašifrována privátním klíčem odesílatele.  Elektronický podpis je vytvářen s využitím veřejně dostupných algoritmů privátního klíče a je ověřován odpovídajícím veřejným klíčem.  Při rozšifrování dat se použije veřejný klíč odesílatele, který prověří, jestli přijímaná data byla zašifrována odesílatelem. Obrázek 1: Proces vytváření a ověřování elektronického podpisu

V průběhu vytváření elektronického podpisu vstupují do hry dva základní kroky:  Ze zprávy se vytvoří tzv. otisk („hash“).  Tento „hash“ se podepíše pomocí privátního klíče odesílatele. Proces podepsání ve skutečnosti znamená zašifrování hodnoty hash privátním klíčem. Obrázek 2: Proces vytváření elektronického podpisu + veřejný klíč

Pro vlastní kontrolu podpisu je nezbytné mít k dispozici vlastní zprávu a elektronický podpis.  Ze zprávy se vytvoří znovu hodnota funkce hash.  Veřejným klíčem odesílatele se tato hash rozšifruje. V případě, že se první hodnota funkce hash shoduje s rozšifrovanou hodnotou, je prokázáno, že zpráva je ta, kterou odesílatel podepsal, a že nebyla změněna. Obrázek 3: Proces ověřování elektronického podpisu

Hodnota funkce hash je složena z malého množství binárních dat definované délky podle zvoleného hash algoritmu. Např. délka pro SHA-1 je 160 bitů a pro SHA-256 je výstupní délka 256 bitů. Všechny výsledné hodnoty funkce hash sdílejí stejné vlastnosti bez ohledu na použitý algoritmus:  Délka hodnoty hash je dána typem použitého hash algoritmu a tato délka se nemění v závislosti na délce vlastní zprávy. Od se používá algoritmus rodiny SHA-2 (délka klíče 224,256,384 nebo 512 bitů).  Každá dvojice nestejných zpráv vede na zcela rozdílnou hodnotu hash, dokonce i v případě, že se dvě zprávy liší pouze v jediném bitu.  Pokaždé, když je počítána hodnota hash z příslušné zprávy za použití toho samého algoritmu, je vytvořena stejná hodnota funkce hash.  Hash algoritmus je jednosměrná funkce. Z dané výsledné hodnoty hash funkce není možné obnovit původní zprávu.

Bezpečnost hash algoritmů  Kolize 1. řádu Lze nalézt dva náhodné vstupy, které dají stejný hash.  Kolize 2. řádu K danému vstupu lze nalézt druhý, který má stejný hash. Hrubá síla – systematické generování různých dokumentů a výpočet jejich hash hodnoty Pro SHA-1 se podařilo snížit časovou složitost z 2 80 na 2 63 Narozeninový paradox

Certifikáty Certifikát je vlastně zpráva, která je podepsána certifikační autoritou. Obsahuje identifikační údaje vlastníka certifikátu, údaje o vydavateli certifikátu a tzv. „veřejný klíč“. Např. říká: „Člověku jménem Josef Novák patří e- mail a jeho veřejný klíč je …”. Typy certifikátů  Kvalifikovaný certifikát Výhradně pro podepsání dokumentu  Komerční certifikát Typické pro přihlášení do Internetbankingu

 Zajistit distribuci veřejného klíče odesílatele  Ověřit platnost Součástí certifikátu je dále například také doba jeho platnosti. Jelikož je certifikát podepsán autoritou, které příjemce důvěřuje, může si jednoduše a automaticky ověřit jeho pravost - ověřením podpisu autority - a tím získá i informace o pravosti jejího majitele. Jak již bylo řečeno, certifikát je zpráva, která je elektronicky podepsána přesně podle výše popsaných principů. Funkce certifikátu

Úložiště certifikátu  Softwarový certifikát - přímo v počítači (málo bezpečné, nízká cena)  Čipová karta (bezpečné x cena, čtečka)  USB token (bezpečné přenositelnost x cena)

Přejděte na: