Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – 15.-19.6.2009 Příklady chyb a odlišností ve zpracování knih, (které způsobují duplicity v SK ČR) Zuzana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
SERIÁLY V SOUBORNÉM KATALOGU ČR Praha, 22. února 2005 Danuše Vyorálková.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Zuzana Hájková Jiho č eská v ě decká knihovna v Č eských Bud ě jovicích Chybami se člověk učí, aneb, Nejčastější chyby v záznamech muzejních.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Ostrava Vsetín Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Pro Školení RDA, SVK Hradec Králové Eva Svobodová ůvody vzniku duplicit v SK ČR Důvody vzniku duplicit v SK ČR.
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Školení Plzeň – dubna 2004 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR - jak zahájit spolupráci.
SEKCE SDRUK PRO IT Souborný katalog SKAT a elektronické informační zdroje z dílny firmy LANius s.r.o. Ing. Jiří Šilha.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
„EU peníze středním školám“
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
SEMINÁŘ AMG MUZEUM BESKYD FRÝDEK- MÍSTEK ZÁŘÍ 2014 PHDR. EVA SVOBODOVÁ, NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Přechod na formát MARC 21, RDA a zkušenosti s přechodem.
Školení RDA, VK Olomouc, Eva Svobodová ůvody vzniku duplicit v SK ČR Důvody vzniku duplicit v SK ČR.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Pro Školení RDA, SVK Ústí nad Labem 6.3 a Eva Svobodová ůvody vzniku duplicit v SK ČR Důvody vzniku duplicit v SK ČR.
Důvody vzniku duplicit v SK ČR
ŠKOLENÍ PRO KNIHOVNY JIHOČESKÉHO KRAJE NOVÉ TRENDY V ČESKÉ KATALOGIZAČNÍ PRAXI JVK ČR LISTOPADU 2014 PHDR. EVA SVOBODOVÁ, NÁRODNÍ KNIHOVNA ČR Souborný.
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Příklady chyb a odlišností ve zpracování knih, (které způsobují duplicity v SK ČR) Olomouc Školení pro knihovny se systémem Clavius Zuzana.
Souborný katalog ČR v roce 2013 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna Praha, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Jaký si to uděláš, takový to máš…, aneb, Kvalita záznamů v SK ČR.
Spolupráce se Souborným katalogem ČR Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NTM ČR Praha – května 2011 Eva Svobodová Národní knihovna ČR.
Seminář SK ČR RDA a seriály. Seminář SK ČR RDA a seriály Obsah prezentace:  Minimální záznam + příklady  Záznamy z NK ČR 
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
JIB a import záznamů do katalogu v prostředí Advanced Rapid Library Jiří Mika Středočeská vědecká knihovna v Kladně Zpracováno
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Školení AACR2 pro účastníky SK ČR PNP Praha Příklady chyb a odlišností ve zpracování knih, (které způsobují duplicity v SK ČR) Zuzana Hájková.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Národní knihovna v Praze
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Souborný katalog ČR v číslech (období ) Tři roky po schválení Koncepce rozvoje SK ČR do roku 2010 Seminář pro účastníky SK ČR Městská knihovna.
Souborný katalog ČR v roce 2016
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Jarmila Přibylová Národní knihovna ČR
Seriály v Souborném katalogu ČR
Informační analýza a identifikace dokumentů
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
Souborný katalog ČR v roce 2014
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Seriály v Souborném katalogu ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Národní knihovna v Praze
Seminář SK ČR 2018 Okénko pro katalogizátory
Národní knihovna v Praze
Národní knihovna v Praze
Transkript prezentace:

Školení AACR2 pro účastníky SK ČR NK ČR Praha – Příklady chyb a odlišností ve zpracování knih, (které způsobují duplicity v SK ČR) Zuzana Hájková, JVK v Českých Budějovicích Eva Svobodová, NK ČR Praha Radovan Zahořík,NK ČR Praha

Souborný katalog ČR Souborný katalog ČR je národní souborný katalog, jehož základním cílem je shromažďovat, zpracovávat a zpřístupňovat na Internetu informace o různých druzích dokumentů v knihovnách České republiky. SK ČR je reálný souborný katalog. Záznamy účastnických knihoven jsou fyzicky shromažďovány do jedné báze, což vytváří dobré podmínky pro rozvoj sdílené katalogizace.

SK ČR – žádoucí stav Na jednoznačný dotaz by měl při vyhledávání v SK ČR dostat uživatel jednoznačnou odpověď = zobrazení 1 konkrétního záznamu Např :

SK ČR – nežádoucí stav  Na jednoznačný dotaz nedostane uživatel jednoznačnou odpověď = zobrazení seznamu záznamů Např : (výjimku tvoří ISBN souboru, tam je seznam záznamů možný )

Snesitelný stav 

Opravdu ošklivý příklad  

A jsou ještě ošklivější případy …. ( ty se ale už nevejdou na jednu obrazovku)    Co s tím ??? Optimalizace deduplikačních programů ? Školení katalogizačních pravidel ?

Proč mluvit o chybách v záznamech? Knihovna zpracuje knihu, záznam zašle do SK ČR … čtenář / knihovník se doví o její existenci informace o knize v ČR i ve světě může si jí půjčit (MVS), může si převzít záznam, může si koupit jinou knihu ……. chyby v záznamech: v katalogu ji nikdo nenajde způsobí duplicitu, tím ztíží vyhledávání i u ostatních záznamů Při stahování záznamů – chyba se dál množí …

Chyby dělají člověka sympatickým. Johann Wolfgang Goethe

Výsledky analýzy záznamů dodávaných do SK ČR z 472 záznamů náhodně vybraných z 21 knihoven přispívajících do SK ČR vytvořilo 298 záznamů duplicitu v SK ČR tj. 63 % 

Pro srovnání výsledky analýzy z roku 2008 z 304 záznamů náhodně vybraných z 17 knihoven přispívajících do SK ČR vytvořilo 164 záznamů duplicitu v SK ČR tj. 54 % 

Jak vznikne duplicita v SK ČR?? Deduplikační klíč 1 (záznam s ISBN) MARC21UNIMARC číslo ISBN 020 a 010 a hlavní název (několik znaků) 245 a,n 200 a,h datum vydání 260 c 210 d rozsah publikace 300 a (zaokrouhleno) 215 a (zaokrouhleno)

Jak vznikne duplicita v SK ČR?? Deduplikační klíč 2 (záznam bez ISBN) MARC21UNIMARC Hlavní autor 100a700a Hlavní název (několik znaků) 245 a 200 a Název - číslo části 245 n 200 h Název - název části 245 p 200 i datum vydání 260 c 210 d rozsah publikace 300 a 215 a

Příklady -hlavní záhlaví -názvové údaje (+ rozsah) -dotisky (jiné roky vydání) -rozdílný přístup ke zpracování vícesvazkových děl -konference (hlavní záhlaví) -překlepy

Příklad 1 – hlavní záhlaví

Co je hlavní pramen popisu ? Kde je titulní list ? Kdo jsou autoři? Kolik jich je ?

Příklad 1 A – autor v hlavním záhlaví, pouze název, 123 s Příklad 1 B - autor v hlavním záhlaví, název a podnázev, 119 s

Příklad 1 C – autor ve vedlejším záhlaví, pouze název, 123 s Který záznam je správně ?

Příklad 1 V SK ČR vzniká multiplicita (3 záznamy) - z důvodu odlišného přístupu ke zpracování hlavního záhlaví (pokud má dílo více než 3 autory, neuvádí se autor v hlavním záhlaví ) + odlišně zpracované názvové údaje a stránky Raději živé chyby než mrtvou dokonalost. Georges Duhamel

Příklad 2 názvové údaje čísla svazků neuvedená v knize

PŘÍKLAD 2 (A+B) - číslo svazku uvedeno v záznamu navíc

Číslo svazku bylo zřejmě odečteno z desek

Příklad 2 V SK ČR vznikla duplicita z důvodu odlišného zpracování názvových údajů uvedeno číslo svazku, které v knize není V životě je třeba se mýlit. Mýlit totiž znamená poznáv Romain Rolland

Příklad 3 názvové údaje čísla svazků uvedená v knize

PŘÍKLAD 3 - A označení čísla časti je v podnázvu ?

PŘÍKLAD 3 - B PŘÍKLAD 3 - C číslo části je v číslu části číslo části je součástí názvu

PŘÍKLAD 3 - D zpracováno jako více svazkové dílo ( katalogizátor předpokládá že vyjdou další svazky- a má štěstí )

Příklad 3 v SK ČR vzniká multiplicita (celkem 4 záznamy) z důvodu odlišného zpracování názvových údajů a rozdílného uvedení přístupu ke zpracování vícesvazkových děl Nelze být člověkem a nechybovat. Maimonides

Příklad 4 Názvové údaje (podnázvy, čísla částí, variantní názvy … )

PŘÍKLAD 4 - A – číslo části = historický triller ?? Počet stran 223

PŘÍKLAD 4 - B PŘÍKLAD 4 - C podnázev = historický triller číslo části = 3 ? Počet stran 222 počet stran 222

PŘÍKLAD 4 - D PŘÍKLAD 4 - E variantní název = Záhada kamene mudrců? Podnázev = Záhada kamene mudrců? Počet stran 223 Počet stran 223

Příklad 4 V SK ČR vznikla multiplicita (celkem 5 záznamů) z důvodu odlišného zpracování názvových údajů + uvedení rozdílného počtu stránek (222/223) Pokud neděláte chyby, pravděpodobně spíte. Benny Hermansson

Příklad 5 Názvové údaje – název / název edice

Příklad 5 A – název edice je v názvu díla (podnázev též) +rok vyd Příklad 5 B – Název, název edice i podnázev správně + rok vyd.1996

Příklad 5 C – Název, název edice i podnázev správně + rok vyd Jedná se o dotisk

Příklad 5 v SK ČR vznikla multiplicita (celkem 4 záznamy – ukázány 3 z nich) z důvodu odlišného zpracování názvových údajů (názvu knihy a názvu edice) Renesance/ Dějiny odívání a uvedení rozdílného roku vydání (dotisk) Pryč se starými omyly! Ať žijí nové omyly! Václav Dušek

Příklad 6 dotisky ( a ještě jednou edice)

Příklad 6 – A ISBN nekoresponduje s rokem vyd. (2003) -je třináctimístné název edice v názvu dokumentu / název dokumentu v názvu části

Příklad 6 B ISBN koresponduje s rokem vyd. (2007) – je třináctimístné –název edice v názvu dokumentu / název dokumentu v názvu části

Příklad 6 – C ISBN koresponduje s rokem vyd. (2003) – je 10-timístné + přidáno 13-timístné ISBN (dotisk) Správně název dokumentu i název edice

Příklad 6 v SK ČR vznikla multiplicita (celkem 3 záznamy) z důvodu odlišného zpracování názvových údajů (názvu knihy a názvu edice) Nebezpečný tygr/ Agáta a doktor Lupa + uvedení rozdílného roku vydání (dotisk)

Příklad 6 Pro dotisk se nevytváří samostatný bibliografický záznam. Údaj, že se jedná o dotisk(y), (ani datum vydání dotisku), se nikde v záznamu nepromítne. Podle dotisku popisujeme pouze v případě, že neznáme údaje o původním vydání, k němuž se dotisk vztahuje. Někteří lidé nedělají chyby, protože se nikdy nepokusili dělat něco,co stojí za to. Johann Wolfgang Goethe

Příklad 7 – odlišný přístup ke zpracování vícesvazkovým děl

Příklad 7 A - Už VÍ, že žádný další svazek nebude

Příklad 7 B – Ještě NEVÍ, že žádný další svazek nebude

Příklad 7 v SK ČR vznikla multiplicita (celkem 11 záznamů – ukázány 2) z důvodu odlišného přístupu ke zpracování vícesvazkových děl Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic. Marva Collinsová

Příklad 7 SK ČR respektuje, že některé knihovny zpracovávají dokument „shora“ jiné „zdola“, (např. protože jim jejich systém neumožňuje zpracování „shora“, kvůli výpůjčnímu systému) Nebezpečí vzniku duplicit v SK ČR to ale zvyšuje

Příklad 8 konference V tiráži ještě uvedeno : Sborník příspěvků z vědecké literární konference konané u příležitosti 155. výročí založení Spolku divadelních ochotníků v Radnicích

PŘÍKLAD 8 - A PŘÍKLAD 8 - B údaj o „části“ – jako součást názvu údaj o „části“ - uveden v čísle části

Příklad 8C - neuvedeno záhlaví a jinak zpracovány názvové údaje

Příklad 8 v SK ČR vzniká multiplicita (celkem 4 záznamy – ukázány 3 z nich) z důvodu uvedení/neuvedení hlavního záhlaví a odlišného zpracování názvových údajů Všichni se mýlíme, ale každý se mýlí po svém. Georg Christoph Lichtenberg

Příklad 9 divadelní program

LDR-----nam-a FMTBK 001kpw CZ-PrSKC ta s xr u0|0---cze-- 040|a BOE310 |b cze 0410|a cze 044|a xr 1001|a Komenský, Jan Amos, |d |7 jk |a Labyrint světa a ráj srdce [divadelní program] : |b jevištní podobenství : osmá premiéra šedesáté druhé sezóny 2006/2007 : premiéry 24. a 25. února 2007 na Činoherní scéně Městského divadla Brno / |c Jan Amos Komenský, Aleš Bergman, Jan Šotkovský ; [texty a redakce Ladislav Stýblo] 260|a Brno : |b Městské divadlo Brno, |c [2007] 300|a 288 s., [16] s. obr. příl. : |b il |a Městské divadlo Brno 653|a divadelní hry 653|a divadelní programy 653|a divadla 655 4|a a 7001|a Bergman,Aleš |4 drt 7001|a Šotkovský, Jan |4 aut 7001|a Stýblo,Ladislav |4 aut 900|a BOE310 |b 7 910|a BOE310 |x kpw KEY2|a 44caca05ed9e3f7fbdc5051b63eee44b CAT|a import |b 30 |c |l SKC01 |h 1931 CAT|a batch |b 50 |c |l SKC01 |h 1610 CAT|a BATCH-UPD |b 50 |c |l SKC01 |h 1620 SYS LDRLDR -----nam-a a-4500 FMTFMT BK nkc CZ-PrSKC ta s xr-ach-e ddcze |a (v knize neuvedeno : brož.) |a (OCoLC) |a BOA001 |b cze |d ABA |a e-xr--- |b e-xr-jm |2 czenas |a y0y |a 792 |x Divadlo. Divadelní představení |2 Konspekt | |a |2 MRF |a |2 MRF |a ( ) |2 MRF |a (0:82-2) |2 MRF |a (083.97) |2 MRF |a Jan Amos Komenský, Aleš Bergman, Jan Šotkovský, Labyrint světa a ráj srdce : |b jevištní podobenství : premiéry 24. a 25. února 2007 na Činoherní scéně Městského divadlo Brno / |c [texty Ladislav Stýblo... et al.] |a Labyrint světa a ráj srdce |a Brno : |b Městské divadlo Brno, |c [2007] |a 288 s. : |b il. (některé barev.), portréty, faksim. ; |c 15 cm |a Obsahuje bibliografie |a Labyrint světa a ráj srdce / Jan Amos Komenský, Aleš Bergman, Jan Šotkovský |a Městské divadlo Brno. |b Činoherní scéna |7 mzk |2 czenas |a |a 21. stol. |2 czenas |a české drama |y 21. stol. |2 czenas |a činohry |z Česko |y |2 czenas |a Czech drama |y 21st century |2 eczenas |a drama stages |z Czech Republic |y |2 eczenas |a Brno (Česko) |2 czenas |a Brno (Czech Republic) |2 eczenas |a česká dramata |2 czenas |a divadelní programy |2 czenas |a Czech drama |2 eczenas |a playbills |2 eczenas |a Stýblo, Ladislav, |d |7 xx |4 aui |a Komenský, Jan Amos, |d |t Methodus linguarum novissima. |l Česky |a Bergman, Aleš, |d |t Labyrint světa a ráj srdce |a Šotkovský, Jan |d |t Labyrint světa a ráj srdce |a Městské divadlo Brno. |b Činoherní scéna |7 mzk |a ABA001 |b |f [1. vyd.] |g ISBN přiděleno NA ISBN v ČR |o |a ABA001 |x nkc |p prezenčně |w l |a BOA001 |x nkc |b |w l |a OLA001 |x nkc |b |w l KEY1KEY1 |a a8e c03d19acd20bfe34a16be KEY2KEY2 |a 4239dc36406e85540db1b1ab95ebbbea CATCAT |a import |b 30 |c |l SKC01 |h 1822 CATCAT |a BATCH-UPD |b 30 |c |l SKC01 |h 1136 CATCAT |a BATCH-UPD |b 30 |c |l SKC01 |h 2211 CATCAT |a batch |b 50 |c |l SKC01 |h 0433 CATCAT |a BATCH-UPD |b 50 |c |l SKC01 |h 1410 CATCAT CATCAT |a batch |b 50 |c |l SKC01 |h 0222 SYSSYS

Příklad 9 – odlišně zpracované názvové údaje (+ záhlaví)

Katpol dotaz č. 120 Pro jmenný popis se název a autor divadelního představení považují za společný údaj, který se podle hlavního pramene popisu zapíše do podpole pro hlavní název, tedy do 200 $a. v Unimarcu, tj. 245 v Marcu21

Příklad 9 V SK ČR vznikla duplicita (celkem 2 záznamy) z důvodu odlišného zpracování názvových údajů V životě je třeba se mýlit. Mýlit totiž znamená poznávat. Romain Rolland

Příklad 10 – tři v jednom /reprint

Příklad 10 V SK ČR vznikla multiplicita (celkem 3 záznamy) z důvodu odlišného zpracování údajů o rozsahu a odlišně zapsaná ISBN (v příkladě není vidět) (odlišně zpracovaný podnázev duplicitu nezpůsobí)

Příklad 11 Překlep v názvu může způsobit duplicitu nebo nevyhledatelnost díla 001 KN CZ-PrSKC s xxk u------eng |a : |c Kč |a TheCambridge Guide to Literature in Englis h / |c předmluva Doris Lessing, připravil Ian Ousby údaj o odp. se přebírá z knihy, nemůže tedy být v češtině!!!! Chybí mezera mezi členem a prvním slovem názvu 260 |a Cambridge : |b Cambridge University Press, |c |a 1054 s. : |b il. ; |c 25 cm 6530 |a slovníky |a literatura |a angličtina |a spisovatelé |a anglicky píšící 7001 |a Ousby, Ian, |d |4 edt 7001 |a Lessing, Doris |4 aui

SK ČR – žádoucí stav Na jednoznačný dotaz by měl při vyhledávání v SK ČR dostat uživatel jednoznačnou odpověď = zobrazení 1 konkrétního záznamu VÝJIMKA :

Příklad poslední monografická čísla seriálu

Záznam monografického čísla seriálu

Záznam seriálu

Malé opakování

Jak nezpůsobit v SK ČR duplicitu ? Dodržovat pravidla AACR2 NEKATALOGIZOVAT - sdílet záznamy od jiných ( např. ze SK ČR ….) ( Poradit se s KATPOL Méně je někdy více (minimální – > „subminimální“ záznam pro SK ČR, nezapisovat údaje, které nejsou v dokumentu uvedeny...) Připsat se k již existujícímu záznamu (prostřednictvím on-line formuláře pro aktualizaci záznamů v SK ČR)

Vidíš-li, že se někdo mýlí, nehněvej se naň. Pomni, že není možné mýlit se schválně. Seneca