Projekt osvětlovací soustavy Zásady zpracování. 1. Detailní popis využití vybraného prostoru Zvolení alespoň 5 různých prostor z hlediska vykonávaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové trendy v osvětlovací technice: Indukční světelné zdroje LVD
Advertisements

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Osvětlení pro náročná průmyslová prostředí
Osvětlování školních tělocvičen
Umělé osvětlení ve školách
„Zelená energie“ Skupiny ČEZ
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Projekční a architektonická kancelář Stavební a obchodní společnost
poskytujeme služby v oblasti ochrany majetku a osob (EZS, EPS, CCTV …) od roku 2004 poskytujeme služby v oblasti logistiky a zabezpečení vozidel (systém.
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Světelná technika Svítidla.
Trendy v moderním, energeticky efektivním průmyslovém osvětlení
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Světelná technika Osvětlování.
Světelná technika Osvětlování.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Video detektory pohybu
Světelná technika Praktické aplikace.
1 OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY Soubor prostředků k vytvoření požadovaného světelného prostředí (sv. zdroje, svítidla, předřadníky, zapalovače, zařízení pro napájení,
BODOVÁ METODA VÝPOČTU OSVĚTLENOSTI
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Šetření energie Martin, Houska, Michal, Dann. Voda je stále vzácnější a dražší vodovodní baterie-umožňují jednoduché a rychlé nastavení potřebného průtoku.
Světelná technika Svítidla.
Světelná technika Svítidla.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Ekonomické aspekty fotovoltaiky A5M13FVS-12. Ekonomické hodnocení PV systémů Cena elektřiny vyrobená nějakým systémem (např. fotovoltaickým) se obvykle.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
POSTUP NÁVRHU OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
OVLÁDÁNÍ A ŘÍZENÍ PROVOZU OSVĚTLOVACÍCH SOUSTAV Způsob ovládání (řízení) ovlivňuje účelnost účinnost pohodlí energetickou náročnost Účel řídicího systému.
Team Petr Pavel Žákzástupce Václav Brašničkaprůzkum
Evidence DM Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Krajský úřad Libereckého kraje
Přístup k posouzení rizika
TZ 21 – parní otopné soustavy
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Počítačová podpora konstruování
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 2 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Jednotky světla a osvětlení Elektromagnetické vlnění o vlnové délce 400 až 720 nm – Ultrafilaové → gama záření.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 18 AnotaceÚstřední.
Přechodné děje v síti NN vyvolané perspektivními světelnými zdroji Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Praha, září 2016.
Acciaio LED 2013.
LASER vs. INK JET: úskalí použití technologií na různých materiálech
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby 12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby 11 vnitřního povrchu duté plochy 3.
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Pracovní prostředí, pracovní místo
EKOLOGICKÁ LIKVIDACE PLEVELE.
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Světelná technika Světelné diody.
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OSVĚTLENÍ (ČSN EN )
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
Transkript prezentace:

Projekt osvětlovací soustavy Zásady zpracování

1. Detailní popis využití vybraného prostoru Zvolení alespoň 5 různých prostor z hlediska vykonávaných zrakových činností (dle platných norem, např. kancelář, chodba, sociální zařízení, schodiště, kuchyňka, příp. křižovatka, chodník, cyklostezka, přechod, parkoviště). Prostory se musí lišit světelně technickými požadavky (E m, UGR, R a, příp. L, TI). Popis zrakových činností vykonávaných v každém projektovaném prostoru (např. práce na PC, zakládání dokumentů, atd.), příp. provozních parametrů v případě komunikací (frekvence vozidel, výskyt účastníků provozu, konfliktních zón, apod.) dle platných norem. Detailní přehled světelně technických požadavků na každý zvolený prostor a druh zrakové činnosti(dle platných norem). Návrh systému nouzového osvětlení (v interiérech).

2. Výběr vhodných světelných zdrojů a svítidel V souladu s technickými požadavky norem navrhnout alespoň 2 varianty osvětlovací soustavy pro každý z 5 zvolených prostor s různými světelnými zdroji (např. LED a zářivky). Posoudit a odůvodnit vhodnost vybraných světelných zdrojů pro danou oblast využití z hlediska jejich světelně technických vlastností. Zvážit možná rizika využití vybraných světelných zdrojů z hlediska provozních podmínek prostoru (teplota, stroboskopický jev, čistota prostředí, otřesy atd., rušivé světlo). Odůvodnit vhodnost vybraných typů svítidel pro využití v jednotlivých prostorách (difuzory, mřížky, reflektory). Zjistit možnosti využití vybraných svítidel v nouzovém režimu.

3./4. Projekt osvětlovací soustavy v Dialuxu Kompletní projekt jedné (3.) a druhé (4.) varianty osvětlovací soustavy (každá s jiným typem svítidel a světelných zdrojů). Obsahuje: projekt všech 5 zvolených prostor s vybavením (nábytek, přístroje, vybavení), výpočet udržované osvětlenosti (příp.. jasů), rovnoměrnosti U0, činitelů oslnění UGR (příp. TI) pro pracovní pozice osob dle požadavků norem. Návrh řešení nouzového osvětlení (v interiérech) a jeho výpočet.

5. Technicko-ekonomické porovnání 2 zpracovaných variant osvětlovacích soustav Do zhodnocení započítat: průměrné roční náklady na provoz (spotřeba energie, výměna světelných zdrojů, údržba a čištění svítidel, orientační pořizovací cena svítidel a světelných zdrojů, jejich doba života, atd.). Posoudit výhody a nevýhody obou zpracovaných variant osvětlovacích soustav z hlediska technickoekonomického (náklady, riziko provozních a technických problémů atd.).