Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítače-osmibitové a šestnáctibitové

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítače-osmibitové a šestnáctibitové"— Transkript prezentace:

1 Počítače-osmibitové a šestnáctibitové

2 Procesor Anglická zkratka je CPU … Central Processing Unit
Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlom v konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce, které programy obsahují výkonnější procesor výkonnější počítač mezi nejznámější výrobce procesorů patří firmy Intel, AMD a IBM AMD Intel

3 počet současně zpracovatelných bitů
Hlavním parametrem procesoru je jeho frekvence („takt“), udává kolik instrukcí je procesor schopen zpracovat za 1s př.: 3 GHz = instrukcí za sekundu (čím vyšší, tím je procesor rychlejší) Vedlejšími parametry je např.: počet současně zpracovatelných bitů (8,16,32, 64, 128-bitový procesor) počet jader (jedno = Single Core, dvě = Dual Core, čtyři = Quad Core, atd.) Zjednodušeně se dá říci, že např. 8bitový procesor umí počítat s čísly od 0 do 255, 16bitový s čísly od 0 do atd.

4 Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Éra 8-bit trvala jen pár let. První osmibit od Intelu přišel na trh v roce 1972 (8008), první šestnáctibit představila stejná firma v roce 1978… (Samozřejmě to nebylo takhle ostře ohraničené. Neznamenalo to, že v roce 1978 všichni zahodili osmibity a vrhli se na 16 bitů, ani že před rokem 1978 neexistovaly šestnáctibity.) Encyklopedie uvádějí jako první šestnáctibitový mikroprocesor IPC-16A/500, zvaný PACE, který vyráběla společnost National Semiconductor od roku 1974. Nejznámější osmibitové počítače “osmibitové éry” tedy vznikly až v době, kdy na trhu byly šestnáctibitové procesory – bohužel mnohem dražší. I architektura byla dražší, výroba desek taky… pro masové nasazení se tedy až do 90. let vyvíjely osmibitové systémy.

5 Obecně Sběratelsky nejzajímavější.
V letech vzniklo ohromné množství různorodých osmibitových systémů,(v každé zemi vznikaly národní konstrukce a nezaháleli ani amatéři, kteří si stavěli vlastní počítače.) Můžeme proto najít velké množství strojů s radikálně odlišným designem, vlastnostmi i architekturou.(jen 1000 kusů atd…) Velká roztříštěnost trhu vedla k tomu, že se systémy velmi rychle rozdělily na ty, které byly dobře zajištěné softwarem a doplňky a potom na obrovské množství systémů, které se obvykle prodávaly jen v jedné zemi a existuje pro ně jen velmi omezená škála software. Uživatelé obvykle obměňovali své počítače velmi rychle a to tak, že si kupovali systémy, pro které byl dostatek těch nejlepších her. Byla řada fanoušků, kteří používali osmibitové počítače i po roce 2000.

6 -Omezené možnosti rozšíření-mohly adresovat pouze 64 KB paměti
Výhody : v podstatě nemají operační systém a programátor je může řídit do naprostých detailů. Nevýhody : -Nedostatečný výkon -mohly zpracovat najednou jen 8 bitů informace. -Omezené možnosti rozšíření-mohly adresovat pouze 64 KB paměti -Nedostatek standardizace Grafický operační systém SymbOS (představuje asi maximum, co se dalo z osmibitů 80. let dostat.)

7 Využití Pro velmi jednoduché aplikace se používají čtyřbitové nebo osmibitové procesory. To platí například pro zabudované systémy např. : v mikrovlnných troubách, kalkulačkách, počítačových klávesnicích a infračervených dálkových ovládání. Pro středně složité aplikace, se používají osmibitové nebo šestnáctibitové procesory. např. : programovatelné automaty, mobilní telefony, PDA nebo přenosné videohry 

8 IQ 151 Sinclair ZX Spectrum - (Ondra, Didaktik)

9 Moorův zákon empirické pravidlo
1965 ho vyslovil chemik a spoluzakladatel firmy intel Gordon Moore Původní znění bylo: „počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí.“ Takovýto růst se nazývá exponenciální.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Počítače-osmibitové a šestnáctibitové"

Podobné prezentace


Reklamy Google