Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. DIEGO VELÁZQUEZ – Las Meninas VY_32_INOVACE_160311 23. ledna 2014

2 2 03 1.Jak vnímáš dílo? Poděl se s ostatními o své postřehy, výklad. Diego Velázquez, Las Meninas, 1656, olej na plátně, 318 x 276 cm, Museo del Prado, Madrid, Španělsko

3 3 03 2.Kdo je hlavní představitelka obrazu?

4 4 03 3.Jaký příběh skrývá obraz? Maluje Velázquez královský pár, jak pózuje za stojanem, nebo maluje Margaritu, překvapenou tím, že do místnosti vešli její rodiče?

5 5 03 4. Seznam se blíže s osobami z obrazu. Malíř Diego Velázquez,Princezna Margarita Teresa, María Agustina Sarmiento de Sotomayor Král Filip IV. s královnou Marianou, Isabel de Velasco Maria BarbolaJosé Nieto Velázquez Marcela de Ulloa, strážce Diego Ruiz Nicolas Pertusato

6 6 03 Malíř Diego Velázquez ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Princezna Margarita Teresa …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Král Filip IV. s královnou Marianou ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. María Agustina Sarmiento de Sotomayor …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..…… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Isabel de Velasco ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..... ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Marcela de Ulloa, strážce Diego Ruiz ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. José Nieto Velázquez ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Maria Barbola ………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………………………………… ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. Nicolas Pertusato..……………………………………………………………………………………………………………………………………………..………………………………………. ………………………………………………………………………………………….................................................................................................. 5. Rozšiř své znalosti. Vyhledej z internetu, odborné literatury.

7 7 03 Hlavní postavou obrazu Las Meninas – Dvorní dámy, původně nazývaný Rodina Filipa IV., je pětiletá princezna Margarita – Markéta Habsburská, v té době budoucí manželka rakouského arcivévody Leopolda I., obklopená dvorními dámami. Na obraze zachytil autor sám sebe při práci, jak stojí u malířského stojanu. Na zadní stěně za ním v zrcadle se odráží obraz španělského krále Filipa IV. s královnou Marianou. Zdánlivě „náhodná“ scéna je pečlivě naaranžována s použitím širokých znalostí perspektivy, geometrie a zrakové iluze. Obraz vznikl na madridském hradě Alcázar, v místnosti, kterou měl malíř k dispozici a v níž na protilehlé stěně visely dva obrazy s mytologickým námětem. Podařilo se je identifikovat a interpretují se jako Vítězství umění nad řemeslem a jako Odkaz na nespravedlivě potrestaného umělce. Kříž na prsou umělce byl domalován dodatečně v roce 1658, kdy se Diego Velázquez stal rytířem řádu sv. Jakuba. Podle legendy ho domaloval sám Filip IV.. Až do roku 1700 se obraz nacházel na místě svého vzniku v madridském Alcázaru. Během požáru na hradě v roce 1734 byl poškozen; následovalo jeho restaurování, při kterém byl asi o půl metru zkrácen.

8 8 03 Z pečlivé perspektivy lze vyvodit, že velké plátno vpředu leží mezi zrcadlem a postavami, jejichž obraz se objevuje v zrcadle – Velázquez zobrazuje sebe sama, jak maluje portrét krále a královny! Princezna (uprostřed) a její doprovod se nedívají na nás, ale na krále a královnu, kteří pózují na naší straně. Skutečnost, že malíř staví vedle sebe tento nejasný obraz v zrcadle a pohled na muže, kterého můžeme letmo zahlédnout otevřenými dveřmi, naznačuje, že vyslovuje svůj názor na povahu iluze v malířství. Dílo ukazuje, jak samozřejmě využíval znalostí o perspektivě, rafinovanou geometrii spojoval s úchvatným zacházením se světlem a stínem.

9 9 03 Pomocí pravoúhelníkových tvarů předmětů nacházejících se v ateliéru – zrcadla, plátna, obrazů, dveří – dal kompozici geometrický ráz a vytvořil tak rámec pro perspektivu. Prodloužení horních a dolních okrajů obrazů na boční stěně například vedou k úběžníku, který je také nejjasněji osvětlenou plochou obrazu. Postavy v předním plánu jsou sestaveny do rozmáchlé křivky, která spolu s atmosférickým využitím hlubokého stínu změkčuje lineární přísnost místnosti.

10 10 03 Použité zdroje: Obrázky: [1] CALLIOPEJEN1. Las Meninas 01 [online]. 2009 [cit. 2014-01-23]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Las_Meninas_01.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Las_Meninas_01.jpg Text: 1000 obrazů, které musíte vidět. 1. vyd. Editor Stephen Farthing. Překlad Dušan Zbavitel. Praha: Fortuna Libri, 2007, 960 s. Fortuna art. ISBN 978-807-3212-971. COLE, Alison. Umění zblízka: perspektiva. 2. vyd. Bratislava: Perfekt, 2000, 64 s. ISBN 80-804-6170-8. Dvorní dámy. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2014-01-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dvorn%C3%AD_d%C3%A1myhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Dvorn%C3%AD_d%C3%A1my


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google