Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mužské pohlavní ústrojí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mužské pohlavní ústrojí"— Transkript prezentace:

1 Mužské pohlavní ústrojí
Dagmar Šťastná

2 Mužské pohlavní orgány
1 močový měchýř 2 stydká kost 3 penis 4 topořivé těleso 5 žalud 6 předkožka 7 ústí močové trubice 8 tračník 9 konečník 10 semenný váček 11 ejakulační vývod 12 prostata 13 Cowperova žláza 14 řitní otvor (anus) 15 chámovod 16 nadvarle 17 varle 18 šourek Autor: lateral nolabel CC BY-SA 3.0

3 Mužské pohlavní orgány jsou tvořeny dvěma VARLATY.
Jsou uloženy v kožním vaku, který se nazývá ŠOUREK (scrotum). Varlata produkují mužský pohlavní hormon zvaný TESTOSTERON a také SPERMIE, mužské pohlavní buňky. Poblíž se nacházejí NADVARLATA, ve kterých se ukládají a dozrávají spermie.

4 CHÁMOVODY vedou z obou nadvarlat k předstojné žláze
CHÁMOVODY vedou z obou nadvarlat k předstojné žláze. Měří asi 40 cm a putují jimi spermie. Pod močovým měchýřem se tyto kanálky napojují na močovou trubici. V místě ústí chámovodů do močové trubice se nachází PROSTATA. Spermie vytvořené ve varlatech se zde spojují se seminální tekutinou. Výsledná hustá, mléčná tekutina nazývaná EJAKULÁT (SEMENO) prochází močovou trubicí v penisu.

5 Penis se skládá ze tří tzv. topořivých neboli erektivních tělísek
Penis se skládá ze tří tzv. topořivých neboli erektivních tělísek. Tato tělísku se při sexuálním vzrušení naplňují krví, penis se tím zvětšuje a ztopoří. V jednom z erektivních tělísek pod dalšími dvěma erektivními tělísky vede močová trubice, kterou odtéká moč. Močovou trubicí také proudí seminální tekutina při EJAKULACI. Špička penisu se nazývá ŽALUD. Je velmi citlivým místem mužského těla a je pokryt hladkou pokožkou.

6 Zdroje


Stáhnout ppt "Mužské pohlavní ústrojí"

Podobné prezentace


Reklamy Google