Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MUZIKOTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MUZIKOTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 MUZIKOTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_220232 22. února 2014

2 M UZIKOTERAPIE  Tímto termínem označujeme terapeutické a výchovné metody, ve kterých je dominantní hudba.  Účelem je usnadnit a rozvinout komunikaci, vztahy, učení, pohyblivost, sebevyjádření, organizaci a jiné.  Muzikoterapie nevyužívá jen hudby,ale i rytmu, zvuků, tónu, zpěvu, často v návaznosti na pohyb, či výtvarnou tvorbu.

3 M UZIKOTERAPIE  Léčebnou metodou je jak hudbu vytvářet a podílet se na ní, tak ji i poslouchat, vnímat či jinak kreativně zpracovávat.  Uplatňuje se u všech věkových skupin. Dělíme ji na muzikoterapii pasivní neboli receptivní, kdy jsme pouze posluchačem a hudbu přijímáme a muzikoterapii aktivní, což je proces vytváření hudby i zvuků.

4 M UZIKOTERAPIE  Aktivní formou muzikoterapie je samotné vytváření hudby klientem nebo skupinou klientů. Užívá se obvykle jednoduchých nástrojů, bubnů, bubínků, djembe, tibetských mís.  Další formou je receptivní muzikoterapie, při které klient hudbu poslouchá. Někdy nám podobnou službu nabídne i poslouchání ticha, přírodních šumů, zvuků moře nebo praskajícího ohně. Klient vnímá hudbu a zvuky vleže, v relaxované a klidné poloze.

5 M UZIKOTERAPIE  Jedním z nejsilnějších muzikoterapeutických nástrojů je samotný lidský hlas, dech a hra na vlastní tělo.  Všechny tyto postupy pomáhají uvědomění si sebe sama a vlastního těla.  Zpěv provází lidstvo od nepaměti, byl součástí dávných rituálů, magických zaříkávadel a oslav všeho druhu.  Hudba nám umožňuje vyjádřit celou škálu emocí a pocitů.

6 M UZIKOTERAPIE  Hojně se muzikoterapie, tehdy ještě pod jinými názvy, užívala v období středověku a k jejímu pravděpodobně největšímu rozmachu dochází v 17. a 18. století.  V 19. století zájem o léčení hudbou poněkud upadal, avšak ve 20. století se opět dostává ke slovu v celé svojí šíři.  Hojně se hudby a jejích účinků užívá v rámci psychoterapie

7 M UZIKOTERAPIE V TĚHOTENSTVÍ  V pátém měsíci těhotenství začíná nenarozené dítě vnímat zvukové podněty. V této době mu můžete začít pouštět hudbu, ale citlivé je především na tlukot vašeho srdce.  Výzkumy navíc prokázaly, že všechny matky chovají své dítě na levé ruce. Psychologové předpokládají, že je to automaticky podmíněná reakce; a totiž, že se matky podvědomě snaží děti uklidnit tlukotem svého srdce, který mají děti "naposlouchaný" z břicha.

8 M UZIKOTERAPIE V TĚHOTENSTVÍ  Poměrně oblíbený je poslech tzv. bílého šumu. Ten připomíná zvuk zurčící vody.Dále je vhodná jakákoliv relaxační nebo meditační hudba nebo klasická hudba (vybraná díla od Bacha, Mozarta apod.).  Zvuky, které děťátko v matčině bříšku slyší, mohou pozitivně či negativně ovlivňovat jeho další psychický vývoj. Příliš hlasitá hudba nebo hlasitá hádka může dítě zcela jednoznačně ovlivnit negativně. Pozitivně na něj působí melodická hudba příjemné hlasitosti.

9 M UZIKOTERAPIE PRO DĚTI  Hudbu a obzvláště pak zpívání, potřebují všechny děti bez rozdílu věku či pohlaví. Zpívání ukolébavky před spaním, je vlastně jakousi první, základní muzikoterapií.  Pozitivního působení hudby se využívá v pediatrii, dětské psychiatrii, pro podporu odstraňování vývojových poruch dítěte, při nápravě dyslexie a dalších poruch učení i chování. Též při odstraňování různých neuróz.

10 P ŮSOBENÍ MUZIKOTERAPIE  Hudba má tři hlavní složky, které na nás působí. Působení každé z nich je poněkud odlišné.  Náš tělesný stav ovlivňuje převážně rytmus hudby, ten působí také na činnost srdce a vnitřních orgánů.  Emoční stránku člověka a jeho citovost ovlivňuje pak nejvíce melodie poslouchané hudby.

11 P ŮSOBENÍ MUZIKOTERAPIE  Harmonie hudby má schopnost povyšovat úroveň vědomí člověka na vyšší duchovní stupně a úrovně.  Skutečně léčivá hudba by v sobě měla ideálně obsahovat všechny tři složky ve vyváženém poměru. Každému člověku však samozřejmě vyhovuje trochu jiný typ hudby.  Hudba, která je nám příjemná pro poslech, může zvyšovat hladinu serotoninu. Serotonin je chemická látka, která se podílí na vzniku nálad. Její nízká hladina způsobuje poruchy spánku, špatné nálady i deprese

12 M OZARTŮV EFEKT  Na základě výsledků výzkumu doktorky Frances Rauscherové a jejích kolegů bylo potvrzeno, že studenti vysokých škol po poslechu deseti minut Mozartovy sonáty dosahují o 8 až 9 bodů lepších výsledků při testu prostorové inteligence.  Hudba pozitivně ovlivňuje naše myšlení i tvorbu.  Mozartův efekt je možné potvrdit i při poslechu hudby u dětí ve věku 4-6 let. Zde průzkumy ukázaly, že poslech hudby a rozvoj hudebního vzdělávání dětí podporuje nejen jejich tvůrčí představivost a prostorovou představivost, ale inteligenci obecně.

13 PRAMENY  Muzikoterapie na snížení porodních bolestí. In: Bonella.cz [online]. [cit. 2014-02-22]. Dostupné z: http://www.bonella.cz/porod/muzikoterapie-na- snizeni-porodnich-bolesti.html  O muzikoterapii: Muzikoterapie. In: Muzikoterapie Markéta Gerlichová [online]. [cit. 2014-02-22]. Dostupné z: http://mg- muzikoterapie.cz/wp/?page_id=15  Muzikoterapie. In: Wellnessnoviny.cz [online]. 2009 [cit. 2014-02-22]. Dostupné z: http://www.wellnessnoviny.cz/clanek/muzikoterapie  Muzikoterapie aneb Léčivá moc hudby. In: Spektrum zdraví [online]. 2013 [cit. 2014-02-22]. Dostupné z: http://www.spektrumzdravi.cz/muzikoterapie-aneb-leciva-moc-hudby


Stáhnout ppt "MUZIKOTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google