Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. Opory společnosti George Grosz VY_32_INOVACE_140311 4. ledna 2014

2 George Grosz Narozen 1893, Berlín specialista na karikatury a realistické výjevy z berlínských ulic komunista x po cestě do Ruska vystoupil zkušenost z 1. sv. války společenský kritik Výmarské republiky 1933 emigroval do USA do Německa se vrátil až 1959, brzy poté umírá

3 Obraz se jmenuje Opory společnosti A má ilustrovat smutnou realitu Výmarské republiky. Vznikl v roce 1926. Pokuste se odhadnout, které společenské skupiny z hlediska politického zaměření zaměstnání role ve společnosti jsou na obraze znázorněny.

4 Jak je tento člověk asi starý? Jaké jsou jeho životní zkušenosti? Proč má v ruce meč? Má na sobě uniformu kavaleristy – co to znamená? Co by mohly znamenat jizvy na jeho tváři? Jaká je jeho politická příslušnost? Jaká by mohla být jeho profese? Co znamená „slepý“ monokl na jeho oku? Co znamená fakt, že nemá ucho? Z jeho otevřené hlavy vystupuje jezdec na koni. Co to znamená?

5 Jaká je profese tohoto člověka? Co drží v rukou? Jaký význam má palmová ratolest potřísněná krví? Co je pod nočníkem na hlavě?

6 Jedná se o postavu sociálně-demokratického poslance. Jaké vlastnosti a charakteristiky do něj autor obrazu promítá? Postava drží heslo Sozialismus ist Arbeit. V jakém smyslu je toto heslo nedemokratické?

7 Kterou vrstvu společnosti představuje tato postava? Jaké charakteristiky připisuje autor této skupině? Postava se dívá směrem do plamenů – na co by mohla tato skutečnost odkazovat? Postava má zavřené oči – jaký to má význam? Jaký postoj zaujímá postava k vojákům v pravém rohu?

8 Shrnutí Jaký názor má autor na elity Výmarské republiky?

9 Zdroje: Informace: – Johannsen, R. H. Slavné obrazy. Praha 2004. s. 243 – 244. Obrázky: Slide 2 Dostupné z: [2014_01_04] Slidy 3 – 7 Dostupné z: [2014_01_04]


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál."

Podobné prezentace


Reklamy Google