Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"— Transkript prezentace:

1 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
okres Trutnov Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: prosinec 2012 Název: VY_12_INOVACE_1.2.1 PRV1,2_34 Téma: Sovy - výr velký ,kulíšek nejmenší a puštík obecný Ročník: 1. – 2. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 anotace: Materiál slouží k procvičování čtení s porozuměním v hodinách prvouky ve věku 6 až 8 let. Lze ho využít jako motivační, výkladový nebo opakovací. Je určen pro práci na interaktivní tabuli nebo na folii. Vytvořeno jako DUM do předmětu prvouka. Slouží jako doplněk k výuce o volně žijících zvířatech prostřednictvím vlastního čtení.

3 sovy Sovy jsou draví ptáci, kteří loví pouze v noci. Mají nadýchané a měkké peří, které jim umožňuje naprosto tichý let. Mají výborný sluch. To jim pomáhá při lovu kořisti. Jejich kořistí bývají drobní savci či jiní ptáci. Nestravitelné části kořisti jako kosti, chlupy a peří vyvrhují. Říká se tomu vývržek. obr. 1 – obrysy některých sov žijících u nás Kolem velkých očí mají peří uspořádané do vějíře. Říká se tomu závoj. Jejich oči směřují dopředu a hlavou mohou otáčet úplně dozadu.

4 výr velký Největší zástupce sov je výr velký. Žije nejčastěji na kamenitých stráních nebo ve zříceninách hradů blízko lesů. Někdy se uhnízdí v dutině stromu nebo v hnízdě jiného velkého ptáka. Na hlavě má nad velkýma očima peříčka, která připomínají ouška. Výr je noční lovec, samotář. Létá velmi potichu, spíše plachtí. Loví hlodavce, zajíce, králíky, ptáky i ježky. Ozývá se svým húú – húú. obr. 2 – výr chovaný v zajetí

5 kulíšek nejmenší obr. 3 obr. 4 Nejmenší sovy žijící u nás jsou kulíšci Kulíšek nejmenší měří pouhých 16 cm.

6 Kdo by neznal sovu Rozárku
puštík obecný Kdo by neznal sovu Rozárku z pohádky Tři oříšky pro Popelku? Je to puštík žijící v listnatých a smíšených lesích nebo v parcích. Hnízdo si nestaví. Obývá stromové dutiny. Někdy využívá opuštěné hnízdo jiného ptáka. Jeho hlas zní jako húú – hu huhuhuhúhú. obr. 5

7 Jak puštík žije a čím se živí?
obr. 6 – puštík v letu obr. 7 – mládě puštíka Puštík loví v noci. Jeho kořistí jsou hlodavci a jiní ptáci. Samice se o svá mláďata pečlivě stará. Bedlivě střeží hnízdo a bez váhání napadne každého, kdo by se k němu přiblížil, dokonce i člověka.

8 otázky: Jak se nazývá největší sova? Která sova je naopak nejmenší?
Je to výr velký. Jak se nazývá největší sova? Která sova je naopak nejmenší? Kdy sovy loví? Čím se sovy živí? Kde převážně žijí? Odlétají do teplých krajin? Čím se sovy liší od jiných dravců? Kulíšek. Sovy loví pouze v noci. Živí se lovem savců nebo jiných ptáků. Žijí ve skalách nebo v lesích. Ne, zůstávají celý rok. Oči sov směřují dopředu, létají velmi potichu, mají výborný sluch a dokáží otočit hlavu dozadu. Nestaví si vlastní hnízda. Loví jen v noci.

9 použitý materiál: Obrázek č. 1 - LIŠKA, Vít. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 2 - DE:USER:SOFTEIS. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 3 - MIKOŁAJEWSKI, Artur. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 4 - OVESIIMSEN. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 5 - MECNAROWSKI, Martin. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č MECNAROWSKI, Martin. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek č. 7 - BARTBBLOM. Wikimedia Commons [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,"

Podobné prezentace


Reklamy Google