Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LICHTENŠTEJNSKO Denisa Vodrážková – 5. A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LICHTENŠTEJNSKO Denisa Vodrážková – 5. A."— Transkript prezentace:

1 LICHTENŠTEJNSKO Denisa Vodrážková – 5. A

2 VLAJKA A ZNAK

3 INFORMACE Sousedé: Švýcarsko,Rakousko Hlavní město: Vaduz
Další města:Schaan, Balzers, Triesen, Eschen, Mauren, Triesenberg Počet obyvatel: Jazyk: němčina Nejvyšší bod:Grauspitz (2 599 m.n.m.) Rozloha:160 km2 Měna: Švýcarský frank Řeka:Rýn

4 Grauspitz

5 Historie Lichtenštejnské dějiny jsou úzce spjaty s dějinami Českého království. Rod Lichtenštejnů žil ve valticko-lednickém regionu od dvanáctého století až do roku V osmnáctém století tento rod zakoupil za rýnských zlatých panství v dnešním Lichtenštejnsku (hrabství Vaduz a Schellenberg), ale jejich hlavním sídlem byla nadále Morava a zemičku pod Alpami spravovali regenti. Do Vaduzu se jako první kníže přestěhoval až František Josef II. Za Napoleona byla země součástí Rýnského spolku, po jeho zániku Německého spolku. Když byl tento spolek roku zrušen, stal se z Lichtenštejnska konečně samostatný stát, i když pod rakouskou (rakousko-uherskou) ochranou. Po I. světové válce zesílila jeho vazba na Švýcarsko a od roku 1924 je v celní unii se Švýcarskem. V srpnu roku přistoupila Lichtenštejnská vláda ke zrušení anonymních bankovních účtů v rámci probíhající revize legislativy, jejímž smyslem je zpřísnit opatření proti praní špinavých peněz a která by měla vstoupit v platnost počátkem roku

6 Dějiny a politika Jméno Lichtenštejnska pochází, dnes jako jediné země na světě, od šlechtického rodu, a jeho jméno zase od hradu Lichtenštejnu v Rakousku, na pokraji Vídeňského lesa, poprvé písemně zmíněného roku Lichtenštejnové jej opustili kolem roku Lichtenštejnové vlastnili rozsáhlé statky v českých zemích, zejména na Moravě – Adamov, Branná, Břeclav, Bučovice, Moravská Třebová, Moravský Krumlov, Lednice, Litovel, Plumlov, Valtice, Velké Losiny, Zábřeh na Moravě, ve Slezsku např. Krnov a známé paláce v Olomouci, a Praze. Rodinná hrobka Lichtenštejnů se nachází ve Vranově u Brna u tamního poutního kostela Narození Panny Marie. Moravské a české majetky byly členům rodiny kvůli jejich německé národnosti vyvlastněny po druhé světové válce. Lichtenštejnská knížata dosud užívají titul knížat opavských a krnovských.

7 SPOLEČENSTVÍ:LICHTENŠTEJNSKO JE ROZDĚLENO MEZI 11 SPOLEČENSTVÍ
Vaduz Schaan Balzers Triesen Eschen Mauren Triesenberg Ruggell Gamprin Schellenberg Planken

8 PAMÁTKY HRAD LICHTENŠTEJNŮ

9 HRAD LICHTENŠTEJNŮ

10 Město Vaduz

11 Vodstvo Hlavním vodním tokem Lichtenštejnska je Rýn, který spolu se svými přítoky odvodňuje většinu země. Nejvodnatější bývá ve vrcholném létě díky častým dešťům a tání ledovců. V minulosti se často rozvodňoval a působil velké škody, proto byl na mnoha místech zregulován přehradami a také byl vybudován odvodňovací kanál, který se táhne paralelně s Rýnem a odvádí přebytečnou vodu z rozbahněné údolní nivy. Důležitá je i alpská říčka Samina, která protéká stejnojmenným údolím mezi 2 hlavními hřbety země.

12 Hospodářství V průmyslu a výrobě pracuje 597 firem z nichž většina jsou závody s méně než 50ti zaměstnanci a výroba je silně diverzifikována. Nejdůležitější oblasti jsou strojírenská výroba – přesné stroje, stroje, nástroje, vybavení (Hilti), automobilové komponenty (ThyssenKrupp Presta), zubařské vybavení a potřeby (Ivoclar Vivadent), zpracování potravin (Hilcona Schaan), elektronika (Unaxis Balzers).

13 Kultura a sport Bohatství Lichtenštejnska podporuje pestrý kulturní a sportovní život.

14 Doprava Doprava je silniční a železniční. Lichtenštejnsko nemá vlastní letiště, nejbližší je ve švýcarském Zürichu.

15 LICHTENŠTEJNSKÝ PALÁC

16 LICHENŠTĚJSKÝ PALÁC

17 mapa

18 A TO JE KONEC!


Stáhnout ppt "LICHTENŠTEJNSKO Denisa Vodrážková – 5. A."

Podobné prezentace


Reklamy Google