Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware počítače Autor: Radek Mareška Anotace: Žák se seznámí se základním úložným zařízením počítače. Klíčová slova: HDD, SATA, PATA, gigabajt, terabajt Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 5. – 9. ročníku Datum vzniku DUM: 14.4.2013

2 Pevný disk počítače slouží k ukládání a čtení dat. Za data považujeme: Dokumenty, obrázky, multimediální soubory atd. Vnější části pevného disku: Kryt pevného disku - brání průniku prachu a vlhkosti pro dlouhou životnost - obsahuje důležité informace o výrobci, druhu, kapacitě, nastavení Elektrický konektor - skrze tento konektor se disk napájí napětím 12 a 5V - při zapnutí počítače je pevný disk ihned v provozu Datový konektor - tímto konektorem proudí data do řadiče k dalšímu zpracování Otvory pro montáž do počítačové skříně - disk je vybaven šesticí otvorů Pevný disk počítače slouží k ukládání a čtení dat. Za data považujeme: Dokumenty, obrázky, multimediální soubory atd. Vnější části pevného disku: Kryt pevného disku - brání průniku prachu a vlhkosti pro dlouhou životnost - obsahuje důležité informace o výrobci, druhu, kapacitě, nastavení Elektrický konektor - skrze tento konektor se disk napájí napětím 12 a 5V - při zapnutí počítače je pevný disk ihned v provozu Datový konektor - tímto konektorem proudí data do řadiče k dalšímu zpracování Otvory pro montáž do počítačové skříně - disk je vybaven šesticí otvorů 1 2 3 4 Poznámka: Popisovaný disk je typem SATA, nejpoužívanějším typem pevných disků stolních počítačů. 1 2 3 4 4 4

3 Pevný disk počítače slouží k ukládání a čtení dat. Dalšími typy pevných disků jsou starší „PATA“ a nejnovější „SSD“ disky. Vnitřní části pevného disku: Diskové plotny - diskových ploten je v disku několik (1-12) - obsahují veškerá data v počítači - data jsou uložena pomocí magnetického záznamu Čtecí a záznamová hlavička - zapisuje a čte magnetickou vrstvu diskových ploten - na každou plotnu připadají dvě hlavičky Vrchní část motoru disku - u běžných PC motor roztáčí plotny do 7200 ot/min - u notebooků motor roztáčí plotny do 5400 ot/min - u serverů motor roztáčí plotny do 10000 ot/min Pevný disk počítače slouží k ukládání a čtení dat. Dalšími typy pevných disků jsou starší „PATA“ a nejnovější „SSD“ disky. Vnitřní části pevného disku: Diskové plotny - diskových ploten je v disku několik (1-12) - obsahují veškerá data v počítači - data jsou uložena pomocí magnetického záznamu Čtecí a záznamová hlavička - zapisuje a čte magnetickou vrstvu diskových ploten - na každou plotnu připadají dvě hlavičky Vrchní část motoru disku - u běžných PC motor roztáčí plotny do 7200 ot/min - u notebooků motor roztáčí plotny do 5400 ot/min - u serverů motor roztáčí plotny do 10000 ot/min Poznámka: Pevný disk je citlivý na nárazy. Při nešetrném zacházení se může hlavička dotknout plotny a tím znehodnotit uložená data. 1 2 3 1 2 3

4 Přenosný pevný disk Přenosný pevný disk je oblíbeným doplňkem a běžnou výbavou domácností. Slouží ke skladování a přenášení dat (nejčastěji multimédií), se kterými nepracujeme často. Lze jej připojit téměř ke každému počítači a notebooku prostřednictvím rozhraní USB. Přenosný pevný disk Přenosný pevný disk je oblíbeným doplňkem a běžnou výbavou domácností. Slouží ke skladování a přenášení dat (nejčastěji multimédií), se kterými nepracujeme často. Lze jej připojit téměř ke každému počítači a notebooku prostřednictvím rozhraní USB. Hard Disk Drive Serial Advanced Technology Attachment Parallel Advanced Technology Attachment Solid-State Drive Hard Disk Drive Serial Advanced Technology Attachment Parallel Advanced Technology Attachment Solid-State Drive Obecná zkratka pro pevný disk Nejpoužívanější model přenosu dat Starší model přenosu dat Nejnovější model přenosu dat, bez pohyblivých částí Obecná zkratka pro pevný disk Nejpoužívanější model přenosu dat Starší model přenosu dat Nejnovější model přenosu dat, bez pohyblivých částí HDD SATA PATA SSD HDD SATA PATA SSD Významní výrobci pevných disků Seagate, Western Digital, Fujitsu Siemens, Toshiba Významní výrobci pevných disků Seagate, Western Digital, Fujitsu Siemens, Toshiba Parametry pevných disků Fyzická velikost pevných disků v palcích (3,5“ pro osobní PC, 2,5“ pro notebooky nebo přenosné USB disky) Kapacita udávaná v GB (gigabajtech) nebo v TB (terabajtech) Přenosové rychlosti v MB/s (megabajtů za sekundu) Rotační rychlost diskových ploten v ot/min (počet otáček za minutu) Parametry pevných disků Fyzická velikost pevných disků v palcích (3,5“ pro osobní PC, 2,5“ pro notebooky nebo přenosné USB disky) Kapacita udávaná v GB (gigabajtech) nebo v TB (terabajtech) Přenosové rychlosti v MB/s (megabajtů za sekundu) Rotační rychlost diskových ploten v ot/min (počet otáček za minutu)

5 1. Vypiš vnější části pevného disku. 2. Vypiš vnitřní části pevného disku. 3. V jakých jednotkách se udává kapacita pevných disků? 4. V jakých jednotkách se udává rotační rychlost diskových ploten? 5. K čemu slouží kryt pevného disku? 6. Jaké znáš výrobce pevných disků? 1. Vypiš vnější části pevného disku. 2. Vypiš vnitřní části pevného disku. 3. V jakých jednotkách se udává kapacita pevných disků? 4. V jakých jednotkách se udává rotační rychlost diskových ploten? 5. K čemu slouží kryt pevného disku? 6. Jaké znáš výrobce pevných disků? Závěrečný test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Mareška. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware."

Podobné prezentace


Reklamy Google