Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Živá příroda ve škole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Živá příroda ve škole"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Živá příroda ve škole
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/ Datum : Téma : Ryby Název : Akvarijní ryby Ročník : 2.-5. Autor : Dagmar Rolencová

2 Anotace Materiál je určen jako doplněk učiva
Přírodovědy 4. ročník - ekosystém rybník, ČaJS 3. ročník – obratlovci.

3 Akvarijní ryby

4 Akvaristika - historie
Okrasný chov ryb poprvé doložen v Číně - r.1163 založen chovný rybník pro zlaté rybky 16. – 17. stol. – Čína- chov zlatých rybek v porcelánových nádobách 17. stol. – Evropa – Nizozemí r – Francie – popularita chovu zlatých rybek – madame de Pompadour Chov akvarijních rybek se rozvinul v Evropě v pol. 19. stol.

5 Neonka obecná Paracheirodon innesi
Potravu hledají u kamenů a kořenů u dna. Původ – pramenité vody Amazonie. Využívají spodní část akvária. Plavou v hejnech. Patří mezi nejodolnější rybky.

6 Živorodka duhová- (Paví oko) Poecilia reticulata
Původ – sever Jižní Ameriky po Brazílii, Trinidad, Barbados Žije v hejnech. Rodí živá mláďata – až 24. Žije i v čisté slané vodě. Plave v horních částech akvária.

7 Tetra červenohlavá Hemigrammus rhodostomus
Původ – Jižní Amerika – řeky Amazonka, Purus, - Rio Negro Má ráda méně světla. Plave v horní a střední části akvária. Je všežravec. Nenáročná ryba.

8 Mečovka červená Ada Xiphophorus helleri Ada Red
Původ – Mexiko, Guatemala Plave ve všech vrstvách akvária. Nakladené jikry již obsahují vyvinuté jedince, které ihned protrhávají blánu a plavou. Samička často většinu mláďat sní.

9 Parmička čtyřpruhá Barbus tetrazona
Původ – Asie – Thajsko, Sumatra, Borneo Plave v celém akváriu. Žijí v hejnech (8 a více), při menším počtu ukusují pomalejším jedincům ploutve. Rychlá a aktivní rybka.

10 Gavúnek diamantový Melanotaenia praecox
Původ Nová Guinea Plave v celém akváriu, lépe chovat v hejnu. Všežravec. Klidná a mírumilovná ryby. Rodiče mláďata nepožírají.

11 Krunýřovec Ancistrus Původ – Amazonie Pohybuje se u dna akvária.
Čistič akvária – živí se řasami. Má přísavnou tlamku - udrží se na stěně. Samci mají na hlavě výrůstky.

12 Zajímavosti R. 1954 otevřeno první veřejné akvárium v Praze.
ČR patří k největším vývozcům akvarijních ryb. Největší akvárium na světě – Atlanta – USA - obsahuje 30 milionů litrů vody. Největší mořské akvárium v ČR - Praha – Výstaviště. Největší sladkovodní akvárium v ČR - Obří akvárium – Hradec Králové.

13 Pravidla akvaristiky Akvárium jednoduché, prostorné, nahoře i dole stejně široké. A. chráníme před přímým sluncem. Nepřekrmujeme. Výměna vody – 1x za 14dní, ¼ vody. Akváriu a rybkám dopřej klid. Zvol druhy ryb, které si neškodí.

14 Pracovní list Napiš alespoň tři názvy ryb chovaných ve školním akváriu:__________________________________________ Která z uvedených ryb může žít i ve slané vodě? ______________________ Která z uvedených ryb rodí malé rybičky? _________________ Který druh ryb se choval v domácím prostředí v porcelánových nádobách jako první? __________________ Jak často bychom měli vyměňovat vodu v akváriu? ___________ Kde najdeme největší akvárium na světě a v ČR svět: ______________ ČR: ________________

15 CITACE OBRÁZKŮ Slide 2: obr.1: CORPSE89. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr.2: SANNSE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: obr.3: ANANDARAJKUMAR. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 4: CORPSE89. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 5: JDIEMER. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 6: LERDSUWA. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 7: BASTET78. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 Slide 8: ANANDARAJKUMAR. wikipedia. cz [online]. [cit. 7. 4. 2013]
Slide 8: ANANDARAJKUMAR. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 9: SPEKKING, Raimond. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Slide 10: SANNSE. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Název projektu: Živá příroda ve škole"

Podobné prezentace


Reklamy Google