Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa Číslo DUM: III/2/FY/2/3/14 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing. Markéta Střelcová Anotace: Žák se seznámí s tím, co to je lupa, jaké má využití a jaké jsou možnosti zvětšení pozorovaného předmětu. Klíčová slova: lupa, zvětšení, čočka, ohnisko Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 9. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Lupa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Markéta Střelcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Zorný úhel Jak je možné, že předmět, který je od nás vzdálený se nám zdá malý, i když ve skutečnosti je velký. K posouzení vzdálenosti a velikosti pozorovaného předmětu nám slouží zorný úhel, pod kterým je předmět pozorován. Jedná se o úhel mezi paprsky, které vycházejí z krajních bodů předmětu a vnikají do oka. Vzdaluji-li láhev od oka, zmenšuje se zorný úhel.

4 Lupa Je to čočka, která se používá k optickému zvětšení pozorovaného předmětu. Ohnisková vzdálenost lupy je menší než 25 cm. Pomocí lupy můžeme dosáhnout až dvacetinásobného zvětšení, nejběžnější je 5 – 12 násobné zvětšení.

5 Princip lupy Předmět musíme umístit mezi čočku a její předmětové ohnisko. Lupa zvětšuje zorný úhel pozorovaného předmětu. Získáme obraz předmětu, který je ZVĚTŠENÝ, neskutečný a přímý. Pozorování stejného předmětu s lupou Pozorování předmětu bez lupy Pozorování předmětu bez lupy

6 Využití lupy Nejčastěji nám lupa slouží ke zvětšení pozorovaného předmětu ( např. k pozorování rostlin, živočichů, čtení drobných textů atd. ). Může jí také použít k založení ohně, správným nastavením lupy se paprsky dopadající ze Slunce na čočku koncentrují na malém místě a může dojít ke vzniku ohně.

7 Otázky a úkoly: Co to je zorný úhel?
Jedná se o úhel mezi paprsky, které vycházejí z krajních bodů předmětu a vnikají do oka. 2. Kam se umisťuje předmět, který pozorujeme lupou? Předmět musíme umístit mezi čočku a její předmětové ohnisko. 3. Jaké zvětšení můžeme dosáhnou při pozorování lupou? Pomocí lupy můžeme dosáhnout až dvacetinásobného zvětšení, nejběžnější je 5 – 12 násobné zvětšení. 4. Jaké vlastnosti má obraz předmětu vytvořený při pozorování lupou? Obraz předmětu, který je zvětšený, neskutečný a přímý. 5.Uveďte příklady využití lupy. Nejčastěji se používá k pozorování drobných předmětů.

8 Použité zdroje: PAJS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PAJS. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: REITER, Michal. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lupa"

Podobné prezentace


Reklamy Google