Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055."— Transkript prezentace:

1 projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055 Datum : 23.11.2013 Téma : Ptáci Název : Zebřička pestrá Ročník : 6.- 9. Autor : Mgr. Jan Šváb

2 Anotace Tento digitální vzdělávací materiál (DVM) bude sloužit jako doplňkový materiál k výuce přírodopisu v 6., 7. a 8.ročníku v rámci učiva:,,Vývoj, vývin a systém živočichů´´,,Významní zástupci jednotlivých skupin živočichů - strunatci (paryby, ryby, obojživelníci, plazi, ptáci)´´,,Rozšíření, význam a ochrana živočichů´´,,Projevy chování živočichů´´,,Stavba těla, stavba a funkce jednotlivých částí těla´´ Zdroj témat: ŠVP Škola pro každého č.j. 27/2007/b/upravená verze

3 Zebřička pestrá ( Taeniopygia guttata)

4 Hierarchie živočichů – zebřička pestrá Říše – živočichové (Animalia) ↓ Kmen – strunatci (Chordata) ↓ Podkmen – obratlovci (Vertebrata) ↓ Třída – ptáci (Aves) ↓ Podtřída - letci (Neognathae) ↓ Řád – pěvci (Passeriformes) ↓ Čeleď – astrildovití (Estrildidae) ↓ Rod – zebřička (Taeniopygia)

5 Vzhled a způsob života Délka – 10 cm Výskyt:  stepi se stromy a keři  v blízkosti vody a lidských obydlí Hnízdo:  v dutinách stromů, keřích, ale i na římsách budov Zebřička pestrá se dožívá 5 let (v zajetí) až 15 let(v přirozeném prostředí).

6 Samec a samice Samci i samice mají zhruba stejnou velikost. Samec má ale oranžově zbarvené líce a červený zobák (samice oranžový). Jeho tělo má i výraznější černobílý vzor. samec samice

7 Rozšíření zebřičky pestré Výskyt:  Austrálie (mimo chladné a vlhké oblasti) – zde forma australská  Indonésie – zde forma ostrovní (ta je menší) Rozšířena člověkem do:  Portugalska  Puerto Rica  USA Zebřička pestrá je oblíbený klecový pták.

8 Potrava Zebřička pestrá je převážně semenožravá (zobák přizpůsobený k odstranění slupky). Potrava:  obilí  tráva  ovoce a zelenina (např. okurky, jablka, banány, aj.)  vaječné skořápky (jsou zdrojem minerálů)

9 Rozmnožování a mláďata Zebřička pestrá je pohlavně dospělá v 8 měsících. Klade 2-7 vajec, nejčastěji však 5. K líhnutí dochází po 14-16 dnech. Mláďata mají většinou šedou nebo bílou barvu. Jejich zobák je černý. Zbarvení mláďat se začíná měnit zhruba okolo 2. měsíce. Zcela dospělá jsou ve 3 měsících. Zebřičky jsou výborní rodiče, střídají se v sezení na hnízdě a shánění potravy.

10 Citace obrázků Slide 3: PERIPITUS. Wikipedia.org [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Taeniopygia_guttata_-_profile_- _dundee_wildlife_park.jpg Slide 4: PERIPITUS. Wikipedia.org [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Taeniopygia_guttata_-_front_view_- _dundee_wildlife_park.jpg Slide 6: VAN BRUGGEN, Maurice. Wikipedia.org [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Taeniopygia_guttata.JPG Slide 6: VAN BRUGGEN, Maurice. Wikipedia.org [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Zebra_finch_female.JPG Slide 7: ARPINGSTONE. Wikipedia.org [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Zebra_finch_arp.jpg Slide 9: MARTYBUGS. Wikipedia.org [online]. [cit. 24.11.2013]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Zebrafinchchicks.jpg


Stáhnout ppt "Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/02.0055."

Podobné prezentace


Reklamy Google