Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Je možné cestovat v čase?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Je možné cestovat v čase?"— Transkript prezentace:

1 Je možné cestovat v čase?
doc. RNDr. Pavel Krtouš, Ph.D.

2 Skrze černou díru? Úvahy o takzvaných červích dírách, které umožňují překonat v krátkém čase velké vzdálenosti a dostat se třeba i do minulosti, se datují už od roku Z Einsteinovy obecné teorie relativity tehdy jejich existenci odvodil německý badatel Ludwig Flamm.

3 Skrze černou díru? Původně fyzikové existenci takovýchto prostoročasových tunelů odvozovali od černých děr. Podle základních fyzikálních zákonů je zřejmé, že pokud existují černé díry, do nichž mohou věci padat, ale nemohou se dostat ven, musí existovat i jiné objekty, ze kterých mohou věci vycházet, ale nemohou se dostat dovnitř. Můžeme jim říkat bílé díry.

4 Skrze černou díru? Bylo by tedy možné, aby někdo skočil na jednom místě do černé díry, a aby se jiném místě dostal bílou dírou ven. Ideální metoda pro dálkové kosmické lety.

5 Přežijí jen částice Stephen Hawking
"Je mi líto, že zklamu zájemce o podobný způsob vesmírné turistiky, ale takový scénář by nefungoval. Skočíte-li do černé díry, roztrhá vás to na kusy. Je pravda, že v určitém smyslu budou částice tvořící vaše tělo přeneseny do jiného vesmíru. Asi vás však neuspokojí, že částice vašeho těla přežijí, pokud z vás černá díra udělá špagetu." Stephen Hawking

6 Již v gravitačním poli Slunce jsou slapové síly zodpovědné například za rozpad komet.
V těsné blízkosti černé díry s hmotností Slunce, již bude rozdíl mezi gravitační silou působící na hlavu a nohy tak velký, že by kosmonaut nepřežil.

7 Červí díra - propojení různých vesmírů
Červí díry, v nichž je čas a prostor zakřiven tak, že teoreticky umožňuje nebývalé způsoby cestování – jak v prostoru, tak v čase – však podle výpočtů zřejmě mohou existovat. Jsou to jakési spojky propojující různé vesmíry či různá místa téhož vesmíru.

8 Červí díra - propojení různých vesmírů
Dva vesmíry si lze představit jako dva listy papíru. V každém vystřihnete malou dírku a vzniklé dva otvůrky přiložíte těsně k sobě. Každý papír vám pak představuje jeden svět a přiložené otvory propojení mezi nimi – červí díru.

9 U takového spojení je však důležité nejen kde vyústí, ale také kdy.
Pokud červí díra spojuje místa v různých časech, dostaneme stroj času.

10 Nejen autoři vědeckofantastické literatury se proto zabývají otázkou, co by se stalo, kdyby se člověk dostal do minulosti? Vždyť teoreticky by takový cestovatel mohl ovlivnit i třeba okolnosti svého narození tak, aby se vůbec nenarodil!

11 Červí díra - propojení různých vesmírů
Je nutno čelit zmíněné možnosti, že důsledek pozmění svojí příčinu. Například kulka, která je skrze červí díru přemístěna do minulosti a zničí pistoli, ze které má teprve vylétnout.

12 Červí díra - propojení různých vesmírů
Zákony přírody jsou tak chytře uspořádané, že vždy zabrání paradoxům. Ve zmíněném případě bude dráha střely odchýlena proti našemu očekávání a kulka tak zasáhne pistoli pouze částečně. Právě to způsobí námi neočekávanou odchylku dráhy.

13 Podobným způsobem řešené realističtější situace obsahující cestováním lidí do své vlastní minulosti byly zajímavě vykresleny např. v úspěšném filmu Terryho Gilliama „12 opic“.


Stáhnout ppt "Je možné cestovat v čase?"

Podobné prezentace


Reklamy Google