Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s elektrováním těles při vzájemném dotyku. Naučí se, jak na sebe vzájemně zelektrovaná tělesa působí. Seznámí se s pojmem elektrické pole a jeho účinky. Klíčová slova: Elektrování při vzájemném dotyku, elektrický náboj, přitažlivá a odpudivá elektrická síla, elektrické pole. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6. ročníku Datum vzniku DUM: 6.8.2013

2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3  Už ve starověku pozorovali projevy přitažlivých a odpudivých sil mezi zelektrovanými tělesy.  My se s těmito jevy setkáváme v běžném životě.  Při česání hřebenem, při svlékání svetru, přiblížíme-li vlasy k televizní obrazovce, atd.  Elektrostatika se využívá např. v kopírkách, laserových tiskárnách, v elektrostatických filtrech.

4 ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU  Třením se tělesa zelektrují. Síle, kterou se přitahují nebo odpuzují, říkáme elektrická síla. Např. a) Zelektrování vlasů při česání hřebenem Náboj vlasů – kladný Náboj hřebene – záporný Přitahují se elektrickou silou.

5 b) Zelektrování igelitových desek a papíru Náboj desek – záporný Náboj papíru – kladný Přitahují se elektrickou silou. c) Zelektrování igelitových proužků Náboj proužků – záporný Odpuzují se elektrickou silou.

6 d) Zelektrování igelitových proužků a papíru Náboj proužků – záporný Náboj papíru – kladný Proužky se vzájemně odpuzují elektrickou silou. Papír a proužky se vzájemně přitahují elektrickou silou

7 e) Nabité CD a papírové odřezky Náboj CD – záporný Náboj papírků – kladný Přitahují se elektrickou silou. f) Nabité plastové pravítko a papírové odřezky Náboj pravítka – záporný Náboj papírků – kladný Přitahují se elektrickou silou.

8  Třením se některá tělesa zelektrují (nabijí se), mají elektrický náboj.  Platí, že některá zelektrovaná tělesa se odpuzují, některá přitahují elektrickou silou.  Existují dva druhy elektrického náboje: - Kladný náboj - Záporný náboj Platí: Tělesa zelektrovaná nesouhlasnými náboji se vzájemně přitahují elektrickou silou (obrázek (a,b,d,e,f)) Tělesa zelektrovaná souhlasnými náboji se vzájemně odpuzují elektrickou silou (obrázek (c))

9 + Platí: Tělesa zelektrovaná nesouhlasnými náboji - vzájemně se přitahují elektrickou silou Tělesa zelektrovaná souhlasnými náboji - vzájemně se odpuzují elektrickou silou -

10  Vezmeme si model elektroskopu a plastovou tyč. Třením tyč nabijeme a přiložíme k ručičce elektroskopu, ale nedotkneme se jí. Ručička se vychýlí. Po oddálení se vrátí zpátky.  Elektrická síla působí i na dálku.

11 Zapamatujte si  Kolem každého zelektrovaného tělesa existuje elektrické pole.  V tomto elektrickém poli působí na zelektrovaná tělesa přitažlivá, nebo odpudivá elektrická síla.

12 Otázky a úkoly: 1. Jak můžeme zelektrovat těleso? Např. třením. 2. Uveď příklady zelektrovaných těles. Vlasy a hřeben při česání, igelitové desky a papír, nabitá plastová tyč, atd. 3. Jaké druhy elektrického náboje existují? Kladné a záporné. 4. Jak na sebe mohou zelektrovaná tělesa působit? Přitažlivou nebo odpudivou elektrickou silou. 5. Kdy na sebe zelektr. tělesa působí přitažlivou silou? Pokud jsou nabita nesouhlasnými náboji. 6. Kdy na sebe působí zelektr. tělesa odpudivou silou? Pokud jsou zelektrovaná souhlasnými náboji. 7. Co existuje kolem každého zelektrovaného tělesa? Elektrické pole.

13 PEDIADEEP. wikimedia: CD s papírky [online]. [cit. 28.7.2013]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paper_shavings_attracted_by_charged_cd.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paper_shavings_attracted_by_charged_cd.jpg Ostatní obrázky autor.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické."

Podobné prezentace


Reklamy Google