Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ženské pohlavní ústrojí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ženské pohlavní ústrojí"— Transkript prezentace:

1 Ženské pohlavní ústrojí
Dagmar Šťastná

2 Schéma Scheme female reproductive system-csVolné dílo
derivative work: Faigl.ladislav

3 Ženské pohlavní orgány
1 vejcovody 2 močový měchýř 3 stydká kost 4 bod G 5 klitoris 6 močovod 7 pochva 8 vaječník 9 tračník 10 děloha 11 poševní klenba 12 poševní hrdlo 13 konečník 14 řitní otvor (anus) Autor: lateral nolabelCC BY-SA 3.0

4 Ženské pohlavní orgány se dělí na vnější a vnitřní.
Mezi vnější pohlavní orgány patří venušin pahorek, poševní vchod, malé a velké stydké pysky a klitoris (poštěváček). Mezi vnitřní pohlavní orgány patří pochva, děložní čípek, děloha, vejcovody a vaječníky. Po obou stranách dutiny břišní jsou umístěny VAJEČNÍKY. Jsou to dva orgány velikosti švestky.

5 V době narození je ve vaječníkách 400 000 tzv. primárních folikulů
V době narození je ve vaječníkách tzv. primárních folikulů. Tyto folikuly začínají dozrávat po začátku puberty. Zhruba jednou za měsíc se jedno zralé vajíčko uvolní. VAJÍČKO putuje do VEJCOVODŮ a dále do DĚLOHY. Uvolnění vajíčka se nazývá OVULACE. Během této doby je největší pravděpodobnost otěhotnění. Pokud je vajíčko oplodněno mužskou spermií, uhnízdí se v zesílené části děložní sliznice a začíná vývoj zárodku.

6 Pokud nedojde k oplodnění, vajíčko se rozloží a vyloučí
Pokud nedojde k oplodnění, vajíčko se rozloží a vyloučí. Asi po dnech potom nastanou změny v děložní sliznici a její vrchní vrstvy se začínají odlučovat. Nastává krvácení, které je tvořeno krví, částečkami děložní sliznice a poševním sekretem. Menstruační tekutina vychází pochvou ven. Tento proces se nazývá MENSTRUACE. Děložní sliznice se začíná obnovovat a pod vlivem hormonů uzrává ve vaječníku nové vajíčko. Celý proces se začíná opakovat. Doba od prvního dne menstruace do začátku další menstruace se nazývá MENSTRUAČNÍ CYKLUS.

7 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmno%C5%BEovac%C3%AD_soustava


Stáhnout ppt "Ženské pohlavní ústrojí"

Podobné prezentace


Reklamy Google