Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

vypracoval-Martin Vítů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "vypracoval-Martin Vítů"— Transkript prezentace:

1 vypracoval-Martin Vítů
Plíce vypracoval-Martin Vítů

2 Rakovina plic Nejčastějším příznakem rakoviny plic je kašel.
Může být více dráždivý, hemoptýza. Výpotek provází však i jiné nádory (prsu, žaludku), srdeční selhání nebo plicní embolii. Rostoucí nádor může začít utlačovat cévní stěnu horní duté žíly a tím bránit dostatečnému průtoku krve do pravé síně srdeční. Pak se otokem  obličeje a paže, kašlem a záchvatovitou, zpravidla noční, dušností projeví tzv. syndrom horní duté žíly. Způsobuje také bolest hlavy, dysfagii (porucha polykání) nebo synkopu (náhlá a krátkodobá ztráta vědomí).

3 onemocnění plic Azbestóza - Zjizvení plic způsobené vdechováním azbestových vláken, způsobuje dušnost a nakonec vede ke smrti. Bronchitida - Zánět průdušek, spojujících plíce s prů Emfyzém - Těžká dušnicí, způsobuje kašel s hojným vykašláváním. Častější u kuřáků a lidí žijících ve znečištěných oblastech. Emfyzém - Těžká dušnost způsobená nevratným poškozením plicních sklípků kouřením. Plicní edém - Těžká dušnost způsobená tekutinou v plicích. Pneumokonióza - Těžké poškození plic u horníků, způsobené zjizvením plicních sklípků po vdechování uhelného prachu.

4 Transplantace plic Transplantace plic je přenesení celého orgánu, nebo jeho části z těla dárce do těla příjemce. Plíce se někdy, společně se srdcem a mozkem, řadí k životně důležitým orgánům, bez kterých není možné přežívat. Jsou místem, kde dochází k výměně dýchacích plynů mezi vzduchem a krví a zajišťují tak zásobování organismu kyslíkem a odstraňování škodlivého oxidu uhličitého. V některých případech je však již poškození plicní tkáně tak rozsáhlé, že se nepodaří plíce žádnou dostupnou léčbou zachránit a je třeba přistoupit k jejich náhradě. 

5 Konec


Stáhnout ppt "vypracoval-Martin Vítů"

Podobné prezentace


Reklamy Google