Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Muzeum Šumavy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Muzeum Šumavy."— Transkript prezentace:

1 Muzeum Šumavy

2 Kašperské Hory je malebné městečko na Šumavě, k jehož malebnosti největší měrou přispívá náměstí. Zde, mimo jiné, najdeme i muzeum, což v dnešních dobách není nic až tak mimořádného, protože nějakým muzeem se pokouší pyšnit kdejaká vesnice. Přiznejme si, ničím mimořádným v tomto smyslu nejsou ani šumavská muzea jako taková, protože je najdeme i v jiných městech, například v nedaleké Sušici. Nicméně Muzeum Šumavy v Kašperských Horách by si však jejich návštěvník neměl nechat ujít, což říkáme s plnou vážností, protože jsme si je prošli a byli ohromeni množstvím a kvalitou exponátů. Je to takové národní muzeum tamního kraje, sice menší, přesto o kraji hodně vypovídající. Můžete navštívit tři podlaží plná gotických Madon, barokních plastik, šumavského skla, betlémů, maleb na sklo a další lidová umění, vybavení domácností a malých dílen, k vidění je také velké množství vycpaných zvířat, ptáků i hmyzích hnízd. Uvidíte též zvláštnost Šumavy, resp. Bavorského lesa, totiž umrlčí prkna (Totenbrett) O nich ostatně náš web pojednává v cestopisné sekci poměrně detailně. Takže chutě klikejte…

3 Skulptury

4 Jedná se v drtivé většině o zpodobnění světců, zejména madon a Ježíše Krista.

5

6 Sv. Barbora a sv. Kateřina Mistr Oplakávání Krista ze Zvíkova

7 Panna Maria s Ježíškem ((Assumpta) Mistr Oplakávání Krista ze Zvíkova
Větší archa z Kašperských Hor

8 Sv. Anna z Nemilkova (Ze skupiny Sv. Anna Samotřetí)
Dřevo se zbytky Ppolychromie Konec 15. století, jihozápadní Čechy

9 Ukřižovaný Kristus z Kašperských Hor
Mistr Oplakávání Krista ze Zvíkova

10 Sv. Anna vyučuje Pannu Marii Polychromovaná dřevořezba ze Sušicka
Lidová práce, 19. století

11 Polychromovaná dřevořezba
Svatý Jan Nepomucký Polychromovaná dřevořezba Svatý Augustin, lipové dřevo

12 Fauna

13

14 Expozice fauny je velmi rozsáhlá, od lesní zvěře až po malé dravce a hlodavce, mimořádně různorodá je přehlídka ptactva dravého, vodního i zpěvného, nechybí ani ryby, hmyz, ba ani jeho hnízda – níže je sršní.

15

16

17

18 Sklářství Sklářství bylo v kraji velmi rozšířeným způsobem obživy, ale i odvětvím lidské činnosti, produkující nejen užitné, nýbrž i pozoruhodné umělecké předměty mimořádné hodnoty. Kdo by chtěl vidět servisy ze skla nejrůznějších barev, nebo dokonce funkční skleněné housle, ten musí do Kašperek, my jsme v důsledku skomírající baterie , bohužel, vyfotili jen jednu ukázku, obraz Krista na skle z 19. století, pořízený technikou egiomisé, z Tuškova u Kašperských hor.

19 Užitné předměty, nábytek, stroje…

20

21

22

23

24

25 A nakonec ještě fragment numismatického pokladu nalezeného ve výkopu pod chodníkem v Kašperských Horách (nejstarší mince rozsáhlého souboru)

26 K O N E C


Stáhnout ppt "Muzeum Šumavy."

Podobné prezentace


Reklamy Google