Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času Číslo DUM: III/2/FY/2/1/12 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich měření Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s měřidly času(hodinami). Naučí se měřit čas pomocí hodin. Klíčová slova: Sluneční hodiny, přesýpací hodiny, vodní hodiny, hodinky, kyvadlové hodiny, chronometr, atomové hodiny, metronom, svíčkové hodiny. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Měření času Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Čas se měří pomocí ,,hodin“
Měření času je pro člověka velmi důležitou činností. S moderní civilizací roste potřeba měřit čas stále přesněji. Je to činnost běžného života. Hodiny jsou zařízení, určené k měření času. Čas se na nich indikuje pomocí ručiček na ciferníku nebo číselným displejem. Čas můžeme měřit dvojím způsobem 1. přímým pozorováním rovnoměrného pohybu 2. počítáním pravidelně se opakujících pohybů Historie určování času V minulosti se k určování času používaly přírodní jevy, které se pravidelně opakovaly. Nejsnáze pozorovatelné objekty byly Slunce, Měsíc, hvězdy.

4 Měření přímým pozorováním rovnoměrného pohybu
Sluneční hodiny Slunce ozařuje předmět(nejčastěji tyč), který vrhá stín přímo na stupnici(hodiny musí být pověšeny na slunečné straně). Nevýhoda- nefungují, pokud nesvítí Slunce, nejsou příliš přesné. Přesýpací hodiny Skládají se většinou ze dvou skleněných baněk spojených úzkým hrdlem, naplněných pískem. Ten se vlivem gravitace přesype z jedné baňky do druhé za určitý čas. Hodiny pouze odměřují čas.

5 Vodní hodiny Nádoba se naplní vodou, která pomalu vytéká malým otvorem ven. Nádoba je opatřena ryskami. Odměříme čas, který uplynul od nalití kapaliny. Svíčkové hodiny Svíčka označená ryskami. Jak svíce pravidelně odhořívá, odečteme hodnotu.

6 Měření počítáním pravidelně se opakujících pohybů (mechanických, elektrických, atomárních)
Mechanické hodiny: Hodinky Jsou to malé přenosné hodiny. Někdy ukazují i datum-den, měsíc, rok, stopky atd. Náramkové Kapesní

7 Kyvadlové hodiny Jsou to hodiny, které obsahují kyvadlo, které se pravidelně kýve. Kyvadlo přes ozubené převody pohání ručičky. Pohyb kyvadla většinou způsobují padající závaží upevněná na řetízku. Hodiny se musejí tzv. natahovat. Chronometr Tento název získávají hodiny a hodinky, které jsou schopny ukazovat čas s velkou přesností(na sekundy). Jsou vyrobeny velmi kvalitně a splňují normu nejvyšší přesnosti.

8 Elektronické hodiny: Jsou to hodinky s elektronickým, obvykle křemenným krystalem. Jsou velmi přesné a obsahují elektronický oscilátor. Obchodní označení je quartz. Jsou poháněny elektrickou energií z baterie.

9 Atomové hodiny: Jsou to velmi přesné hodiny, které měří čas na základě rezonanční frekvence atomů. Atomové hodiny se používají pro kontrolu jiných hodin.

10 Odměřování času Stopky Slouží k přesnému měření krátkých intervalů. Používají se nejčastěji ve sportu. Složitější stopky mohou odečítat i mezičasy. Po ukončení měření se stopky vždy musí vynulovat. Existují dva základní druhy. a) Mechanické stopky b) Elektronické stopky

11 Odměřování času Metronom Je to přístroj, který slouží k odměřování stejných dob. Může být mechanický, elektromechanický nebo elektronický. Mechanický – obsahuje kyvadlo, jehož dobu kyvu nastavujeme pomocí závaží. Elektronický – měří čas pomocí zvukových signálů. Metronom se nejčastěji používá v hudbě ke stanovení tempa.

12 Budík Je to elektronický nebo mechanický přístroj, který slouží k měření času. Jeho důležitou funkcí je hlasitá zvuková signalizace upozorňující na určitý časový údaj. Nejčastěji slouží k rannímu buzení. Ručičkový analogový budík Digitální elektronický budík Dnes jsou funkcí budíku vybaveny např. mobilní telefony.

13 Staroměstský orloj Nesmíme zapomenout na naše nejznámější hodiny v ČR. Jsou to středověké astronomické hodiny, které jsou umístěny na Staroměstské radnici v Praze. Pohon celého orloje zajišťuje mechanický hodinový stroj.

14 Otázky a úkoly: 1. Pomocí čeho se měří čas? Pomocí hodin.
2. Jakým způsobem můžeme měřit čas? a) přímým pozorováním rovnoměrného pohybu, b) počítáním pravidelně se opakujících pohybů 3. Jaké hodiny se používají k měření přímým pozorováním rovnoměrného pohybu? Popiš je. Sluneční, přesýpací, svíčkové, vodní. 4. Jaké hodiny se požívají k měření počítáním pravidelně se opakujících pohybů? Popiš je. Kyvadlové hodiny, hodinky, chronometr, elektronické hodiny, atomové hodiny. 5. Co slouží k odměřování času? Popiš. Stopky, metronom.

15 Otázky a úkoly: 5. Pokus se nakreslit sluneční hodiny.
6. Naměř stopkami dobu: 30 s, 1 min, 2 min 10 s, 5,5 s 7. Které hodiny nejčastěji používáš? 8. Jaké hodiny máte doma?

16 Použité zdroje: GREUDIN. wikimedia: Sluneční hodiny [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: S SEPP. wikimedia: přesýpací hodiny [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: NICOLA. wikimedia: vodní hodiny [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: MARSYAS. wikimedia: vodní hodiny [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic na WWW: MDK09. wikimedia: svíčka [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Generic na WWW: GUS27. wikimedia: hodinky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Generic na WWW: ISABELLE GROSJEAN ZA. wikimedia: kapesní hodinky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Generic na WWW:

17 Použité zdroje: DA DIDI. wikimedia: kukačky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Generic na WWW: ALEXEI KOUPRIANOV. wikimedia: chronometr [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.5 Generic na WWW: DPBSMITH. wikimedia: hodinky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: VULKANO UWE H. FRIESE , BREMERHAVEN. wikimedia: hodinky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic na WWW: RICCE. wikimedia: digitální hodinky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: DAKIK. wikimedia: atomové hodiny [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: ULFBASTEL. wikimedia: stopky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:

18 Použité zdroje: THEJOSH. wikimedia: stopky [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: ANDONICO. wikimedia: metronom [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: TYSTO. wikimedia: budík [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: EVIL SALTINE. wikimedia: budík [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: GEORGE GROUTAS FROM IDALION, CYPRUS. wikimedia: orloj [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic na WWW: GEOLINA163. wikimedia: orloj [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření času"

Podobné prezentace


Reklamy Google