Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Asie Josef Hanzl 6.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Asie Josef Hanzl 6.B."— Transkript prezentace:

1 Asie Josef Hanzl 6.B

2 Asie Nejlidnatější kontinent nabízí neskutečnou rozmanitost přírody, kultury i lidské povahy. V Asii najdete jedny z největších států světa: Indii, Čínu či Rusko. Ve východní části leží velmi pokrokové Japonsko nebo jihovýchodní Thajsko, Laos, Kambodža a Vietnam. Střední Asie zahrnuje Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán nebo Turkmenistán. Snad ještě blíže Evropy je pak Turecko, Írán, Gruzie, Izrael, Sýrie či Jordánsko. Zapomenout nesmíme ani na Arabský poloostrov s Ománem, Spojenými arabskými emiráty či Saudskou Arábií. Regiony Asie:      Severní Asie      Střední Asie      Jihozápadní Asie      Jižní Asie      Východní Asie      Jihovýchodní Asie

3 O hlavních regionéch Asie
Dálný východ Jako Dálný východ jsou označovány nejvýchodnější části Asie. Většinu z nás to táhne do životem kypícího Thajska či vedlejší Kambodže nebo Laosu. Hranice se pomalu, ale jistě otevírají i v Barmě. Dokonalé pláže nabízí Indonésie či Filipíny. Čína je proslulá gurmánskými specialitami i okupací Tibetu, který se rovněž stává cílem mnohých cest. Opravdovou zimu je možné zakusit na ruské Sibiři a medvědi se občas ukážou turistům při lovu lososů na Kamčatce. Jižní Asie V Indii se člověk může proplétat kořením provoněnými ulicemi, navštěvovat barevné hinduistické chrámy a uhánět rozpadlými silnicemi v cyklorykši. Vyděsit vás může přelidněná Bangladéš, stále trochu nebezpečný Afghánistán nebo Pákistán. Himálaj přitahuje trekaře do Nepálu a Bhútánu. Čajem voní Srí Lanka. Jihozápadní Asie Pohostinnost a přátelství nabízí muslimské Turecko nebo mešitami protkaný Írán. Není nutné ani letět přes půl planety, abychom se obdivovali jordánské Petře, koupali se v Mrtvém moři nebo, a to už je o kousek dál, nasávali jedinečnou atmosféru Dubaje nebo nedalekého Ománu. Střední Asie Kavkazské štíty a Kaspickém moře nabízí Ázerbájdžán, na území Uzbekistánu najdete jedny z nejstarších měst na světě, devadesát procent území Kyrgyzstánu se zase nachází v nadmořské výšce nad metrů. Patří sem i Turkmenistán či Tádžikistán.

4 Asijské geografické rekordy
Nejvyšší hora: Mount Everest – 8850 m (Nepál, Čína, Himálaj) je současně nejvyšší horou světa Nejvyšší činná sopka: Ključevskaja – 4750 m (Rusko, Kamčatka) Nejnižší bod: hladina Mrtvého moře – 400 m pod úrovní světového oceánu (Izrael, Jordánsko) Nejhlubší kryptodeprese: Bajkal – dno −1186,5 m pod úrovní hladiny oceánu (Rusko) je současně nejhlubšíkryptodepresí na světě Nejdelší řeka: Chang Jiang – 6379 km (Čína) je 3. nejdelší řeka světa a s průtokem 31 900 m³/s 4. nejvodnatější tok této planety Největší ostrov: Kalimantan nebo také (Borneo) – 725 460 km² (3. největší ostrov světa) Největší poloostrov: Arabský poloostrov – 2 780 000 km²[1][2] Nejvzdálenější místo od moře: Džungarská pánev – 2650 km od Severního ledového i od Indického oceánu (Čína) je současně nejvnitrozemštejším bodem na světě Největší jezero: Kaspické moře – 371 000 km² (největší jezero na světě) Nejhlubší jezero: Bajkal – 1642 m (nejhlubší jezero na světě) Nejlidnatější stát: Čína – 1 348 083 800 obyvatel (nejlidnatější stát na světě) Největší stát: Rusko – 13 200 000 km² (asijská část; celé Rusko je největší stát světa)

5 Na zapamatování Počet obyvatel-cca (přesněji ) Rozloha  km² Počet států-48 Největší stát Asie-Rusko Nejznámější řeky Asie-Dlouhá řeka,Žlutá řeka,Ganga,Indus,Eufrat a Tigris Nejhlubší jezero světa(v Asii)-Bajkal Vzhledem k obrovské rozloze Asie zde najdeme všechny hlavní podnebné pásy  Regiony Asie- Severní Asie,Střední Asie,Jihozápadní Asie,Jižní Asie,Východní Asie,Jihovýchodní Asie

6 Obrázky

7 Otázky Počet obyvatel Asie cca?? Rozloha Asie cca ??
Počet států Asie ?? Největší stát Asie ?? Vyjmenuj nejméně tři známé řeky Asie?? Nejhlubší řeka Asie ?? Najdeme v Asii všechny hlavní podnebné pásy(Ano- Ne) ?? Vyjmenuj Regiony Asie??


Stáhnout ppt "Asie Josef Hanzl 6.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google