Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice."— Transkript prezentace:

1 10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

2 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 10. 1 pokračování okenních otvorů z hlediska tepla, zvuku a světla
Za jednovrstvé konstrukce můžeme z hlediska akustiky považovat takové, u nichž je možné jejich tloušťku považovat za malou a které je možné z hlediska vlastností považovat za stejnorodé a neprodyšné. Dále platí, že vlnový odpor obklopujícího vzdušného prostředí je malý ve srovnání s vlnovým odporem stěny.

4 Kmitočtový průběh vzduchové neprůzvučnosti svislé stěny obvyklé tloušťky je charakteristický tím, že ve zvukověizolační kmitočtové oblasti, tj. v rozsahu třetinooktávových kmitočtových pásem 100 až Hz, obsahuje všechny charakteristické oblasti průběhu, a to: Oblast rezonance (oblast B-C) je chování stěn v okolí nejnižších vlastních kmitočtů. V této oblasti je neprůzvučnost nízká a proměnlivá, závisí na řadě podmínek včetně rozměrů stěny i rozměrů a tvaru místností. Tato oblast může zahrnovat poměrně široký rozsah kmitočtů, až několik oktáv. Oblast setrvačnosti hmoty (oblast C-D) – v této oblasti je neprůzvučnost stěny závislá téměř výhradně na její plošné hmotnosti a na kmitočtu. Platí zde, že neprůzvučnost se zvyšuje při každém zdvojnásobení plošné hmotnosti v průměru o 6 dB, a že neprůzvučnost roste s kmitočtem o 6 dB na oktávu, tedy s každým zdvojnásobením kmitočtu.

5 Průběh závislosti stupně vzduchové neprůzvučnosti na kmitočtu tenké desky:
I. oblast: závislost na tuhosti → vliv rezonance II.oblast: závislost na plošné hmotnosti → fkr je současně min. fk III.oblast: závislost na vlnové koincidenci → vliv koincidence IV. oblast: závislost na plošné hmotnosti Při použití dvojitých zaskleních se vliv rezonance projevuje u skel tloušťky h ≤ 4 mm. Naopak vliv koincidence v oblasti vysokých kmitočtů se objevuje u skel tloušťky h ≥ 5 mm. Z hlediska příznivého vlivu rozdílných tloušťek dvojitého zasklení na jeho akustické vlastnosti je třeba umístit sklo ze strany dopadající zvukové energie tl. 5 mm ≤ h1 ≤ 12 mm, které svoji hmotností zajišťuje vzduch. neprůzvučnost hlavně v oblasti nízkých kmitočtů. Vnitřní ohybově pružné sklo tl. h2 ≤ 4 mm je účinné v oblasti středních a vyšších kmitočtů.

6 10. 2 PŘIROZENÉ VĚTRÁNÍ, HNANÝ DÉŠŤ
Fyzikální podstatou přirozeného větrání je tlakový rozdíl vzduchu 2 klimat (I a E), které konstrukce oken odděluje. Přirozené větrání oknem lze z hlediska minimalizace energetické náročnosti budov rozdělit do 2 základních skupin: a) nárazová výměna vzduchu aerací umožňující otevírání větracích štěrbin, otvorů nebo okenních křídel. Jedná se o regulovatelný způsob přirozeného větrání závislý na lidském činiteli; b) méně ustálená výměna vzduchu infiltrací okenních konstrukcí jde o neregulovatelný způsob přirozeného větrání. Jeho intenzita je proměnná, závislá na podmínkách vnějšího prostředí (teplota vzduchu, účinek větru). Neregulovatelné větrání může mít negativní vliv na ztráty tepla (nepřetržitý přívod čerstvého studeného vzduchu vzhledem na nepřítomnost osob v interiéru budov, ale i na účinek umělého větrání). Nárazovým regulovatelným přirozeným větráním lze dosáhnout až 10 % energetických úspor v porovnání s neregulovatelným systémem.

7 Základní způsoby ovládání okenních křídel:
a)okno pevné okno otvíravé okno otočné okno sklopné okno kyvné symetrické okno kyvné nesymetrické okno sklopné - výklopné okno skládací okno vybírací okno výklopné okno otvíravé – sklopné okno výklopné – sklopné m)okno odsuvné n)okno výsuvné o)okno posuvné

8 Schéma přirozeného větrání u dřevěného okna s větracími otvory

9 Větrací štěrbina se zvýšenými nároky na akustiku:
1 – připevňovací klíč, 2 – otvírání větrací štěrbiny pro čištění 3 - vyměnitelný pohltivý materiál 4 – speciální spojovací těsnění 5 – těsnící páska 6 – rám okna 7 – úchytový mechanismus 8 – ochrana proti povětrnostním vlivům 9 – ochranná síťka 10 – pohyblivá mřížka

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "10. OTVOROVÉ VÝPLNĚ II. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice."

Podobné prezentace


Reklamy Google