Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a."— Transkript prezentace:

1

2 ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

3 Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Mzda je odměnou za vykonanou práci, kterou poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci. Mzda může mít podobu peněžního nebo naturálního plnění. Hrubá mzda představuje základní mzdu, odměny, prémie, příplatky (za práci přesčas, za práci ve svátek, za práci v sobotu a v neděli, za práci v noci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí). (Štohl 2013)

5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Každý zaměstnanec může u jednoho zaměstnavatele podepsat prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob k příjmům ze závislé činnosti a funkčním požitkům. V takovém případě se sráží zaměstnanci vždy záloha. Pokud by měl zaměstnanec více pracovních poměrů, u ostatních zaměstnavatelů již toto prohlášení podepsat nemůže.

6 ZÚČTOVANÝ HRUBÝ PŘÍJEM ZA KALENDÁŘNÍ MĚSÍC + odměny, prémie, příplatky za práci přesčas = hrubá mzda + pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti placené zaměstnavatelem (25 %) + pojistné na veřejné zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem (9 %) = superhrubá mzda (zaokrouhluje se na celé 100  ) x sazba daně (15 %) = záloha na daň

7 -slevy na dani (na poplatníka, daňové zvýhodnění na děti) = záloha na daň po slevách - srážka sociálního pojištění zaměstnance (6,5 %) -srážka zdravotního pojištění zaměstnance (4,5 %) Čistá mzda = hrubá mzda – záloha na daň po slevách – sražené SP – sražené ZP

8 SCHÉMA ÚČTOVÁNÍ MEZD

9 ODVODY POJISTNÉHO SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ HRAZENÉ ZAMĚSTNAVATELEM

10 MZDOVÁ EVIDENCE Podkladem pro zpracování mezd jsou výkazy práce. Každému pracovníkovi je veden mzdový list, který je analytickou evidencí k účtu Zaměstnanci. Na mzdovém listu jsou uvedeny údaje poplatníkovi – jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo, bydliště jména a rodná čísla osob, na které poplatník uplatňuje slevu.

11 Za jednotlivé měsíce jsou vedeny údaje: úhrnu zúčtovaných příjmů poplatníka, výši sraženého pojistného sociálního a zdravotního pojištění, základu daně pro výpočet zálohy na daň nebo srážkové daně, sražených zálohách, uplatněných slevách na dani.

12 Dále účetní jednotky zpracovávají na konci každého měsíce zúčtovací a výplatní listiny mezd. Mzdy musí být zaúčtovány do období, ve kterém byla práce vykonána.

13 Základní literatura: RYNEŠ, P. Podvojné účetnictví a účetní závěrka: průvodce podvojným účetnictvím 2013. 13. vyd. Olomouc: Anag, spol. s r.o., 2013. 111 s. ISBN 978-80-7263-793-5. ŠTOHL, P. Učebnice účetnictví 2013. II. díl pro střední školy a veřejnost. 13. vyd. Znojmo: Vzdělávací středisko Ing. Pavel Štohl, 2013. s. 213. ISBN 978-80-87237-59-5. Doporučené studijní zdroje: Mrkosová, A. Účetnictví 2012. Učebnice pro střední a vyšší odborné školy. Vyd. Ostrava: EDIKA. 304 s. ISBN 978-80-266-040-4.

14 DĚKUJI ZA POZORNOST!


Stáhnout ppt "ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a."

Podobné prezentace


Reklamy Google