Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 3.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 3.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 3.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 382 11 Větřní Téma hodiny: Vyjmenovaná slova F,L – slyšet,mlýn,blýskat se,polykat, plynout, plýtvat

2 VYJMENOVANÁ SLOVA „F“ FYZIKA S tvrdým Y se píší některá cizí slova. Budeme si pamatovat slovo FYZIKA. To je název předmětu,který na nás čeká ve vyšších ročnících. V českých slovech píšeme Y po F na konci některých slov např. velké houfy. FF Souhláska F je obojetná, ale vyjmenovaná slova po F neznáme.

3 VYJMENOVANÁ SLOVA „L“ slyšet, mlýn, blýskat se, polykat, plynout, plýtvat, vzlykat, lysý, lýko, lýtko, lyže, pelyněk, plyš. !Některá vlastní jména: ! Některá vlastní jména: Lysolaje, Volyně

4 SLYŠET, MLÝN, BLÝSKAT SE Umíte vysvětlit, co to znamená? Slyší trávu růst. Přišel se svou troškou do mlýna. Blýská se na časy. Zablýsklo se mu v očích. ! ! ROZLIŠUJTE: mlýnmlít mlýn x mlít (melu, meleš, mele..) blýská seblízká blýská se ( blesk) x blízká (blízká vesnice)

5 ZAŘAĎ SLOVA PŘÍBUZNÁ SLYŠETMLÝNBLÝSKAT SE SLYŠET MLÝN BLÝSKAT SE …………… …………….. ……………….. …………... ……………… ………………... …………… ……………… ………………… Nápověda: blýskavý, slyšitelně, mlýnice, mlýnek, blyštět se, mlýnský, slyšitelný, zablýsknout se, uslyšet

6 DOPLŇ Seml__t kávu, uml__t mák, zabl__sklo se, bl__zko lesa, pobl__ž vesnice, bl__skavé skl__čko, bl__ští se. Nabl__skané střevíce, bl__zoučko domů, obl__skané rukávy, nepřibl__žuj se, nesl__ším tě, před bouřkou se bl__ská, je třeba poml__t kávu, ml__nář celý den pracoval, usl__šeli jsme zvláštní šramot, zabl__sklo se mu v očích, bl__ská se na časy, sl__šitelný křik, nový ml__nek, ml__t obilí ve ml__ně.

7


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 3.ročník Předmět: Český jazyk Autor: Mgr. Miroslava Mrázová."

Podobné prezentace


Reklamy Google