Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1."— Transkript prezentace:

1

2 Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1 tuto výukovou prezentaci Nástroje pro sbíjení a šroubování

3 Nástroje na sbíjení a šroubování - kladivo Kladivo se skládá z ocelového těla s ploskou a nosem a z oválné, dopředu se zužující násady z jasanového dřeva. Násada je přesně zasazena do otvoru ocelového těla a zajištěna zalepeným dřevěným nebo ocelovým klínem.

4 Kleště K nejpoužívanějším kleštím patří štípací kleště a kombinované kleště. Štípací kleště slouží především k vytahování hřebíků. Jsou-li čelisti kleští poškozeny nebo otupeny, lze kleště odborným pilováním opět opravit. U kombinovaných kleští jsou svírací plchy ozubené. Používají se převážně k ohýbání tenkých kovových součástek, k přidržení okrouhlých těles a s pomocí přídavných břitů k odštípávání malých hřebíků a šroubů.

5 Šroubovák Šoubovák se skládá z čepele a z rukojeti. Čepel je buď vyměnitelná nebo je s rukojetí a objímkou snýtované. Někdy prochází celou rukojetí a na jejím konci má nárazový čep.

6 Šroubovák Aby drážka šroubu nebyla šroubovákem poškozena, musí mít čepel správnou šířku a musí být zabroušena naplocho (ne do tvaru klínu). Měla by co možno nejlépe sedět v drážce. Je-li třeba zašroubovávat šroubym které mají hlavu s křížovou drážkou, používá se křížový šroubovák. Pro šrouby s vnitřním šestihranem (imbusem) jsou potřeba šroubováky (klíče) pro tyto tvar hlav šroubů

7 Šroubovák Je-li třeba zašroubovat nebo povolit více šroubů, je výhodné použít šroubovák s řehtačkou, svidřík, nebo elektrický šroubovák, popř. akumulátorový šroubovák. Stejně jako svidřík může být i elektrický a akumulátorový šroubovák přepnut na pravý nebo levý chod.

8 Šroubovák Kromě toho existují pneumatické šroubováky s levým a pravým chodem k zašroubování šroubů do dřeva (vrutů) s přímou a křížovou drážkou. Šroubovák se zásobníkem je přístroj, se kterým se mohou zašroubovávat vruty s křížovou drážkou. Šroubovák se zásobníkem je pro upevňování sádrokartonových desek opatřen opěrou.

9 Otázky k opakování 1.V čem se liší štípací a kombinované kleště ? 2.Proč musí čepel šroubováku přesně odpovídat hlavně šroubu ? 3.Jakými nástroji a přístroji lze usnadnit šroubování a povolování šroubů ?

10

11

12

13

14


Stáhnout ppt "Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště Sabinovo náměstí 16 360 09 Karlovy Vary Bohuslav V i n t e r odborný učitel uvádí pro T1."

Podobné prezentace


Reklamy Google