Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI EMAIL vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI EMAIL vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní."— Transkript prezentace:

1 E- MAIL Ing. Jiří Šilhán

2 E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI EMAIL vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní principy popisují RFC 821 (protokol SMTP) a 822 (struktura zpráv, adresy) RFC – the Request For Comment – soubor standardů, dokumentů a poznámek týkajících se Internetu. Od roku 1969 do současnosti. http://www.rfc-editor.org/ Základní dokumenty pro vývoj aplikací apod.

3 E MAIL – ARCHITEKTURA z pohledu uživatele platí analogie s klasickou poštou. „Napíšu dopis, hodím ho do schránky nebo donesu na poštu a po nějakém čase se dopis objeví u adresáta ve schránce.“ základním principem je schéma klient – server (toto schéma se využívá v celé řadě dalších síťových aplikací). server(y) – zajišťuje skutečný přenos zpráv, nabízí služby klientům, označuje se jako MTA (Message Transfer Agent). klient – uživatelské rozhraní pro použití pošty, využívá služby serveru, označuje se jako UA (User Agent)

4 E MAIL - PROTOKOLY SMTP = Simple Mail Transfer Protocol základní protokol pro odesílání dopisu a pro přenos dopisu popsán v RFC 821, RFC 2821 triviální protokol – při návrhu jediný požadavek: „co nejjednodušší a nejspolehlivější přenos krátkých zpráv složených z ASCII znaků“ sedmibitový přenos – vychází z návrhu, základní ASCII tabulka má 128 (neboli 2^7) znaků. v případě osmibitového přenosu se sedmibitový znak vloží do osmibitového na nejméně významnou pozici a doplní nulou na nejvýznamnější (nejlevější) pozici.

5 POP3 = Post Office Protocol version 3 protokol pro čtení pošty v mailboxu, řeší zároveň problém komutovaného přístupu (notebook, modem) a další. rozdělení mailboxu (něco je na serveru, něco na lokálním disku). vznikl po nástupu samostatných pracovních stanic – původní SMTP přestal stačit popsán v RFC 1939 neobsahuje žádné zabezpečení – heslo se posílá sítí v nezašifrované podobě! podobnou úlohu plní také např. protokol IMAP (RFC 2060)

6 IMAP = Interactive Mail Acess Protocol Mailbox zůstává na serveru – na lokální disk se vytváři případná kopie (opak POP3). Při přístupu z různých strojů stále jeden mailbox Spojení přetrvává po celou dobu – kontrolují se změny hlaviček (POP ukončuje po stažení zpráv) Možnost vícenásobného současného přístupu k mailboxu. Vhodný pro velké sítě (např. univerzitní) – generuje menší zatížení sítě (v základu se přenáší pouze hlavičky). Obsahuje zabezpečení přístupu na server (IMAPS) již v základní implementaci RFC 3501

7 Email – adresa pevný formát definovaný v RFC 822, 2822 – odtud někdy používaný termín SMTP adresa františek.voprsalek@nejaka.domena identifikátor příjemce doména @ - neboli zavináč, slouží jako oddělovač identifikátor příjemce – uživatelské jméno případně alias, podle kterého MTA identifikuje cílový mailbox doména - základní směrovací informace, kam se má dopis doručit, pro určení konkrétního MTA slouží MX záznam ( umístění mailu na serveru – mail exchange) DNS

8


Stáhnout ppt "E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI EMAIL vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní."

Podobné prezentace


Reklamy Google