Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Povrch-Příroda-Rostliny

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Povrch-Příroda-Rostliny"— Transkript prezentace:

1 Povrch-Příroda-Rostliny
Kanada Povrch-Příroda-Rostliny

2

3 Povrch Rozloha: km2 Nejvyšší hory: Mount Logan 5951 m Mount Waddington 4042 m Kanada zaujímá většinu severní poloviny severoamerického kontinentu. Kanadské území zahrnuje severní část Severní Ameriky. Na severu k němu patří řada arktických ostrovů zasahující až k Severnímu ledovému oceánu. Na severovýchodě jsou tyto ostrovy úzkými průlivy odděleny od dánského Grónska.

4 Středo-severní část Kanady tvoří tzv
Středo-severní část Kanady tvoří tzv. Kanadský štít, který obklopuje Hudsonův záliv. Jde o oblast skal odřených předchozí činností ledovců. Je zde jen slabá vrstva půdy, jsou zde bohaté zdroje minerálů a řada jezer a řek. Celkově je Kanada zemí s největším počtem jezer na světě a v těchto jezerech se nachází též největší světová zásoba sladké povrchové vody.

5 Příroda Největší jezero: Michigan-Huron rozloha: km², Většinou bývá uváděno jako dvě jezera (Michiganské a Huronské) Národní parky: Národní park Banff - nejstarší kanadský národní park zaujímající rozlohu km2 Zvířata: Ve vodách studeného ledového oceánu žijí velryby, mroži a tuleni. V severních lesích se daří polárním sobům, losům, mývalům, černým a hnědým medvědům. Na jihu Kanady je rozšířen jelenec virginský, ve více obydlených oblastech žijí převážně veverky, daňci, lasice a vydry. Typickými zástupci ptactva jsou kardinál červený, budníček lesní, baltimorská žluva a severoamerický drozd.

6 Jezero Michigan-Huron

7 Národní park Banff

8 Rostliny Na jihovýchodě Kanady se od oblasti Velkých jezer až po atlantské pobřeží rozprostírají smíšené lesy s javory, buky, jedlemi a kanadskou tsugou. Také se zde vyskytují mechy, lišejníky, zakrslé stromy. Ovšem v nížinách na jihu země se vyskytují jen lesy listnaté; daří se tady americkému ořechu, dubu a jilmu, ale také kaštanu, javoru a běžnému ořechu. Ve východních horách jsou nejčastěji rozšířeny smrky. Oblast prérií na jihu země je příliš suchá, lesům se tam nikdy nedařilo. Vyskytují se zde spíše travní společenstva. Dnes však z původního charakteru krajiny zůstalo málo, úrodná černozem byla zorána a všude se vlní obrovské lány obilí.

9 Tsuga kanadská Jilm

10 KONEC ! Děkuji za pozornost.

11 Zdroje: http://cs. wikipedia. org/wiki/Kanada http://www. zemepis


Stáhnout ppt "Povrch-Příroda-Rostliny"

Podobné prezentace


Reklamy Google