Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zayferus – společnost na ochranu dravých ptáků

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zayferus – společnost na ochranu dravých ptáků"— Transkript prezentace:

1 Zayferus – společnost na ochranu dravých ptáků
Autor: Ondra Bardyn

2 Orel Bělohlavý Orel bělohlavý je snad nejznámější dravec na světě díky Američanům, kteří si ho dali do znaku. Je to 4. největší orel na světě. Rozpětí má až 2,5 m. Mladí ptáci mají hlavou tmavou, dospělí ji mají bílou. Dospívá v pěti letech života. Orel bělohlavý žije v Severní Americe a v Kanadě. Loví většinou lososy.

3 Kondor krocanovitý Kondor krocanovitý běžně žije v  Severní i Jižní Americe. Je to mrchožrout. Rozpětí křídel má 1,6 m a váží takřka 2 kg. Když se na něho podíváte zblízka, zjistíte že přes jeho nosní dírky je vidět na druhou stranu. Jako jediný z dravců se orientuje čichem. Kondor krocanovitý má vynikající čich a na několik kilometrů ucítí zkažené maso. Mršiny preferuje co možná nejčerstvější a je schopen cítit již hodin staré

4 Káně bělochvostá Žije v asijských stepích a v Africe. Na naše území může vzácně zaletět. Poznávací znamení jsou načervenalá barva a načervenalá ocasní pera. Je mnohem větší než naše káně lesní. V přírodě většinou loví sysly. V programu loví kličkujícího zajíce.

5 Luňák hnědý Tohoto luňáka máme již 18 let. Pochází z Jižních Čech, kde ho nalezli lidé a zavřeli ho do králíkárny. Tam žil 3 roky a zcela si zničil peří. Trvalo několik let, než úspěšně přepelichal a nyní má peří v bezvadném stavu. V ČR je to dravec vzácný, v okolí Pálavy dokonce hnízdí. Poznávacím znamením je vykrojený ocásek do vidličky. Žere žáby, z vodní hladiny sbírá mrtvé ryby a často navštěvuje smetiště, kde dožírá různé odpadky.

6 Orel mořský Orel mořský je největším dravcem vyskytujícím se v ČR a zároveň je největším evropským orlem. Rozpětí křídel má až 2,5 m, samice může vážit až 7 kg. Mláďata jsou barevně nevýrazná, dospělí ptáci mají žluté zobáky a bílá ocasní pera. Je obdobou orla bělohlavého , který žije v Americe a má podobný způsob života. Zima mu nevadí, rád se koupe i v ledové tříšti. Orel mořský se živí  lovem a sběrem ryb. Je schopen lovit vodní ptactvo a příležitostně se přiživuje i na mršinách. V ČR došlo k mnoha úhynům orlů mořských po požití otrávených návnad, které obsahovaly jed karbofuran.

7 Orel skalní Orel skalní V ČR nehnízdí – nejblíže hnízdí na Slovensku. Je to silný, šlechetný a bojovný orel. Rozpětí má okolo 2 m a může vážit až 5 kg. Je to oprávněný král ptáků. Může ulovit i větší zvíře, než je on sám. Např. kamzíka. V Tatrách však většinou loví sviště. V Kirgizii a v Kazachstánu je používán k lovu lišek a vlků. Létá pomalejším letem, má ale velkou sílu v pařátech, které používá jako smrtící nástroj. Orli se dožívají až 80 let. Ten náš se jmenuje Iris a loví kličkujícího šakala.

8 Puštík obecný Velmi známá sova v ČR díky pohádce Tři oříšky pro Popelku. Existují 2 formy puštíků: šedá a hnědá. V každém případě je zbarvení jako u všech sov maskovací – připomíná kůru stromu. Typické pro puštíka jsou velké černé oči a velká kulatá hlava, postava je též zavalitá. Běžně hnízdí v dutých stromech často v městských parcích. V ukázce létá těsně nad hlavami diváků a můžete se s ním na své ruce vyfotit. Jedná se o velmi přítulnou sovu.

9 Kvíz dravců

10 1. Na kterém obrázku je orel bělohlavý

11 2. Na kterém obrázku je kondor krocanovitý

12 3. N kterém obrázku je puštík obecný

13 Správné odpovědi

14 Orel bělohlavý

15 Kondor krocanovitý

16

17 II. Kvízy

18 Jaké rozpětí má orel bělohlavý

19 Jak poznáš orla bělohlavého
Podle velikosti Podle žlutých nohou Podle bílé hlavy Podle rozpětí křídel

20 Kolik let má společnost Zayferus Luňáka Hnědého

21 Kolik kil má orel skalní
Okolo 5kg 5kg Okolo 8kg Okolo 4kg

22 DĚKUJU ZA POZORNOST Výce informací o dravcích naleznete na:


Stáhnout ppt "Zayferus – společnost na ochranu dravých ptáků"

Podobné prezentace


Reklamy Google