Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)"— Transkript prezentace:

1 FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)
© Dušan Kráčmar 2013

2 FRIEDRICH SCHILLER ŽIVOTNÍ OSUDY
dramatik, překladatel a básník představitel hnutí Sturm und Drang vystudoval medicínu a krátce působil jako vojenský lékař pobýval v Mannheimu, Drážďanech a posléze v Jeně, kde byl jmenován profesorem historie a kde se spřátelil s Goethem

3 TBC léčil v Karlových Varech
ke konci života se přestěhoval za Goethem do Výmaru, kde 1805 zemřel na zápal plic (pochován vedle Goetheho)

4 FRIEDRICH SCHILLER ŽIVOTNÍ OSUDY
Charlotte von Lengefeld – Schillerova manželka socha Schillera a Goetheho ve Výmaru

5 FRIEDRICH SCHILLER DÍLO
je autorem básní a dramat (historické hry) v počátcích ovlivněn hnutím Sturm und Drang , později se v jeho dílech objevují prvky klasicismu otázky svobody lidského jedince, morálními otázkami (např. viny a trestu) jeho dílo u nás překládáno už od dob národního obrození jeho tvorba byla též zhudebněna (Óda na radost)

6 FRIEDRICH SCHILLER DÍLO
Básnická tvorba Óda na radost – vyjadřuje ideál sbratření všech národů (všech lidí), zhudebněno Ludwigem van Beethovenem v jeho 9. symfonii, dnes tato skladba používána jako hymna EU balady – řeší otázky morálky a svobody, opěvuje věrnou lásku (Rukavička, Záruka)

7 FRIEDRICH SCHILLER DÍLO Óda na radost
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium! Wir betreten feuertrunken, Himmlische, Dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, Was die Mode streng geteilt, Alle Menschen werden Brüder, Wo Dein sanfter Flügel weilt. Radosti, ty jiskro boží, dcero, již nám ráj dal sám! Srdce vzňaté žárem touží, nebeský tvůj krásy chrám. Kouzlo tvé teď opět víže, co kdy čas tak dělil rád, zástup lidstva sbratřen blíže cítí van tvých křídel vát. (překlad Pavel Eisner)

8 FRIEDRICH SCHILLER DÍLO
Dramatická tvorba Loupežníci dramatická prvotina, dílo vyvolalo velký ohlas

9 FRIEDRICH SCHILLER DÍLO
dílo Loupežníci

10 Loupežníci základním motivem je konflikt dvou bratří:Karla Moora, svobodomyslného a temperamentního hraběcího synka, a Franze Moora. Franz intrikami zbaví Karla důvěry jejich otce, dědictví i snoubenky Amálie Karel se v zoufalém vzdoru stane vůdcem loupežnické bandy. Franz posléze otce uvězní. Karel se po čase rozhodně bratrovu zvůli zastavit, rozvrat lidských osudů však pokračuje: postupně umírá otec, Amálie i Franc. Jako hledaný loupežník se rozhodne přijmout trest: vydává se hledat chudého člověka, kterému by úředně vypsaná odměna za zadržení ulehčila život.

11 FRIEDRICH SCHILLER CITÁTY
„V neštěstí se ukáže moudrost, ve štěstí pokora, v bídě trpělivost, ve smrti bohatství.“ „Každý určuje si svou cenu sám.“ „Když chceš poznat člověka, podívej se na jeho práci.“ „Věda je jednomu vznešenou bohyní, jinému krávou, ze které dojí mléko.“ „Lidem nelze zabránit, aby se nemysleli, co chtějí.“


Stáhnout ppt "FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)"

Podobné prezentace


Reklamy Google