Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé."— Transkript prezentace:

1 HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM)

2 Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé plody hráchu se nazývají luštěniny. Hrách má vysokou výživovou hodnotu, hlavně díky vysokému obsahu bílkovin. Těch hrách obsahuje nejvíce ze všech rostlinných potravin.

3 V Evropě je hrách znám z období neolitu. Nejdříve se pěstoval s drobným zrnem, později velkozrnný. Kolem počátku našeho letopočtu byl hrách králem luštěnin v Itálii. Římané ho rozšiřovali v průběhu jejich vojenských výprav i do krajů severně od Alp. Jako první začali jíst nezralá semena Holanďané - to se pak rozšířilo po celé Evropě. Hlavně v 17. a 18. století byl hrách dostupný pouze vyšším vrstvám obyvatel jako pamlsek. Až v minulém století se stal levným a dostupným.

4 I Čechy mají svoji „hrachovou“ historii. S oblibou se u nás konzumovala hrachová pucálka. Byl to naklíčený a opražený hrách, který se připravoval zejména o Velikonocích na Škaredou středu. Lidé si tak připravovali po dlouhé zimě biologicky hodnotný pokrm bohatý na vitaminy a enzymy. Je na škodu našemu zdraví, že jsme si tento zvyk nedokázali udržet.

5 Pěstování hrachu Vyséváme přímo na stanoviště v první polovině dubna. Jednotlivá semena se dávají asi 2 cm od sebe do řádků vzdálených 25 cm. Ve stádiu 2 až 3 pravých listů bychom měli hrách přichytit k pevné opěře. Hrách nepotřebuje mnoho vody, půda by však neměla zcela vyschnout. Pokud je pozemek pro pěstování hrášku předem připraven, nemusíme hnojit. Hrách nepotřebuje mnoho živin. Hrách sklízíme, když jsou plody dostatečně velké a zralé. Plody vyloupneme z ochranné slupky, a poté je můžeme konzumovat.


Stáhnout ppt "HRÁCH SETÝ (PISUM SATIVUM). Hrách setý Hrách setý je jednoletá popínavá rostlina. Patří mezi luskoviny,zařazen v čeledi bobovitých (Fabaceae). Dozrálé."

Podobné prezentace


Reklamy Google