Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (základní pojmy) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (základní pojmy) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického."— Transkript prezentace:

1 ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (základní pojmy) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Životnost je možnost kvantitativně (ocenit) hodnotit pomocí následujících ukazatelů

3 Doba provozu  je základní sledovaná veličina v oboru životnosti;  vyjadřuje dobu potřebnou pro vykonání určité práce objektu;  uvádí se v časových jednotkách (hodinách, kWh) nebo volněji v rozsahu požadované činnosti.

4 Příklad: ujeté km – u osobních automobilů spotřeba paliva nebo počet otáček klikové hřídele – u motoru traktoru počet sklizených hektarů – u sklízečů počet tunokilometrů – u nákladních automobilů

5 Technický život  je součet všech dob provozu objektu od začátku provozu nebo po generální opravě do okamžiku vzniku mezního stavu – tj. stav, kdy musí být provoz přerušen z těchto důvodů.

6 neodstranitelné porušení bezpečnostních požadavků neodstranitelné překročení stanovených parametrů neodstranitelné snížení efektivnosti provozu nutnost provedení GO

7 Fyzický mezní stav  má dvě základní formy projevu: havarijní defekt (zadření ložiska) nehavarijní defekt (opotřebení válce)

8 Morální opotřebení Tento termín používáme u takových zařízení, jejichž technický život byl vyhovující, ale výkonnostní parametry jsou v důsledku rozvoje technicky zaostávající a jsou nahrazovány výkonnějšími výrobky.

9 Opotřebení v podmínkách suchého, polokapalinového a kapalinového tření Nejčastější příčiny mechanického opotřebení třením:  valivé (ložiska)  smykové – součásti se po sobě smýkají, k opotřebení dochází, i když je plocha dobře mazána.

10 omezit opotřebení lze: kvalitním materiálem tvrzením mazáním opracováním styčných ploch

11 Literatura: Ing. Zdeněk Suchánek a kolektiv. Provozní spolehlivost strojů: První vydání. Státní zemědělské nakladatelství v Praze r. 1990; ve sbírce Mechanizace výstavba a meliorace. ISBN 80-209-0115-9. HAVLÍČEK, Jaroslav. Provozní spolehlivost strojů: celost. vysokošk. učebnice pro vysoké školy zeměd. 2., přeprac. vyd. Bratislava: Příroda, 1989, 610 s. Mechanizace, výstavba a meliorace. ISBN 80-209-0029-2.


Stáhnout ppt "ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (základní pojmy) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického."

Podobné prezentace


Reklamy Google