Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PAST SIMPLE Minulý prostý čas.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PAST SIMPLE Minulý prostý čas."— Transkript prezentace:

1 PAST SIMPLE Minulý prostý čas

2 Regular verbs – pravidelná slovesa
např. stay, cook, play, watch, wash, phone, arrive, visit, carry, need, want, work, decide, stop …… Minulý čas se tvoří přidáním koncovky –ed ke slovesu. Hráli jsme v sobotu fotbal. We played football on Saturday.

3 Pravidla pro přidávání koncovky -ed
I stayed at home at the weekend. I stopped the car. We travelled a lot in summer. - u sloves,která končí na –l a sloves,která mají na konci jednu souhlásku a před ní krátkou samohlásku se zdvojí koncová souhláska Martin closed the window five minutes ago. - u sloves končících na –e přidáme pouze –d. The man carried a big bag. - u sloves končících na –y (před kterým je souhláska), změníme –y na -i.

4 Výslovnost koncovky -ed
Nejčastěji se koncovka –ed vyslovuje jako /d/: Ben phoned me yesterday. We studied in London. Někdy – po neznělých souhláskách - se koncovka –ed vyslovuje jako /t/: My dad washed our car yesterday. We watched TV at five o´clock. I missed you. Po –d a -t se koncovka –ed vyslovuje jako /id/: I wanted to phone him. Monica needed a new dress.

5 Irregular verbs – nepravidelná slovesa
např. go, write, take, see, sleep, give, get, send, buy, read, eat, break, cut, fall, drive …. Pro nepravidelná slovesa neplatí žádné pravidlo pro tvoření minulého času, tvar pro past simple se musíme u každého slovesa naučit nazpaměť. I wrote a letter yesterday. We ate bread, ham and cheese for breakfast. Pete went to the cinema on Sunday.

6 Questions - otázky Tvoří se stejně u pravidelných i nepravidelných sloves. Tvoří se pomocí slovesa do v minulém čase – did, samotné sloveso se pak použije v infinitivu (ne ve tvaru minulého času). Your friends worked in a camp in summer. Did your friends work in a camp in summer? Jane wrote a letter to Monica yesterday. Did Jane write a letter to Monica yesterday?

7 Short answers – krátké odpovědi
Did Jane write a letter to Monica yesterday? Yes, she did. No, she didn´t. Did your friends work in a camp in summer? Yes, they did. No, they didn´t.

8 Negative - zápor Tvoří se pomocí didn´t, sloveso se pak použije ve tvaru infinitivu. Také zápor se tedy tvoří stejně u pravidelných i nepravidelných sloves. Nevolal jsem ti včera. I didn´t call you yesterday. Nešli jsme o víkendu do kina. We didn´t go to the cinema at the weekend.


Stáhnout ppt "PAST SIMPLE Minulý prostý čas."

Podobné prezentace


Reklamy Google