Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_348 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:10.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Příprava.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_348 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:10.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Příprava."— Transkript prezentace:

1 1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_348 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Příprava espressa a nastavení mlýnku Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu TOS dle ŠVP. Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, která slouží k předvedení činností baristy a seznámení se všemi informacemi, které barista potřebuje. Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.B

2 Příprava espressa Pravidlo 4M podle baristy Michala Křižka 1. La Mano (ruce, člověk, barista) 2. La Macchina (stroj, kávovar) 3. La Macchinacaffé (mlýnek) 4. La Miscela (směs kávy)

3 Díky rychlé oxidaci nemůže předem namletá káva nikdy dosáhnout kvalit čerstvě namleté. HRUBOST mletí velmi ovlivňuje konečný výsledek! kávovar bez správně nastaveného mlýnku NIKDY nepřipraví dobré espresso Jak umlít zrna na přípravu různých druhů kávy? Mletí po rozemletí objem kávy zůstane stejný, ale plocha rozemletých kávových zrn přes které nám prochází voda se zvětší 500x

4 Nastavení mlýnku zásobník musí být VŽDY čistý (odmaštěný) záklopka je stále zasunutá mlýnek zapneme naprázdno a po odjištění pojistky utahujeme dokud se kameny lehce nedotýkají (poznáme podle zvuku) vypneme mlýnek a otočíme kamenem o 60° proti směru hodinových ručiček zapneme mlýnek, uvolníme záklopku a počkáme dokud se neprosype cca 14g kávy, pak ji opět zasuneme čekáme dokud se všechna káva neumele

5 po umletí odměříme přesně 14g kávy a připravíme dvě porce espressa pokud extrakce trvá cca 25 – 30 sekund a pokud má káva správnou oříškovou – tygrovanou pěnu „cremu“ je mlýnek nastaven správně pokud je doba kratší, otáčíme kamenem o jeden „zub“ po směru hodinových ručiček a opakujeme postup nastavení dokud není čas extrakce vyhovující Nastavení mlýnku

6 Křížovka

7 Řešení křížovky

8 Zdroje Literatura: VESELÁ, P. Kniha o kávě. Smart Press ISBN: Obrázky: každý obrázek má hypertextový odkaz na zdroj Pozadí:


Stáhnout ppt "1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_348 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:10.7.2012 Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Příprava."

Podobné prezentace


Reklamy Google