Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu."— Transkript prezentace:

1 OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 U provozu strojů je otázkou základního významu stanovení okamžiku, kdy se má součást vyřadit z provozu a obnovit buď výměnou za jinou součást nebo renovací součásti a její vrácení do stroje.

3 Okamžik obnovy můžeme stanovit třemi způsoby 1.Po vzniku poruchy – součást je ponechána v provozu až do vyčerpání fyzického života, normativem pro tuto obnovu je maximální doba provozu. Připuštění havarijního defektu u jedné součásti může mít za následek poškození dalších součástí – zvýšené náklady.

4 2.Po dosažení plánované (standardní) doby provozu – tato varianta částečně zabraňuje vzniku poruch. Čím bude hodnota normativu menší, tím více se sníží pravděpodobnost poruchy (nevyužije se úplně technický život ostatních součástí).

5 3.Dosažení určité stanovené hodnoty diagnostického signálu: -umožňuje vhodnější využití fyzického života tím, že většina je obnovena před dosažením fyzického mezního stavu; -určitou nevýhodou této varianty je nutnost zavedení diagnostiky a měření diagnostických signálů; -tyto zvýšené náklady musí přinést úspory z lepšího využití fyzického života součástí a ze zlepšení hospodárnosti provozu stroje jako celku.

6 OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ TEST

7 1.Kolika způsoby můžeme stanovit okamžik obnovy?3b 2.Jaké výhody má stanovení optimalizace obnov pomocí diagnostického signálu? 3b 3.Jaké následky může mít havarijní defekt jedné součásti? 3b

8 ŘEŠENÍ 1.otázka Okamžik obnovy můžeme stanovit třemi způsoby:  po vzniku poruchy  po dosažení plánované (standardní) doby provozu  po dosažení určité stanovené hodnoty diagnostického signálu 3b

9 2.otázka  umožňuje vhodnější využití fyzického života  určitou nevýhodou této varianty je nutnost zavedení diagnostiky  tyto zvýšené náklady musí přinést úspory z lepšího využití fyzického života součástí 3b

10 3.otázka  připuštění havarijního defektu u jedné součásti může mít za následek poškození dalších součástí – zvýšené náklady 3b

11 HODNOCENÍ 9b – 8b = 1 7b – 6b = 2 5b – 4b = 3 3b – 2b = 4 1b – 0b = 5

12 Literatura: Ing. Zdeněk Suchánek a kolektiv. Provozní spolehlivost strojů: První vydání. Státní zemědělské nakladatelství v Praze r. 1990 ve sbírce Mechanizace výstavba a meliorace. ISBN 80- 209–0115–9 HAVLÍČEK, Jaroslav. Provozní spolehlivost strojů: celost. vysokošk. učebnice pro vysoké školy zeměď. 2., přeprac. vyd. Bratislava: Příroda, 1989, 610 s. Mechanizace, výstavba a meliorace. ISBN 80-209-0029-2.


Stáhnout ppt "OPTIMALIZACE OBNOVY STROJNÍCH SOUČÁSTÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google