Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s rostlinami na suchých stanovištích Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s rostlinami na suchých stanovištích Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s rostlinami na suchých stanovištích Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis, využití Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - sukulent, tučnolistá bylina, přízemní růžice, lodyha Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina - 9 - 12 let Celková velikost – 1,42 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová.

2 Rostliny suchých stanovišť Rostlinná a živočišná společenstva skal, kamenitých strání, sutí a starých zdí jsou nucena vystačit s minimálním množstvím vody. Rostliny těchto míst jsou svými tučnými listy a mohutnými či dlouhými kořeny uzpůsobeny, aby vydržely na vyschlém a sluncem rozpáleném podkladě.

3 Vegetace suchých stanovišť Skály nejprve osidlují lišejníky, sinice, řasy, mechy, kapradiny, pak sukulentní netřesky a rozchodníky, v teplých krajích i kaktusy. 1. netřesk2. rozchodník

4 Sukulenty Sukulenty jsou rostliny se zdužnatělými stonky a listy, ve kterých se udržuje velké množství vody. Díky těmto zásobám může přežít rostlina dlouhá období sucha. Potřebnou vodu nasává rostlina za deště, nasává ji kořeny a opět ukládá do povadlých listů a stonků.

5 Netřesky Netřesk výběžkatý je tučnolistá bylina s kulovitě uzavřenými listy v přízemní růžici. Okolo nejstarší růžice vyrůstají výhonky s dalšími vedlejšími růžicemi, těmi se rozmnožuje. Květenství je složené z drobných žlutých květů. Roste roztroušeně na skalách a zdech od nížin do hor. Chráněný. 3.

6 Netřesk střešní statný netřesk s provazcovitými kořeny, ze kterých vyrůstají hvězdicovitě rozevřené růžice listů až 10 cm v průměru. Ze středu dospělé růžice vyrůstá dlouhá lodyha s bohatým růžovým květenstvím. Pochází z jihu Evropy. 4.

7 Další druhy netřesků Netřesk chlupatý přízemní růžice listů je hvězdovitě rozevřená, lodyhy hustě listnaté, květenství ze 3 – 5 vijanů se žlutými kvítky Netřesk horský listy v růžicích jsou k sobě skloněné, květenství jsou chudá s červenými kvítky 5. Netřesk horský

8 Rozchodníky Rozchodník ostrý je tučnolistá bylina, tvoří trsy, slabě jedovatá. Má dužnaté široce vejčité listy, střechovitě se překrývají na nekvetoucích lodyhách. Květy v květenství jsou nápadně žluté. Žijí na slunných stráních a skalách, na písčinách, mezích i zdech. Rozchodník bílý Rozchodník skalní Rozchodník veliký Rozchodník prudký 6. Rozchodník ostrý

9 Kaktusy Kaktusy jsou typem sukulentů. Skladují vodu ve stonku. Většina má trsy trnů. Význam trnů: odstrašují živočichy od okusování šťavnatých stonků, stíní rostlinu před sluncem, snižují odpařování vody, zachycují kapky deště a rosy. 8.

10 Další suchomilné rostliny Puchýřník křehký Tařice skalní Lomikámen trojprstý, vždyživý Pryšec chvojka Jalovec obecný Sleziník červený, severní, routička Divizna velkokvětá, knotovitá, fialová Mateřídouška obecná, časná, Marschallova 7. Puchýřník křehký

11 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: 1.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Sem pervirum_tectorum1.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Sem pervirum_tectorum1.jpg 2.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Biti ng_stonecrop_close_800.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Biti ng_stonecrop_close_800.jpg 3.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Se mpervirum_soboliferum.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Se mpervirum_soboliferum.jpg 4.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Sem pervivum_tectorum.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Sem pervivum_tectorum.JPG 5.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Se mpervivum_montanum_Berg-Hauswurz.JPGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Se mpervivum_montanum_Berg-Hauswurz.JPG 6.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Sch arfer_Mauerpfeffer_Sedum_acre_1.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/42/Sch arfer_Mauerpfeffer_Sedum_acre_1.jpg 7.http://species.wikimedia.org/wiki/File:Cystopteris_fragilis_4.jpghttp://species.wikimedia.org/wiki/File:Cystopteris_fragilis_4.jpg 8.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Kakt usy_echinocactus_cinnabarinus.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Kakt usy_echinocactus_cinnabarinus.jpg


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s rostlinami na suchých stanovištích Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup."

Podobné prezentace


Reklamy Google