Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé."— Transkript prezentace:

1 Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová

2 Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. 1. VH jsou připojovány pomocí spojovacích výrazů. 2. Spojovací výrazy vyjadřují různé významové vztahy – poměry mezi větami.

3 Slučovací poměr  obsahy vět jsou k sobě volně přiřazovány Spojovací výrazy  spojky: a, i, ani, nebo, anebo, či  příslovce: potom, pak, napřed, nakonec, také  dvojité výrazy: hned-hned, jednak-jednak, ať-nebo, ani-ani Před spojkami a, i, ani se čárka nepíše! Nikdy jsem dům nechtěl ani ho chtít nebudu.

4 Zapamatuj si!  spojka nebo, či ve slučovacím poměru zdůrazňuje volbu z více možností – v tomto případě čárku nepíšeme Peníze můžeš dát do peněženky nebo na stůl.  před všemi ostatními výrazy čárku píšeme (pokud není mezi nimi spojka a) Učím se dobře fyziku, také angličtina mi jde. Chvíli počkáme na zástávce a pak vyrazíme.

5 Odporovací poměr  obsah jedné věty popírá nebo omezuje obsah věty druhé  spojovací výrazy: ale, však, avšak, naopak, jenže, a přece, a přesto  dvojité výrazy: sice-ale, ne-ale ani, ne tak-jako spíše Před všemi spojkami píšeme čárku. Dnes je krásný den, ale stejně budu doma. Je alergický ani ne tak na pyl, jako spíš na prach.

6 Stupňovací poměr  obsah jedné věty stupňuje jistý význam věty druhé  spojovací výrazy: ba, ba i, ba ani, a, i, dokonce, dokonce i  dvojité výrazy: nejen-ale i, nejen-nýbrž, nejen-ale dokonce Před všemi spojkami píšeme čárku. Všichni byli spokojení, dokonce i počasí jim vyšlo.

7 Vylučovací poměr  obsahy hlavních vět se vylučují: platí-li obsah jedné, neplatí obsah druhé  spojovací výrazy: nebo, anebo, či, buď- anebo, buď-nebo Věty oddělujeme čárkou. Budeš poslouchat, nebo ti nekoupím dárek. Buď se budeš snažit, nebo nedostaneš zaplaceno.

8 Důsledkový poměr  obsah jedné věty vyjadřuje důsledek věty druhé  spojovací výrazy: a tak, a tedy, a proto, a tudíž Věty oddělujeme čárkou. Nebyla jsem spokojena se službami hotelu, a tak si budu stěžovat.

9 Pozor!  před spojkami a tak, a tím nepíšeme čárku, pokud vyjadřují způsob synonymní ke spojení tím způsobem Na začátku cesty si sundal boty a tak (a tím způsobem) šel až do cíle. Pletla čepice a šály a tím (tím způsobem) si vydělávala na živobytí.

10 Použitá literatura Havránek, B. – Jedlička, A.: Stručná mluvnice česká. Praha 1998. Kolektiv autorů Ústavu českého jazyka FF MU: Příruční mluvnice češtiny. Praha 2000. Janovec, L. a kol.: Na co se často ptáte. Jak používat čárku a další interpunkční znaménka. Praha 2006. Mašková, D.: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč 2005.


Stáhnout ppt "Interpunkce v souvětí Nikola Vykydalová. Interpunkce v souvětí Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé. Věty hlavní jsou na sobě významově nezávislé."

Podobné prezentace


Reklamy Google