Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jan Hus a jeho předchůdci

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jan Hus a jeho předchůdci"— Transkript prezentace:

1 Jan Hus a jeho předchůdci

2 Základní pojmy Husitství – hnutí v Čechách , reprezentované stoupenci reformních snah Jana Husa. Kacíř – člověk odporující církevnímu učení. Postila – sbírka kázání. Traktát – středověké pojednání náboženského, později filozofického charakteru.

3 Základní pojmy Koncil – církevní sněm.
Odpustek – způsob odpouštění hříchů v katolické církvi ve středověku. Podoba listiny. Polemika – spor dvou či více názorů. Žánr odborné, publicistické někdy i umělecké literatury. Přijímání pod obojí způsobou (sub utraque speciae) – při mši se má podávat nejen tělo Krista (hostie), ale i jeho krev (víno).

4 Odpustek

5 Předchůdci Jana Husa Konrád Waldhauser – Němec. Vyučoval na Karlově univerzitě. Jan Viklef – Angličan. Hus přejal většinu jeho názorů na reformu církve. Tomáš Štítný ze Štítného – Knížky šestery o obecných věcech křesťanských. Matěj z Janova Jan Milíč z Kroměříže

6 Jan Hus

7 Jan Hus (asi ) Vystudoval pražskou univerzitu, kde působil jako profesor a rektor. Od roku 1402 kázal v Betlémské kapli. Kritizoval poměry v církvi, šířil Viklefovy názory. 1412 ho dal papež do klatby. 1414 byl pozván císařem Zikmundem do Kostnice, aby hájil své názory. upálen v Kostnici.

8 Hus na církvi kritizoval:
Odklon od Kristova učení Bohatství a prostopášnost Hlavou církve není podle Husa papež, ale sám Kristus Členem církve má být pouze ten, kdo nespáchal těžký hřích Věřící nemusí poslouchat papeže, pokud jsou jeho názory v rozporu s Biblí

9 Husova díla O církvi (1413) Výklad Viery, Desatera a Páteře (1412)
Knížky o svatokupectví (1413) Postila, to jest výklad svatých čtení nedělních (1413) O šesti bludiech (1413) Dcerka (1412)

10 Husova postila W Ten cžas Weden ge∫t pan Geži∫s na pu∫∫t od Ducha, aby byl poku∫∫ien od diabla. A když ∫e po∫til čtyrzidceti dnij a cžtyrzidceti nocy, potom ge∫t zlaežniel. A przi∫tupiw poku∫∫itel, rzekl gemu: G∫y-li ∫yn božij, rezyž, at kamenie toto chlebowe budu.

11 Hus v Martinické bibli

12 Husův přínos českému jazyku
Zjednodušil psanou podobu češtiny. Zavedl diakritický pravopis – spřežkový pravopis nahradil rozlišovacími znaménky (např. nabodeníčko krátké a nabodeníčko dlouhé). O českém pravopise – traktát. Autorství Jana Husa však není spolehlivě doloženo.

13 Jan Hus a Václav IV.


Stáhnout ppt "Jan Hus a jeho předchůdci"

Podobné prezentace


Reklamy Google